I polévku můžete vzít sebou na výlet.
Suroviny
čočka
250
g
přebraná, propláchnutá
vývar zeleninový
2
l
cibule
2
ks
oloupané, jedna najemno
mrkev
1
ks
oloupaná, přepůlená
máslo
2
PL
mouka pšeničná hladká
3
PL
česnek
1
stroužek
prolisovaný
majoránka (drhnutá)
1
ČL
majoránka (čerstvá)
na ozdobu
sůl
pepř
čerstvě mletý
1 Čočku aspoň na 2 hodiny namočte. Pak ji v hrnci zalijte vývarem, přidejte celou cibuli a mrkev, přiveďte k varu, pak stáhněte plamen a mírně vařte 30–40 minut, až čočka změkne. Vyjměte cibuli i mrkev.
2 Na másle doměkka osmahněte pokrájenou cibuli, zasypte ji moukou a umíchejte světlou jíšku. Za stálého míchání ji přidejte do polévky a dalších dvacet minut vařte. Dochuťte solí, česnekem, majoránkou a pepřem. Podávejte ozdobené čerstvou majoránkou a s opečenými kostičkami housky.
NĚCO NAVÍC
Pro zrychlení přípravy můžete použít předvařenou čočku. Do polévky také lze přidat trochu nastrouhané kořenové zeleniny. A pokud máte rádi husté polévky, polovinu rozmixujte tyčovým mixérem.