Kuchařky Apetit DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Vitello tonnato

Klasický italský recept chutná nejlíp druhý den, kdy se studené plátky telecího masa trochu rozleží v tuňákové omáčce.

Vydání: 2011/5
Autor:
Hodnocení:
16 (hlasů)
Počet porcí: 4
Doba přípravy: Do 30 minut
+ marinování a chlazení
PT1H30M
Vaření 1:30

Ingredience

    • 600 g telecí pečeně nebo kýty, bez kosti
    • 300 ml suchého bílého vína (nemusí být)
    • 1 mrkev, očištěná + 4 snítky petrželky
    • 1 řapík celeru, očištěný a nakrájený
    • 1 cibule, oloupaná a přepůlená
    • 1 bobkový list + 1 list šalvěje

    NA TUŇÁKOVOU OMÁČKU

    • 200g konzerva tuňáka v olivovém oleji, scezená
    • 4–5 filátek ančoviček
    • 2 žloutky, uvařené natvrdo
    • 3–4 lžíce citronové šťávy
    • 1 a 1/2 lžíce naložených kaparů
    • 100–150 ml panenského olivového oleje
    • sůl a mletý pepř na dochucení
    • skrojky citronu, kapary, rukola a světlé listy z řapíkatého celeru k podávání

Příprava jídla

1 Maso svažte kuchyňským provázkem, aby získalo úhledný tvar. Marinujte ho přes noc ve víně s bobkovým listem a šalvějí (tento krok můžete vynechat).

2 Maso i s marinádou dejte do hrnce (víno můžete vynechat), přidejte mrkev, řapík celeru, cibuli, petrželku a tolik vody, aby bylo maso jen potopené, ale neplavalo. Pak telecí vyndejte, obsah hrnce uveďte k varu a teprve pak vraťte maso. Když tekutina začne opět vřít, stáhněte oheň a vařte přikryté pokličkou velmi zvolna asi 1,5 hodiny. Odkryjte a maso nechte ve vývaru vychladnout.

3 Tuňáka rozmixujte s ančovičkami, žloutky, citronovou šťávou, kapary a olejem. Nařeďte trochou vývaru (či majonézy) a dochuťte.

4 Z masa odstraňte provázek a nakrájejte ho na tenké plátky. Dno mísy potřete trochou omáčky, poklaďte plátky masa, polijte omáčkou a opakujte vrstvení. Přetáhněte fólií a nechte v chladu uležet. Před podáváním nechte dojít pokojové teploty. Podávejte se skrojky citronu, kapary a se zelenými listy.

NĚCO NAVÍC
Maso překryté fólií vydrží v lednici klidně i týden.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Šunka na páře s karotkami a hráškem

Pošírované kuře a zelenina s citrusovou zálivkou

Pošírovaná ryba s crème fraîche a hráškem

Salát z fazolek, cizrny, máty a tahini

REKLAMA

Přidat komentář