0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Čočková polévka do termosky

Čočková polévka do termosky

2.9/5 Počet hodnocení: 11
Více než hodinu Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1922 kcal
Bílkoviny 110 g
Sacharidy 285 g
Tuky 29 g
Vláknina 37 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

I polévku můžete vzít sebou na výlet.

Suroviny

čočka 250 g
přebraná, propláchnutá
vývar zeleninový 2 l
cibule 2 ks
oloupané, jedna najemno
mrkev 1 ks
oloupaná, přepůlená
máslo 2 PL
mouka pšeničná hladká 3 PL
česnek 1 stroužek
prolisovaný
majoránka (drhnutá) 1 ČL
majoránka (čerstvá)
na ozdobu
sůl
pepř
čerstvě mletý

1 Čočku aspoň na 2 hodiny namočte. Pak ji v hrnci zalijte vývarem, přidejte celou cibuli a mrkev, přiveďte k varu, pak stáhněte plamen a mírně vařte 30–40 minut, až čočka změkne. Vyjměte cibuli i mrkev.

2 Na másle doměkka osmahněte pokrájenou cibuli, zasypte ji moukou a umíchejte světlou jíšku. Za stálého míchání ji přidejte do polévky a dalších dvacet minut vařte. Dochuťte solí, česnekem, majoránkou a pepřem. Podávejte ozdobené čerstvou majoránkou a s opečenými kostičkami housky.

NĚCO NAVÍC
Pro zrychlení přípravy můžete použít předvařenou čočku. Do polévky také lze přidat trochu nastrouhané kořenové zeleniny. A pokud máte rádi husté polévky, polovinu rozmixujte tyčovým mixérem.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2009/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2009/10

Apetit magazín

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mrkev, dýně a cuketa
  • Tipy redakce

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mrkev, dýně a cuketa

Druhou kuchařku roku 2023 jsme věnovali zelenině. Nečekejte ovšem knihu jen pro vegany či vegetariány, novinka obsahuje recepty s masem i bez. Další přírůstek do edice Apetit – Mrkev, dýně, cuketa – vychází v květnu a je určena pro všechny,...
Co je cmunda po kaplicku a jak ji správně přichystat
  • Zajímavosti

Co je cmunda po kaplicku a jak ji správně přichystat

Cmunda po kaplicku patří mezi hospodské evergreeny. Bramborák s uzeným masem a kysaným zelím v hostinci dokonce vznikl. Navíc si získal takovou oblibu, že si ho lidé začali připravovat i doma. Pojďme oprášit tuto specialitu...