
Džem ze švestek s ořechy a rumem
My si ho dáváme do jogurtu, na piškot, na zmrzlinu… Určitě najdete i další možnosti uplatnění.
Vydání: 2010/9
Autor: redakce Apetitu
Počet porcí: na cca 4 ks 330ml sklenic
Ingredience
- 1 kg švestek, odpeckovaných
- 2 malé biopomeranče, na tenké plátky
- 500 g želírovacího cukru 2 : 1
- 100 g vlašských ořechů
- 75 ml tmavého rumu nebo brandy
Příprava jídla
1 Promíchejte švestky, pomeranče a cukr. Přiklopte a nechte aspoň 3 hodiny (ale i přes noc) odpočívat, aby pustily šťávu.
2 Přiveďte k varu a za stálého míchání na středním plameni vařte asi 1 a 1/2 hodiny do zhoustnutí. Když po dně protáhnete vařečku a zůstane po ní cestička, je hotovo.
3 Nechte 10 minut chladnout a pak vmíchejte ořechy a alkohol.
4 Naplňte do sklenic, uzavřete a převraťte.
Přidat komentář