Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Čokoládový dort s kokosem

Hříšný čokoládovo-kokosový sen

Vydání: 2012/2
Autor:
Hodnocení:
5 (hlasů)
Náročnost: Snadné
Počet porcí: 10-12
Doba přípravy: Do hodiny
Pečení: 45 minutVaření: 1 hodina
PT45M
Pečení 0:45
Dort Americká

Ingredience

    • 280 g hladké mouky
    • 3 lžičky kypřicího prášku
    • 3/4 lžičky jedlé sody
    • 3/4 lžičky soli
    • 170 g másla, změklého + další na vymazání
    • 110 g kakaa holandského typu
    • 300 g třtinového cukru
    • 300 g krupicového cukru
    • 375 ml silné kávy, o pokojové teplotě
    • 375 ml podmáslí
    • 3 velká vejce
    • 2 lžičky vanilkového extraktu


    NA NÁPLŇ

    • 440 ml plnotučného mléka
    • 440 ml neslazeného kokosového mléka
    • 250 ml kozího mléka (lze nahradit plnotučným kravským)
    • 160 g krupicového cukru
    • dřeň z 1/2 vanilkového lusku
    • 2 lžíce kukuřičného nebo zlatého sirupu
    • 2 lžíce másla, vychlazeného a nasekaného
    • 1/2 lžičky vanilkového extraktu
    • špetka soli
    • 2 lžičky Malibu nebo tmavého rumu (lze vynechat)
    • 1 a 1/4 hrnku nahrubo nasekaných pekanových nebo vlašských ořechů, lehce opražených
    • 100 g strouhaného kokosu, opraženého


    NA POLEVU

    • 250 ml smetany ke šlehání
    • 225 g hořké čokolády, nasekané
    • 2 lžíce kukuřičného nebo zlatého sirupu
    • opražený strouhaný kokos, lehce opražené nahrubo nasekané pekanové nebo vlašské ořechy + šlehačka k podávání

Příprava jídla

Předehřejte troubu na 160 ºC. Vymažte 2 dortové formy o průměru 23 cm a vyložte je papírem na pečení. V míse promíchejte mouku, kypřicí prášek, jedlou sodu a sůl.

Rozpusťte máslo v kastrůlku, smíchejte ho s kakaem a za stálého míchání zahřívejte 1 minutu. Sejměte z ohně, přidejte třtinový a krupicový cukr a šlehejte do rozpuštění. Přimíchejte kávu, podmáslí, vejce a vanilku a prošlehejte dohladka. Přisypte suché přísady z misky a vymíchejte na hladké těsto.

Rozdělte do připravených forem a pečte 40–45 minut, až špejli zapíchnutou do středu vytáhnete čistou. Nechte chladnout ve formě na mřížce 20 minut, pak vyklopte na mřížku a nechte zcela vychladnout, nejméně 1 hodinu.

Na náplň smíchejte v kastrůlku plnotučné, kokosové a kozí mléko, zahřejte ho těsně pod bod varu a vypněte. Ihned poté zahřívejte v jiném kastrůlku na silném plameni cukr se 60 ml vody 8–10 minut bez míchání, až vznikne tmavě zlatý karamel. Pomalu a opatrně vmíchejte horké mléko a pokračujte v míchání, až bude směs hladká. Přidejte vanilkovou dřeň a sirup. Přiveďte k varu, ztlumte a za občasného míchání svařte na polovinu; trvá to asi 55 minut.


Sejměte z ohně a zašlehejte do směsi máslo, vanilkový extrakt, sůl a rum. Pak přidejte ořechy a kokos. Nechte vychladnout při pokojové teplotě, občas zamíchejte. Oba korpusy vodorovně prořízněte napůl. První plát položte na pracovní plochu a potřete třetinou náplně. Na to položte další plát a postup dvakrát zopakujte. Přiklopte posledním plátem.

Na polevu zahřejte smetanu těsně pod bod varu. Čokoládu dejte do ohnivzdorné mísy, zalijte horkou smetanou, přidejte sirup a nechte 30 sekund stát. Jemně promíchejte dohladka a nechte 10 minut chladnout při pokojové teplotě. Rozetřete polevu po povrchu dortu, přičemž přebytky nechte ozdobně skapávat přes okraj. Dort nechte před krájením při pokojové teplotě odpočinout alespoň 30 minut (až 4 hodiny) a při podávání ho posypte kokosem a ořechy a doplňte kopečkem šlehačky.

VYPLATÍ SE VĚDĚT

Čokoládový dort s kokosem je v Americe velmi populární a říká se mu German chocolate cake. Kupodivu však nepochází z Německa. V roce 1852 pan Sam German pro Americkou pekařskou společnost vynalezl čokoládu na vaření a na jeho počest dostala jeho jméno. V roce 1957 pak byl recept na dort s použitím zmíněné čokolády poprvé uveřejněn v oblastních texaských novinách a okamžitě se proslavil a rozšířil.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Čokoládová pěna s chilli

Čokoládové řezy s rumem a rozinkami

Čokoládová roláda s banány

Čokoládovo-kávový koláč

Čokoládové srdce s višněmi

Hříšné čokoládové dezerty

10x hříšná čokoláda

Dokonalé slavnostní dorty

REKLAMA

Komentáře

Obrazek uzivatele
Zdravím, :)
mám otázku, mám jednu formu o průměru 26 cm, myslíte když použiju stejný počet ingredienci a udelam korpus jen jeden, budu ho moci rozříznout na tři části? :)
Děkuji,
Karolína
Obrazek uzivatele
Dobrý den Kájo, doporučujeme postupovat přesně podle receptu, jinak u složitějšího dortu nezaručíme dobrý výsledek.

Přidat komentář