Takže jdeme na to :
Mouka a vajíčka by neměly být studené - takže si je nechejte v pokojové teplotě nahřát.
Nachystejte si půlku mléka, nalijte do kastrůlku a prohřejte, nevařit! Dejte trochu cukru a nadrobte droždí. Mělo by za chvíli vyběhnout - vypadá to jako nahnědlý nadýchaný obláček.
Do mísy prosijte mouku, přidejte cukr, vajíčko a žloutek. Pak vlijte kvásek z droždí. Přidejte rozpuštěné vlažné máslo a sádlo, určitě nesmí být rozpálené.... Zbytek mléka.
Přimíchejte ořechy a hrozinky, sůl, skořici a citronovou kůru.
Řádně propracujte v těsto, které se nelepí.
Nechejte 4 = čtyři hodiny v teple kynout těsto přikryté pod utěrkou. Ne na topení, ne v trobě ne v průvanu...
Dodržte tento čas kynutí - vyplatí se to...
Nachystejte si plech a pečící papír.
Jdeme na pletení:
Z těsta vytvořte 9 dílů - pramenů- válečků na vánočku.
Délka válečků je podle vašeho plechu, já dělám délka plechu protilehlých rohů -15 cm. Aby měla vánočka kam naběhnout při pečení.
1. Základ vánočky tvoří 4 prameny. Konce spojíme stlačením a pleteme :
(klidně natrénujte si na silnějších provázcích....ale, jděte na to i hned...)
Bereme to zleva.
Druhý a čtvrtý pramen přehodíme přes sebe takto - druhý přes první a čtvrtý přes třetí , pak položíme.
Vezmem druhý a přehodíme přes třetí a položíme.
Teď zas druhý přes první a čtvrtý přes třetí a položíme.
Vezmem druhý a přehodíme přes třetí a položíme.
Druhý přes první a čtvrtý přes třetí , pak položíme. A dokonce pramenů.
Ty přimáčkneme k sobě.
Připravíme si plech s pečícím papírem.
Přeneste na plech a hranami dlaní roztažením od sebe vytvořte po celé délce upleteného základu středem důlek - potřete rozšlehaným vajíčkem a do něho položíte střední část vánočky.
2. Střední část spletete jako klasický copánek ze 3 válečků.
Vytvořte stejně důlek po celé délce a potřete. A konce uchopte a podložte úplně pod základnu.
3. Horní část zapleťte ze 2 válečků - spíše je okolo sebe omotejte a položte je do důlku.
Opět konce na obou stranách uchopte a podložte úplně pod všechny patra - pod vánočku- to aby se nám vánočka nerozpletla.
Potřete zbytkem vajíčka celou vánočku a posypte mandlemi. Kdo chce, tak trochou krystalového cukru....
Aby se nám vánočka nerozjela, propíchněte ji na 5 místech shora dolů kolmo patry špejlemi a zalomte cca 7cm nad, pečeme i se špejlemi.
Nachystejte si z pečícího papíru stříšku, položíte ji pak přes celou vánočku při pečení.
Tak teď vánočku necháme pokynout 30 minut. Opravdu.
Pečení :
Nahřejte si troubu na 220C.
Dejte vánočku zapéct na 10minut. Opravdu na 10minut!!!.
Bylo to 10minut? tak udělejte toto:
Teplotu trouby snižte na 160C.
Přikryjte rychle stříškou z pečícího papíru přes špejle ( aby se nám vánočka nepřipálila) a pečte dalších 45 minut.
(pokud je nutné otočte plech z vánočkou - některé trouby nepečou rovnoměrně)
Po této době proveďte test špejlí - zapíchnete čistou špejli do vánočky a pokud na ní není nalepené těsto je hotová. Pokud ne, popečte ještě, ale hlídejte.
Tak a vytáhněte z trouby a nechte vychladnout. Pak posypte mletým cukrem.
A ukažte ji světu a rodině, jak se Vám krásně povedla... :-))
Suroviny
Porce
5
Suroviny
Porce
5
Zkopírovat neoznačené suroviny ze seznamu Zkopírováno
Chybí vám suroviny?
Další recepty nížeNutriční hodnoty
Na 1 porci
- Energie 923.4 kcal
- Bílkoviny 24.2 g
- Sacharidy 127.8 g
- Tuky 34 g