
Tvarohový koláč s medem
Jemná a voňavá směs vanilky, skořice, mandlí a medu... to je ta pravá hřejivá zimní lahoda!
Vydání: 2005/2
Autor: redakce Apetitu
Počet porcí: 12
Ingredience
- 170 g hladké mouky
- 70 g másla, studeného
- 70 g moučkového cukru
- 1 vejce, našlehané
- Na tvarohový krém:
- 70 g másla
- 150 g krupicového cukru
- 350 g plnotučného tvarohu
- 4 lžíce medu
- 3 vejce, žloutky a bílky odděleně
- 20 g hladké mouky
- semínka z jednoho vanilkového lusku
- 50 g hnědého cukru
- 1 lžičku skořice
- 50 g mandlí nasekaných na lupínky
Na ozdobení:
Příprava jídla
1. Z mouky, másla a cukru vypracujte prsty směs připomínající drobenku. Přidejte vejce a vše spojte v těsto. To vyválejte na pomoučené ploše a vyložte jím kulatou pečicí formu o průměru 23 cm (i po okrajích). Dejte na půl hodiny do chladničky.
2. Troubu předehřejte na 180 °C, horkovzdušnou na 160 °C. Těsto propíchejte vidličkou, navrch položte pečicí papír a vsypte na něj trochu fazolí na zatížení. Pečte čtvrt hodiny. Pak odstraňte papír s fazolemi a pečte základ koláče ještě pět minut, až je jemně zlatavý. Vyjměte formu z trouby a snižte teplotu o 20 °C.
3. Máslo a krupicový cukr ušlehejte ve větší misce, vmíchejte tvaroh, lžičku medu, žloutky, mouku a vanilková semínka. V jiné misce ušlehejte z bílků sníh a opatrně ho vmíchejte do tvarohové směsi. Tvarohovým krémem naplňte těsto ve formě.
4. Smíchejte hnědý cukr a skořici s mandlovými lupínky a posypte jimi dort. Vraťte ho do trouby a pečte ještě hodinu, až je krém pevný. Nechte dezert vychladnout v troubě; řezy podávejte přelité zbylým medem.
2. Troubu předehřejte na 180 °C, horkovzdušnou na 160 °C. Těsto propíchejte vidličkou, navrch položte pečicí papír a vsypte na něj trochu fazolí na zatížení. Pečte čtvrt hodiny. Pak odstraňte papír s fazolemi a pečte základ koláče ještě pět minut, až je jemně zlatavý. Vyjměte formu z trouby a snižte teplotu o 20 °C.
3. Máslo a krupicový cukr ušlehejte ve větší misce, vmíchejte tvaroh, lžičku medu, žloutky, mouku a vanilková semínka. V jiné misce ušlehejte z bílků sníh a opatrně ho vmíchejte do tvarohové směsi. Tvarohovým krémem naplňte těsto ve formě.
4. Smíchejte hnědý cukr a skořici s mandlovými lupínky a posypte jimi dort. Vraťte ho do trouby a pečte ještě hodinu, až je krém pevný. Nechte dezert vychladnout v troubě; řezy podávejte přelité zbylým medem.
Přidat komentář
- Pro psaní komentářů se přihlaste nebo zaregistrujte.
Komentáře
Markéta (neověřeno)
4. Květen 2006 14:43
Evina (neověřeno)
13. Květen 2006 13:21
Evina (neověřeno)
13. Květen 2006 13:21
Nova (neověřeno)
2. Červenec 2006 18:13
Alexo (neověřeno)
23. Srpen 2006 08:04
Alexo (neověřeno)
23. Srpen 2006 08:07
Nanka (neověřeno)
13. Leden 2007 14:44
petovsan (neověřeno)
15. Duben 2007 19:21
Pavlína (neověřeno)
26. Červen 2007 18:01
Alena (neověřeno)
31. Srpen 2007 10:51
Michal (neověřeno)
24. Listopad 2007 20:33
jana (neověřeno)
29. Listopad 2007 20:46
Peťula (neověřeno)
11. Prosinec 2007 17:12
Alice (neověřeno)
20. Únor 2008 09:09
dveta (neověřeno)
21. Únor 2008 22:12
sunnynka (neověřeno)
18. Duben 2008 12:52
Hanka K. (neověřeno)
30. Květen 2008 11:07
Hana T. (neověřeno)
27. Červenec 2008 10:40
zuzana hogenbuchová
17. Prosinec 2009 16:05
Gabriela Ferdová
3. Únor 2010 19:08
Klára Nosková
13. Březen 2010 19:31