Kuchařky Apetit DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Čočková polévka s křupavým pastinákem

Ideální polévka k večeři, ale potěší i jako bezmasý lehký oběd.
Vydání: 2008/4
Autor:
Hodnocení:
30 (hlasů)
Počet porcí: 4
Doba přípravy: Do 30 minut
Vaření: 12-14 minut
P
Polévka Britská

Ingredience

    • 1 lžíce + 1 lžička slunečnicového oleje
    • 2 cibule, nasekané
    • 200 g loupané červené čočky, přebrané a propláchnuté
    • 1–2 lžičky kari koření
    • 400g konzerva sekaných rajčat
    • 850 ml horkého zeleninového vývaru
    • 2 pastináky (nebo viz něco navíc)
    • sůl a pepř na dochucení

Příprava jídla

Rozpalte troubu na 200 °C, horkovzdušnou na 180 °C. V hrnci nebo větším rendlíku zahřejte lžíci oleje, vsypte nasekanou cibuli a opečte ji, aby se mírně zabarvila, zabere to asi dvě minuty. Vmíchejte čočku a kari koření, vlijte rajčata i horký zeleninový vývar. Přiveďte k varu, zakryjte poklicí a deset až dvanáct minut duste.

Mezitím očistěte pastináky a nakrájejte je na dlouhé tenké plátky – dobře to půjde například škrabkou na brambory nebo plátkovačem na struhadle. Na plechu či v pekáčku vyloženém pečicím papírem je smíchejte se lžičkou oleje. Pečte v rozpálené troubě dokřupava, zhruba deset minut.

Zhoustlou polévku ochutnejte, případně osolte a opepřete, a rozdělte do čtyř misek. Navrch položte dokřupava upečené plátky pastináku. Máte-li chuť, jezte s chlebovými plackami.

NĚCO NAVÍC: Nasekejte 2 rajčata a vsypte je do mísy s trochou soli a mleté papriky. Vmíchejte 250 g bílého jogurtu, chcete-li, nízkotučného, a posypte hrstí hrubě nasekaných koriandrových lístků. Při podávání dejte ochucený jogurt neboli raitu na stůl a nechte stolovníky, aby si nabrali svůj díl.


Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Sváteční kaldoun s dvojími knedlíčky

Čočkový salát s červenou cibulí a balkánským sýrem

REKLAMA

Přidat komentář