
Nadívaná kachna se špekovými knedlíky
Knedlíků radši připravte dvojnásobné množství, protože je budete ujídat ještě před dopečením kachny.
Vydání: 2010/5
Autor: redakce Apetitu
Počet porcí: Pro 6 osob
Doba přípravy: Více než hodinu
Pečení: 2 hodiny
Pečení: 2 hodiny
P
Ingredience
- 1 kachna (2 kg), vykuchaná
- sůl
- 5 snítek tymiánu
- 1 zarovnaná lžíce hladké mouky
- 100 g sušených brusinek
- 50 ml portského ruby
- 2 lžíce másla
- 100 g anglické slaniny, na kostičky
- 1 velká cibule, nakrájená nadrobno
- 50 g lískových oříšků, sekaných nahrubo
- 175 g toustového chleba
- 2 vejce
- 3 lžíce petrželky, nasekané
- špetka tymiánu
- 2 lžíce slunečnicového oleje nebo sádla
- 1 menší hlávka červeného zelí (asi 1 kg), zbavená svrchních listů a košťálu a najemno nakrouhaná
- 1 velká cibule, nakrájená nadrobno
- 100 ml jablečné šťávy
- 1 lžička mixed spice (prodává Marks & Spencer) nebo 4 hřebíčky, 1 svitek skořice, špetku muškátového oříšku a 5 kuliček nového koření
- 1–2 lžíce třtinového cukru
- 3–4 lžíce jablečného octa
- 3 jablka Granny Smith, očištěná a nakrájená na měsíčky
- 2 lžíce sádla
- 1 malá cibule, nakrájená nadrobno
- 150 g anglické slaniny
- 20 plátků toustového chleba (nebo 8 housek), nakrájených na kostičky
- asi 250 ml mléka
- 1 vejce + 1 žloutek
- 60 g hrubé mouky
- 1 lžíce strouhanky
- 3 lžíce petrželky, nasekané
- sůl a čerstvě mletý pepř
Na nádivku
Na zelí
Příprava jídla
1 Nejprve připravte nádivku. Brusinky namočte na hodinu do portského. Na másle zvolna opečte cibuli a slaninu; pět minut stačí. Vmíchejte oříšky a míchejte ještě pár minut dozlatova. Nechte trochu vychladnout. Mezitím nahrubo rozmixujte toustový chleba (nebo ho můžete nakrájet na kostičky). Smíchejte všechny přísady včetně opečené cibule, slaniny a oříšků i brusinek s portským. Osolte, opepřete a nádivkou naplňte kachnu (pokud vám nějaká nádivka zbude, upečte ji zvlášť).
2 Kachnu zašijte, řádně osolte (opravdu dost), posypte tymiánem a hrudí dolů ji zakrytou pečte při 180 °C asi 2–2,5 hodiny doměkka. Maso občas podlévejte vodou nebo drůbežím vývarem a přelévejte výpekem a sbírejte vypečené sádlo do kastrůlku, aby se v pekáči nepřepálilo. V polovině pečení kachnu obraťte a na posledních 20 minut odklopte, aby pěkně zezlátla.
3 Na zelí rozehřejte tuk v hrnci a tři minuty na něm dosklovita opékejte cibuli. Přidejte zelí, podlijte jablečnou šťávou, osolte, přidejte koření a přiklopte. Nechte 10 minut dusit. Potom sejměte pokličku, oslaďte a okyselte podle chuti a přidejte jablka. Duste zhruba dalších 10 minut doměkka. Šťáva by se měla vydusit; pokud jí je naopak málo, můžete podlít vodou.
4 Na knedlíky nejdřív v pánvi na sádle zpěňte cibuli a slaninu, přidejte kostičky toustového chleba a opékejte za stálého míchání dozlatova. V mléce rozkvedlejte vejce, žloutek, petrželku, osolte a opepřete. Nalijte na prochladlou směs z pánve a nechte 20 minut odpočinout. Potom ke směsi přidejte mouku, strouhanku a dobře promíchejte. Zvlhčenýma rukama zformujte menší kulaté knedlíky o průměru asi 6 cm. Ve vroucí osolené vodě je zvolna vařte asi 10 minut. Vyberte drátěnou naběračkou.
5 Upečenou kachnu nechte na prkénku 10 minut odpočinout a pak ji rozporcujte. Mezitím pekáč postavte na sporák a šťávu poprašte moukou. Rozmíchejte, mouka by na ohni měla pěnit, a zalijte asi 300 ml vody nebo drůbežího vývaru. Za stálého míchání nechte zhoustnout a přelijte do kastrůlku. Nechte zvolna vařit deset minut, případně ještě podle potřeby rozřeďte.
6 Kachnu podávejte s připraveným zelím a s knedlíky přelitými šťávou.
2 Kachnu zašijte, řádně osolte (opravdu dost), posypte tymiánem a hrudí dolů ji zakrytou pečte při 180 °C asi 2–2,5 hodiny doměkka. Maso občas podlévejte vodou nebo drůbežím vývarem a přelévejte výpekem a sbírejte vypečené sádlo do kastrůlku, aby se v pekáči nepřepálilo. V polovině pečení kachnu obraťte a na posledních 20 minut odklopte, aby pěkně zezlátla.
3 Na zelí rozehřejte tuk v hrnci a tři minuty na něm dosklovita opékejte cibuli. Přidejte zelí, podlijte jablečnou šťávou, osolte, přidejte koření a přiklopte. Nechte 10 minut dusit. Potom sejměte pokličku, oslaďte a okyselte podle chuti a přidejte jablka. Duste zhruba dalších 10 minut doměkka. Šťáva by se měla vydusit; pokud jí je naopak málo, můžete podlít vodou.
4 Na knedlíky nejdřív v pánvi na sádle zpěňte cibuli a slaninu, přidejte kostičky toustového chleba a opékejte za stálého míchání dozlatova. V mléce rozkvedlejte vejce, žloutek, petrželku, osolte a opepřete. Nalijte na prochladlou směs z pánve a nechte 20 minut odpočinout. Potom ke směsi přidejte mouku, strouhanku a dobře promíchejte. Zvlhčenýma rukama zformujte menší kulaté knedlíky o průměru asi 6 cm. Ve vroucí osolené vodě je zvolna vařte asi 10 minut. Vyberte drátěnou naběračkou.
5 Upečenou kachnu nechte na prkénku 10 minut odpočinout a pak ji rozporcujte. Mezitím pekáč postavte na sporák a šťávu poprašte moukou. Rozmíchejte, mouka by na ohni měla pěnit, a zalijte asi 300 ml vody nebo drůbežího vývaru. Za stálého míchání nechte zhoustnout a přelijte do kastrůlku. Nechte zvolna vařit deset minut, případně ještě podle potřeby rozřeďte.
6 Kachnu podávejte s připraveným zelím a s knedlíky přelitými šťávou.
Přidat komentář