0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Hodnocení receptu
5 / 5. Počet hodnocení: 4
Více než hodinu

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4617 kcal
Bílkoviny 121 g
Sacharidy 639 g
Tuky 170 g
Vláknina 42 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Suroviny

mouka pšeničná polohrubá 500 g
prosátá
mouka pšeničná hladká 200 g
prosátá
cukr 120 g
máslo 100 g
rozpuštěné
sádlo 2 PL
rozpuštené
droždí 42 g
vejce 1 ks
plus vejce na potření
žloutek 1 ks
sůl špetka
mléko 250 ml
skořice špetka
citronová kůra
rozinky
namočené v rumu
vlašské ořechy
nasekané
mandle
na plátky
Takže jdeme na to : Mouka a vajíčka by neměly být studené - takže si je nechejte v pokojové teplotě nahřát. Nachystejte si půlku mléka, nalijte do kastrůlku a prohřejte, nevařit! Dejte trochu cukru a nadrobte droždí. Mělo by za chvíli vyběhnout - vypadá to jako nahnědlý nadýchaný obláček. Do mísy prosijte mouku, přidejte cukr, vajíčko a žloutek. Pak vlijte kvásek z droždí. Přidejte rozpuštěné vlažné máslo a sádlo, určitě nesmí být rozpálené.... Zbytek mléka. Přimíchejte ořechy a hrozinky, sůl, skořici a citronovou kůru. Řádně propracujte v těsto, které se nelepí. Nechejte 4 = čtyři hodiny v teple kynout těsto přikryté pod utěrkou. Ne na topení, ne v trobě ne v průvanu... Dodržte tento čas kynutí - vyplatí se to... Nachystejte si plech a pečící papír. Jdeme na pletení: Z těsta vytvořte 9 dílů - pramenů- válečků na vánočku. Délka válečků je podle vašeho plechu, já dělám délka plechu protilehlých rohů -15 cm. Aby měla vánočka kam naběhnout při pečení. 1. Základ vánočky tvoří 4 prameny. Konce spojíme stlačením a pleteme : (klidně natrénujte si na silnějších provázcích....ale, jděte na to i hned...) Bereme to zleva. Druhý a čtvrtý pramen přehodíme přes sebe takto - druhý přes první a čtvrtý přes třetí , pak položíme. Vezmem druhý a přehodíme přes třetí a položíme. Teď zas druhý přes první a čtvrtý přes třetí a položíme. Vezmem druhý a přehodíme přes třetí a položíme. Druhý přes první a čtvrtý přes třetí , pak položíme. A dokonce pramenů. Ty přimáčkneme k sobě. Připravíme si plech s pečícím papírem. Přeneste na plech a hranami dlaní roztažením od sebe vytvořte po celé délce upleteného základu středem důlek - potřete rozšlehaným vajíčkem a do něho položíte střední část vánočky. 2. Střední část spletete jako klasický copánek ze 3 válečků. Vytvořte stejně důlek po celé délce a potřete. A konce uchopte a podložte úplně pod základnu. 3. Horní část zapleťte ze 2 válečků - spíše je okolo sebe omotejte a položte je do důlku. Opět konce na obou stranách uchopte a podložte úplně pod všechny patra - pod vánočku- to aby se nám vánočka nerozpletla. Potřete zbytkem vajíčka celou vánočku a posypte mandlemi. Kdo chce, tak trochou krystalového cukru.... Aby se nám vánočka nerozjela, propíchněte ji na 5 místech shora dolů kolmo patry špejlemi a zalomte cca 7cm nad, pečeme i se špejlemi. Nachystejte si z pečícího papíru stříšku, položíte ji pak přes celou vánočku při pečení. Tak teď vánočku necháme pokynout 30 minut. Opravdu. Pečení : Nahřejte si troubu na 220C. Dejte vánočku zapéct na 10minut. Opravdu na 10minut!!!. Bylo to 10minut? tak udělejte toto: Teplotu trouby snižte na 160C. Přikryjte rychle stříškou z pečícího papíru přes špejle ( aby se nám vánočka nepřipálila) a pečte dalších 45 minut. (pokud je nutné otočte plech z vánočkou - některé trouby nepečou rovnoměrně) Po této době proveďte test špejlí - zapíchnete čistou špejli do vánočky a pokud na ní není nalepené těsto je hotová. Pokud ne, popečte ještě, ale hlídejte. Tak a vytáhněte z trouby a nechte vychladnout. Pak posypte mletým cukrem. A ukažte ji světu a rodině, jak se Vám krásně povedla... :-))
Autor: monika d.

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
549 Kč
384 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč