Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
Uživatelský
recept

Králík na česneku s bramborovými noky, špenátem a jatýrkovým ragú

Popis receptu: 
Snadná variace na klasiku, kterou o level výš pozvedne neobvyklé ragú.
Autor: Anna Urbanová
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Počet porcí: 4
Doba přípravy: Více než hodinu

Ingredience

    1 celý králík i s jatýrky, 6 stroužků česneku, hrubozrnná hořčice, 250 ml vývaru, 2 cibule, koření (nové koření, pepř, bobkový list, jalovec), 200 gr špeku, olej nebo sádlo na smažení, malá mrkev, bramborový knedlík, špenát, kousek másla, pepř, sůl.

Příprava jídla

1. Králíka očistíme od blan a tuku a naporcujeme: oddělíme zadní a přední běhy, horní a dolní hřbet a odřízneme tenké maso z břicha (a uschováme spolu s játry). Jednotlivé kusy nasolíme a prošpikujeme. Ve větším hrnci rozpálíme olej nebo sádlo a jednotlivé porce z obou stran orestujeme. Vyjmeme a potřeme směsí hořčice a utřeného česneku (cca tři lžičky na šest stroužků). V oleji, kde se smažil králík, orestujeme cibuli. Vložíme koření, podlejeme vývarem, vložíme porce králíka, zakryjeme poklicí a dáme dusit do trouby na 150-160 °C zhruba na 1-1,5 hodiny. (Roman Vaněk z Pokladech české kuchyně ještě doporučuje vyříznout kolo z pečícího papíru zvící dna hrnce, namočit ho pod tekoucí vodou a položit na králíka). Když je maso měkké, vyndáme ho ze šťávy, přendáme do pekáčku, podlijeme několika lžícemi výpeku a necháme v troubě (200°C) vypražit(zčervenat). Šťávu scedíme a necháme zredukovat na jednu třetinu. Stáhneme z ohně a vmícháme kousky studeného másla.

2. Na ragú si v malém hrnci s pokličkou orestujeme kousek špeku na kostičky, přidáme na nudličky nakrájený ořez z břicha, orestujeme, přidáme na kousky nakrájenou mrkev, osolíme, opepříme, podlejeme vývarem a dusíme cca 1 hodinu, až je maso měkké. Těsně před podáváním orestujeme pokrájená jatýrka na kostičkách špeku, spojíme a necháme společně prohřát. 3. Podáváme podlité šťávou se špenátem a bramborovým knedlíkem/noky/špeclemi. Dobré čerstvé polotovary prodává např. Billa.

REKLAMA

Přidat komentář