Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Čočková polévka do termosky

Čočková polévka do termosky

3.4/5 Počet hodnocení: 14
Více než hodinu Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1922 kcal
Bílkoviny 110 g
Sacharidy 285 g
Tuky 29 g
Vláknina 37 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

I polévku můžete vzít sebou na výlet.

Suroviny

čočka 250 g
přebraná, propláchnutá
vývar zeleninový 2 l
oloupané, jedna najemno
mrkev 1 ks
oloupaná, přepůlená
česnek 1 stroužek
prolisovaný
majoránka (drhnutá) 1 ČL
majoránka (čerstvá)
na ozdobu
sůl
pepř
čerstvě mletý

Postup

1

Čočku aspoň na 2 hodiny namočte. Pak ji v hrnci zalijte vývarem, přidejte celou cibuli a mrkev, přiveďte k varu, pak stáhněte plamen a mírně vařte 30–40 minut, až čočka změkne. Vyjměte cibuli i mrkev.

2

Na másle doměkka osmahněte pokrájenou cibuli, zasypte ji moukou a umíchejte světlou jíšku. Za stálého míchání ji přidejte do polévky a dalších dvacet minut vařte. Dochuťte solí, česnekem, majoránkou a pepřem. Podávejte ozdobené čerstvou majoránkou a s opečenými kostičkami housky.

NĚCO NAVÍC
Pro zrychlení přípravy můžete použít předvařenou čočku. Do polévky také lze přidat trochu nastrouhané kořenové zeleniny. A pokud máte rádi husté polévky, polovinu rozmixujte tyčovým mixérem.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2009/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2009/10

Apetit magazín

AD
Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny
  • Zajímavosti

Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny

Zmrzlina k létu neodmyslitelně patří, milují ji děti i dospělí. Chladivý kopeček v horkých dnech dokonale osvěží a potěší chuťové buňky. Marks & Spencer si letos opět připravil několik novinek ze světa mraženého osvěžení – a...