Kuchařky Apetit DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
Uživatelský
recept

Starodávné buchty

Popis receptu: 
Kynuté buchty, které si zamilujete - velmi měkké a vláčné. Pozn.: Z tohoto těsta je možné dělat i dukátové buchtičky.
Autor: Petra Kolářová
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Počet porcí: 6
Doba přípravy: Více než hodinu

Ingredience

    Těsto: 1/2 kg polohrubé mouky, lžička soli, 2 lžíce tlučeného cukru (použila jsem mletý), trochu citronové nebo pomerančové kůry, špetka mletého muškátového oříšku (dá buchtám typickou chuť buchet našich babiček), koflík mléka (asi 300 ml), 2 kostky cukru, 20 g kvasnic, 2 žloutky, 1 velký vařený strouhaný brambor (ze druhého dne nebo alespoň vychladlý), 3-7 lžic vlahého másla nebo sádla, další dobré sádlo/máslo na promazávání Povidlová náplň: švestková povidla, citronová kůra, tlučený hřebíček, rum a troška vřelé vody Tvarohová náplň 1: 1/2 kg tvarohu, 2 žloutky, trošku smetany, 2 hořké strouhané mandle, 3 lžíce cukru, muškátový květ - vše utřít a pak zašlehat ze 2 bílků tuhý sníh Tvarohová náplň 2: 1/2 kg tvarohu, 2 žloutky, trošku smetany, 4 lžíce vanilkového cukru, citronovou kůru (popř. šťávu), vše utřít a pak zašlehat ze 2 bílků tuhý sníh

Příprava jídla

Uděláme kvásek z kvasnic, trochy vlažného mléka a kostek cukru. Do mísy dáme mouku, sůl, cukr, kůru, muškátový oříšek, dále kvásek, žloutky rozkvedlané v mléce, strouhaný vařený brambor a máslo nebo sádlo. Zaděláme ne příliš tuhé těsto a necháme min. hodinu kynout. Pak těsto vyválíme, nakrájíme na čtverečky, naplníme libovolnou náplní, zabalíme a dáváme na pekáč vymazaný rozpuštěným sádlem. Rovněž buchty mašlovačkou mezi sebou sádlem pořádně promažeme. Necháme ještě 15-30 minut kynout a v předehřáté troubě upečeme - asi 180°C, přibližně 30 minut. Upečené ihned potřeme mašlovačkou mlékem a necháme změknout. Pak vyklopíme a pocukrujeme.
REKLAMA

Přidat komentář