Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
Uživatelský
recept

Vánočka moravská

Popis receptu: 
Vánočka moravská valašská :)
Autor: Monika Drgáčová
Hodnocení:
1 (hlas)
Počet porcí: 5
Doba přípravy: Více než hodinu

Ingredience

    500 g prosáté polohrubé mouky, 200 g prosáté hladké, 120 g cukru krystal, 100 g rozpuštěného másla, 2 lžíce rozpuštěného sádla, 1 kostka droždí cca 42g, 1 vejce, 1 žloutek, 1 vajíčko na potření, špetka soli, 250 ml mléka, špetka skořice, strouhaná citronová kůra, hrozinky namočené v rumu, hrst sekaných vlašských ořechů, sekané plátky mandlí na posypání.

Příprava jídla

Takže jdeme na to : Mouka a vajíčka by neměly být studené - takže si je nechejte v pokojové teplotě nahřát. Nachystejte si půlku mléka, nalijte do kastrůlku a prohřejte, nevařit! Dejte trochu cukru a nadrobte droždí. Mělo by za chvíli vyběhnout - vypadá to jako nahnědlý nadýchaný obláček. Do mísy prosijte mouku, přidejte cukr, vajíčko a žloutek. Pak vlijte kvásek z droždí. Přidejte rozpuštěné vlažné máslo a sádlo, určitě nesmí být rozpálené.... Zbytek mléka. Přimíchejte ořechy a hrozinky, sůl, skořici a citronovou kůru. Řádně propracujte v těsto, které se nelepí. Nechejte 4 = čtyři hodiny v teple kynout těsto přikryté pod utěrkou. Ne na topení, ne v trobě ne v průvanu... Dodržte tento čas kynutí - vyplatí se to... Nachystejte si plech a pečící papír. Jdeme na pletení: Z těsta vytvořte 9 dílů - pramenů- válečků na vánočku. Délka válečků je podle vašeho plechu, já dělám délka plechu protilehlých rohů -15 cm. Aby měla vánočka kam naběhnout při pečení. 1. Základ vánočky tvoří 4 prameny. Konce spojíme stlačením a pleteme : (klidně natrénujte si na silnějších provázcích....ale, jděte na to i hned...) Bereme to zleva. Druhý a čtvrtý pramen přehodíme přes sebe takto - druhý přes první a čtvrtý přes třetí , pak položíme. Vezmem druhý a přehodíme přes třetí a položíme. Teď zas druhý přes první a čtvrtý přes třetí a položíme. Vezmem druhý a přehodíme přes třetí a položíme. Druhý přes první a čtvrtý přes třetí , pak položíme. A dokonce pramenů. Ty přimáčkneme k sobě. Připravíme si plech s pečícím papírem. Přeneste na plech a hranami dlaní roztažením od sebe vytvořte po celé délce upleteného základu středem důlek - potřete rozšlehaným vajíčkem a do něho položíte střední část vánočky. 2. Střední část spletete jako klasický copánek ze 3 válečků. Vytvořte stejně důlek po celé délce a potřete. A konce uchopte a podložte úplně pod základnu. 3. Horní část zapleťte ze 2 válečků - spíše je okolo sebe omotejte a položte je do důlku. Opět konce na obou stranách uchopte a podložte úplně pod všechny patra - pod vánočku- to aby se nám vánočka nerozpletla. Potřete zbytkem vajíčka celou vánočku a posypte mandlemi. Kdo chce, tak trochou krystalového cukru.... Aby se nám vánočka nerozjela, propíchněte ji na 5 místech shora dolů kolmo patry špejlemi a zalomte cca 7cm nad, pečeme i se špejlemi. Nachystejte si z pečícího papíru stříšku, položíte ji pak přes celou vánočku při pečení. Tak teď vánočku necháme pokynout 30 minut. Opravdu. Pečení : Nahřejte si troubu na 220C. Dejte vánočku zapéct na 10minut. Opravdu na 10minut!!!. Bylo to 10minut? tak udělejte toto: Teplotu trouby snižte na 160C. Přikryjte rychle stříškou z pečícího papíru přes špejle ( aby se nám vánočka nepřipálila) a pečte dalších 45 minut. (pokud je nutné otočte plech z vánočkou - některé trouby nepečou rovnoměrně) Po této době proveďte test špejlí - zapíchnete čistou špejli do vánočky a pokud na ní není nalepené těsto je hotová. Pokud ne, popečte ještě, ale hlídejte. Tak a vytáhněte z trouby a nechte vychladnout. Pak posypte mletým cukrem. A ukažte ji světu a rodině, jak se Vám krásně povedla... :-))
REKLAMA

Přidat komentář