Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Vitello tonnato

Klasický italský recept chutná nejlíp druhý den, kdy se studené plátky telecího masa trochu rozleží v tuňákové omáčce.

Vydání: 2011/5
Autor:
Hodnocení:
16 (hlasů)
Počet porcí: 4
Doba přípravy: Do 30 minut
+ marinování a chlazení
PT1H30M
Vaření 1:30

Ingredience

    • 600 g telecí pečeně nebo kýty, bez kosti
    • 300 ml suchého bílého vína (nemusí být)
    • 1 mrkev, očištěná + 4 snítky petrželky
    • 1 řapík celeru, očištěný a nakrájený
    • 1 cibule, oloupaná a přepůlená
    • 1 bobkový list + 1 list šalvěje

    NA TUŇÁKOVOU OMÁČKU

    • 200g konzerva tuňáka v olivovém oleji, scezená
    • 4–5 filátek ančoviček
    • 2 žloutky, uvařené natvrdo
    • 3–4 lžíce citronové šťávy
    • 1 a 1/2 lžíce naložených kaparů
    • 100–150 ml panenského olivového oleje
    • sůl a mletý pepř na dochucení
    • skrojky citronu, kapary, rukola a světlé listy z řapíkatého celeru k podávání

Příprava jídla

1 Maso svažte kuchyňským provázkem, aby získalo úhledný tvar. Marinujte ho přes noc ve víně s bobkovým listem a šalvějí (tento krok můžete vynechat).

2 Maso i s marinádou dejte do hrnce (víno můžete vynechat), přidejte mrkev, řapík celeru, cibuli, petrželku a tolik vody, aby bylo maso jen potopené, ale neplavalo. Pak telecí vyndejte, obsah hrnce uveďte k varu a teprve pak vraťte maso. Když tekutina začne opět vřít, stáhněte oheň a vařte přikryté pokličkou velmi zvolna asi 1,5 hodiny. Odkryjte a maso nechte ve vývaru vychladnout.

3 Tuňáka rozmixujte s ančovičkami, žloutky, citronovou šťávou, kapary a olejem. Nařeďte trochou vývaru (či majonézy) a dochuťte.

4 Z masa odstraňte provázek a nakrájejte ho na tenké plátky. Dno mísy potřete trochou omáčky, poklaďte plátky masa, polijte omáčkou a opakujte vrstvení. Přetáhněte fólií a nechte v chladu uležet. Před podáváním nechte dojít pokojové teploty. Podávejte se skrojky citronu, kapary a se zelenými listy.

NĚCO NAVÍC
Maso překryté fólií vydrží v lednici klidně i týden.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Šunka na páře s karotkami a hráškem

Pošírované kuře a zelenina s citrusovou zálivkou

Pošírovaná ryba s crème fraîche a hráškem

Salát z fazolek, cizrny, máty a tahini

REKLAMA

Přidat komentář