Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Italské rizoto s hráškem

Krémové ‚risotto‘ stojí na skvělé rýži, sytém vývaru a vynikajícím parmazánu. A také na troše trpělivosti: než rýže dosáhne perfektní konzistence, nesmíte od vaření odejít.

Vydání: 2005/5
Autor:
Hodnocení:
19 (hlasů)
Počet porcí: 4
Doba přípravy: Do hodiny
Dokončení a zdobení: 15 minut
PT12M
Vaření 0:12
Italská

Ingredience

    • 320 g rýže na rizoto (viz Tip Apetitu)
    • 400 g čerstvého nebo zmraženého hrášku
    • 80 g co nejlibovější slaniny, ideální je italská pancetta
    • 50 g cibule
    • 80 g másla
    • 40 ml extra panenského olivového oleje
    • hrst jemně sekané zelené petrželky
    • 20 ml suchého bílého vína
    • cca 750 ml vývaru (drůbežího nebo zeleninového) na podlévání rýže
    • sůl a čerstvě mletý černý pepř na ­dochucení
    • 100 g parmazánu na ozdobu

Příprava jídla

1. Hrášek krátce povařte a sceďte. Vývar v hrnci uveďte do varu, stáhněte plamen a nechte mírně vařit. Ve velkém silnostěnném kastrolu rozehřejte polovinu olivového oleje i másla a osmahněte na nich jemně nakrájenou slaninu. Vsypte nakrájenou cibuli a petrželku.

2. Přisypte rýži a za stálého promíchávání ji několik minut pražte, aby se zrníčka stejnoměrně obalila a zatáhla; to je jeden z klíčových kroků ke správné konzistenci.

3. Přilijte víno a za stálého míchání ho nechte odpařit, aby z něj zbylo jen to nejcennější: koncentrované aroma. Do kastrolu teď přilijte naběračku horkého vývaru a všechno dobře promíchejte. Zrnka rýže ho budou pomalu absorbovat a nabobtnávat. Kolem desáté minuty varu už můžete ochutnávat, zda je rýže na skus, tedy vláčná, ale uvnitř pevná.

4. Podle potřeby přilévejte vývar – v takovém množství, aby ho rýže stačila absorbovat. Jakmile dosáhne rizoto správné konzistence, dochuťte ho solí, pepřem, zbylým olivovým olejem a máslem. Bude pak náležitě vláčné a krémové.

Tip Apetitu:
Rýže na rizoto, druh carnaroli, De Cecco, prodávají specializované prodejny jako Re Gourmet, Italská 12, Praha 2. 1 kg cca 90 Kč. Objednávky také na www.regourmet.com.
Nahlásit chybu v receptu

Komentáře

Obrazek uzivatele
a kde je ten hrasek a parmazan no kazdopadne vim ze se tam pridaji ale mohlo to tam byt i napsane
Obrazek uzivatele
Parmazán je na ozdobu, to tam píšou, ale kdy a jak se přidá hrášek, jsem taky marně hledala.
Obrazek uzivatele
No, já bych řekla, že vzhledem k tomu, že je již povařený, se tam přidává až na konec - stejně jako parmazán
Obrazek uzivatele
Recept se nachází v č.5/05, str.42
Obrazek uzivatele
To je sice hezká informace, ale na internetu já jsem třeba tento recept na internetu vyhledala právě proto, že konkrétní číslo časopisu nemám k dispozici. Tudíž by tady měl být napsaný celý postup.

Přidat komentář