
Vitello tonnato
Klasický italský recept chutná nejlíp druhý den, kdy se studené plátky telecího masa trochu rozleží v tuňákové omáčce.
+ marinování a chlazení
Ingredience
- 600 g telecí pečeně nebo kýty, bez kosti
- 300 ml suchého bílého vína (nemusí být)
- 1 mrkev, očištěná + 4 snítky petrželky
- 1 řapík celeru, očištěný a nakrájený
- 1 cibule, oloupaná a přepůlená
- 1 bobkový list + 1 list šalvěje
- 200g konzerva tuňáka v olivovém oleji, scezená
- 4–5 filátek ančoviček
- 2 žloutky, uvařené natvrdo
- 3–4 lžíce citronové šťávy
- 1 a 1/2 lžíce naložených kaparů
- 100–150 ml panenského olivového oleje
- sůl a mletý pepř na dochucení
- skrojky citronu, kapary, rukola a světlé listy z řapíkatého celeru k podávání
NA TUŇÁKOVOU OMÁČKU
Příprava jídla
1 Maso svažte kuchyňským provázkem, aby získalo úhledný tvar. Marinujte ho přes noc ve víně s bobkovým listem a šalvějí (tento krok můžete vynechat).
2 Maso i s marinádou dejte do hrnce (víno můžete vynechat), přidejte mrkev, řapík celeru, cibuli, petrželku a tolik vody, aby bylo maso jen potopené, ale neplavalo. Pak telecí vyndejte, obsah hrnce uveďte k varu a teprve pak vraťte maso. Když tekutina začne opět vřít, stáhněte oheň a vařte přikryté pokličkou velmi zvolna asi 1,5 hodiny. Odkryjte a maso nechte ve vývaru vychladnout.
3 Tuňáka rozmixujte s ančovičkami, žloutky, citronovou šťávou, kapary a olejem. Nařeďte trochou vývaru (či majonézy) a dochuťte.
4 Z masa odstraňte provázek a nakrájejte ho na tenké plátky. Dno mísy potřete trochou omáčky, poklaďte plátky masa, polijte omáčkou a opakujte vrstvení. Přetáhněte fólií a nechte v chladu uležet. Před podáváním nechte dojít pokojové teploty. Podávejte se skrojky citronu, kapary a se zelenými listy.
NĚCO NAVÍC
Maso překryté fólií vydrží v lednici klidně i týden.
Přidat komentář