
Jahelné bramboráky se lněným semínkem
Pokud vám z předešlého vaření zbyly jáhly, nastala ideální příležitost pro přípravu těchto bramboráků. Na smažení doporučujeme avokádový olej – nepřepaluje se.
Vydání: 2008/10
Autor: redakce Apetitu
Ingredience
- 3 lžíce tmavého lněného semínka
- 600 g očištěných biobrambor
- 70–80 g suchých biojáhel (nebo 250 g uvařených)
- 3 stroužky česneku (nebo dle chuti)
- 2–3 lžičky majoránky, nejlépe bio
- 2 malé lžičky soli
- 100 g pohankové biomouky
- avokádový či olivový olej nebo domácí sádlo na smažení
Příprava jídla
1 Vyprané lněné semínko povařte asi 3 minuty v 50 ml vody a nechte odstát. Vyprané jáhly uvařte ve vodě – na jeden díl jahel dejte dva díly vody a 15–20 minut povařte; pak nechte zchladnout.
2 Syrové brambory oloupejte, nastrouhejte na jemném struhadle a vymačkejte všechnu vodu. Přidejte ostatní suroviny a povařené lněné semínko (můžete ho krátce promixovat ponorným mixérem, gel se změní v kyprou, skvěle pojivou hmotu), uvařené jáhly a důkladně prohněťte.
3 Tenké menší bramboráčky smažte ve vyšší vrstvě oleje nebo domácího sádla.
Přidat komentář