Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Nadívaná kachna se špekovými knedlíky

Knedlíků radši připravte dvojnásobné množství, protože je budete ujídat ještě před dopečením kachny.
Vydání: 2010/5
Autor:
Hodnocení:
11 (hlasů)
Počet porcí: Pro 6 osob
Doba přípravy: Více než hodinu
Pečení: 2 hodiny
P
Maso Česká

Ingredience

    • 1 kachna (2 kg), vykuchaná
    • sůl
    • 5 snítek tymiánu
    • 1 zarovnaná lžíce hladké mouky

    Na nádivku
    • 100 g sušených brusinek
    • 50 ml portského ruby
    • 2 lžíce másla
    • 100 g anglické slaniny, na kostičky
    • 1 velká cibule, nakrájená nadrobno
    • 50 g lískových oříšků, sekaných nahrubo
    • 175 g toustového chleba
    • 2 vejce
    • 3 lžíce petrželky, nasekané
    • špetka tymiánu

    Na zelí
    • 2 lžíce slunečnicového oleje nebo sádla
    • 1 menší hlávka červeného zelí (asi 1 kg), zbavená svrchních listů a košťálu a najemno nakrouhaná
    • 1 velká cibule, nakrájená nadrobno
    • 100 ml jablečné šťávy
    • 1 lžička mixed spice (prodává Marks & Spencer) nebo 4 hřebíčky, 1 svitek skořice, špetku muškátového oříšku a 5 kuliček nového koření
    • 1–2 lžíce třtinového cukru
    • 3–4 lžíce jablečného octa
    • 3 jablka Granny Smith, očištěná a nakrájená na měsíčky
    Na knedlíky (asi 12 ks)
    • 2 lžíce sádla
    • 1 malá cibule, nakrájená nadrobno
    • 150 g anglické slaniny
    • 20 plátků toustového chleba (nebo 8 housek), nakrájených na kostičky
    • asi 250 ml mléka
    • 1 vejce + 1 žloutek
    • 60 g hrubé mouky
    • 1 lžíce strouhanky
    • 3 lžíce petrželky, nasekané
    • sůl a čerstvě mletý pepř

Příprava jídla

1 Nejprve připravte nádivku. Brusinky namočte na hodinu do portského. Na másle zvolna opečte cibuli a slaninu; pět minut stačí. Vmíchejte oříšky a míchejte ještě pár minut dozlatova. Nechte trochu vychladnout. Mezitím nahrubo rozmixujte toustový chleba (nebo ho můžete nakrájet na kostičky). Smíchejte všechny přísady včetně opečené cibule, slaniny a oříšků i brusinek s portským. Osolte, opepřete a nádivkou naplňte kachnu (pokud vám nějaká nádivka zbude, upečte ji zvlášť).

2 Kachnu zašijte, řádně osolte (opravdu dost), posypte tymiánem a hrudí dolů ji zakrytou pečte při 180 °C asi 2–2,5 hodiny doměkka. Maso občas podlévejte vodou nebo drůbežím vývarem a přelévejte výpekem a sbírejte vypečené sádlo do kastrůlku, aby se v pekáči nepřepálilo. V polovině pečení kachnu obraťte a na posledních 20 minut odklopte, aby pěkně zezlátla.

3 Na zelí rozehřejte tuk v hrnci a tři minuty na něm dosklovita opékejte cibuli. Přidejte zelí, podlijte jablečnou šťávou, osolte, přidejte koření a přiklopte. Nechte 10 minut dusit. Potom sejměte pokličku, oslaďte a okyselte podle chuti a přidejte jablka. Duste zhruba dalších 10 minut doměkka. Šťáva by se měla vydusit; pokud jí je naopak málo, můžete podlít vodou.

4 Na knedlíky nejdřív v pánvi na sádle zpěňte cibuli a slaninu, přidejte kostičky toustového chleba a opékejte za stálého míchání dozlatova. V mléce rozkvedlejte vejce, žloutek, petrželku, osolte a opepřete. Nalijte na prochladlou směs z pánve a nechte 20 minut odpočinout. Potom ke směsi přidejte mouku, strouhanku a dobře promíchejte. Zvlhčenýma rukama zformujte menší kulaté knedlíky o průměru asi 6 cm. Ve vroucí osolené vodě je zvolna vařte asi 10 minut. Vyberte drátěnou naběračkou.

5 Upečenou kachnu nechte na prkénku 10 minut odpočinout a pak ji rozporcujte. Mezitím pekáč postavte na sporák a šťávu poprašte moukou. Rozmíchejte, mouka by na ohni měla pěnit, a zalijte asi 300 ml vody nebo drůbežího vývaru. Za stálého míchání nechte zhoustnout a přelijte do kastrůlku. Nechte zvolna vařit deset minut, případně ještě podle potřeby rozřeďte.

6
Kachnu podávejte s připraveným zelím a s knedlíky přelitými šťávou.
Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Konfitované kachní stehno s jablečným zelím a s perníkovými knedlíky

5 typů knedlíků k svatomartinské huse

Jak upéct tu nejlepší sváteční kachnu

Přidat komentář