Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Risotto alla contadina (venkovské rizoto)

Takhle se vaří v Itálii. ‚Venkovské‘ rizoto je tak dobré, že si ani neuvědomíte, že v něm není maso.
Vydání: 2010/3
Autor:
Hodnocení:
46 (hlasů)
Počet porcí: Pro 4 osoby
Doba přípravy:
Opékání: 10 minut
Vaření: 20 minut
P
Italská

Ingredience

    • 1 žlutá a 1 červená paprika
    • 100 ml panenského olivového oleje
    • 2 stroužky česneku, lehce zmáčknuté
    • 1 větší zralý lilek, nakrájený na kostky
    • 2 střední cukety, na 1 cm silné ,půlplátky‘
    • 250 g třešňových rajčátek, překrojených
    • 250 g rýže na rizoto (třeba carnaroli)
    • 100 ml suchého bílého vína
    • asi 1 l domácího drůbežího vývaru
    • hrst hladkolisté petrželky, nasekané + pár lístků na ozdobení
    • 8 lístků bazalky
    • 50 g másla + 50 g strouhaného
    • parmazánu + hobliny na ozdobení
    • mořská sůl a čerstvě mletý pepř

Příprava jídla

1 Papriky ožehněte nad otevřeným plamenem, až slupka začne černat a tvoří se na ní puchýře. (Můžete je nechat zhnědnout i v rozpálené troubě.) Dejte do plastového sáčku na 10 minut zapařit. Pak stáhněte slupku a papriky zbavte stopky i semen. Nakrájejte na nudličky a dejte stranou.

2 V hrnci na oleji zvolna opékejte asi minutu česnek. Pak ho vyjměte a vyhoďte. Na ochucený olej vsypte lilek a cuketu a krátce, asi 3 minuty, opečte. Přidejte rajčátka a po dvou minutách vsypte rýži. Míchejte asi tři minuty, až se každé zrnko rýže obalí v připraveném základu. Přilijte víno a nechte ho  odpařit. Pak vlijte sběračku vroucího vývaru a počkejte, až se vstřebá. Potom teprve přilijte další sběračku a za stálého míchání postup opakujte, až bude rýže uvařená, ale ještě al dente (pevná na skus); trvá to 15–20 minut podle druhu rýže. V polovině vaření vmíchejte papriky, bazalku a petrželku.

3
Rizoto stáhněte z ohně a přidejte do něj máslo a strouhaný parmazán – bude díky nim krásně krémové. Opepřete a případně dosolte. Podávejte ozdobené hoblinkami parmazánu a petrželkou.

NĚCO NAVÍC
Z lilku s pružnou slupkou a bílou až nažloutlou dužinou můžete rovnou vařit. Tvrdé a uvnitř lehce nazelenalé plody potřebují po  nakrájení nasolit, na cedníku ,vypotit‘ a pak omýt.


Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Jarní italské menu

Jarní italské menu

Houbové rizoto s marinovanou řepou

Rizoto s medovou dýní

Přidat komentář