
Skořicový dort s krémem a ořechy
Tenhle dort nebesky krásně voní a ozdobí každý sváteční stůl.
Vydání: 2010/1
Autor: redakce Apetitu
Počet porcí: Pro 8 osob
Doba přípravy:
P
Ingredience
- máslo na vymazání formy
- hrubá mouka na vysypání formy
- 2 lžíce hladké mouky
- 1/2 lžičky skořice
- 1 lžíce kukuřičného škrobu (maizeny)
- 1/2 lžičky kypřicího prášku do pečiva
- 3 vejce, žloutky a bílky zvlášť
- špetka soli
- 2 lžíce krupicového cukru
- 1 balíček vanilkového cukru
- hrst vyloupaných vlašských ořechů
- 2 lžíce medu
- 6 lžic uvařeného čaje earl grey
- 250 ml mléka
- 1 lžíce vlašských ořechů, najemno nastrouhaných nebo namletých
- 1 žloutek
- 2 lžíce kukuřičného škrobu (maizeny)
- 125 g změklého másla
- 2 lžíce moučkového cukru
Na krém
Příprava jídla
1 Zahřejte troubu na 180 °C. Dortovou formu o průměru 20 cm vymažte máslem a vysypte hrubou moukou či strouhankou.
2 Mouku prosijte se skořicí, škrobem a práškem do pečiva. Z bílků, soli a obou druhů cukru vyšlehejte tuhý sníh. Po jednom zapracujte žloutky. Pak na hmotu nasypte moučnou směs. Zlehka promíchejte.
3 Těsto naneste do formy, povrch uhlaďte. Pečte asi 25 minut, zapíchnutá dřevěná špejle by měla vyjít čistá. Nechte trochu zchladnout ve formě (cca deset minut), pak korpus vyjměte a několik hodin, nejlépe přes noc, nechte odpočinout.
4 Trochu studeného mléka smíchejte v rendlíku s mletými ořechy, žloutkem a škrobem. Pak vlijte ostatní mléko, za stálého míchání přiveďte k varu, velmi krátce povařte, odstavte a za občasného promíchávání nechte zchladnout.
5 Máslo utřete s cukrem a pak po lžících vmíchejte ořechový ,pudink‘. Korpus prokrojte na tři patra. Spodní dvě pokapejte čajem a natřete krémem na necelou tloušťku patra. Naskládejte je na sebe a přiklopte zbývajícím plátem korpusu. Obě stěny a vršek dortu namažte zbývajícím krémem.
6 Ořechy nasucho opražte v rendlíku. Přidejte med a promíchejte. Po krátkém zchladnutí naneste na dort.
Další recept na dort najdete v uživatelských receptech Poslirecept.cz.
2 Mouku prosijte se skořicí, škrobem a práškem do pečiva. Z bílků, soli a obou druhů cukru vyšlehejte tuhý sníh. Po jednom zapracujte žloutky. Pak na hmotu nasypte moučnou směs. Zlehka promíchejte.
3 Těsto naneste do formy, povrch uhlaďte. Pečte asi 25 minut, zapíchnutá dřevěná špejle by měla vyjít čistá. Nechte trochu zchladnout ve formě (cca deset minut), pak korpus vyjměte a několik hodin, nejlépe přes noc, nechte odpočinout.
4 Trochu studeného mléka smíchejte v rendlíku s mletými ořechy, žloutkem a škrobem. Pak vlijte ostatní mléko, za stálého míchání přiveďte k varu, velmi krátce povařte, odstavte a za občasného promíchávání nechte zchladnout.
5 Máslo utřete s cukrem a pak po lžících vmíchejte ořechový ,pudink‘. Korpus prokrojte na tři patra. Spodní dvě pokapejte čajem a natřete krémem na necelou tloušťku patra. Naskládejte je na sebe a přiklopte zbývajícím plátem korpusu. Obě stěny a vršek dortu namažte zbývajícím krémem.
6 Ořechy nasucho opražte v rendlíku. Přidejte med a promíchejte. Po krátkém zchladnutí naneste na dort.
Další recept na dort najdete v uživatelských receptech Poslirecept.cz.
Přidat komentář