Králík na česneku s bramborovými noky, špenátem a jatýrkovým ragú

Ilustrační obrázek
Ilustrační obrázek
Ejhle, tenhle recept byl tak chutný, že obrázek k němu někdo zbaštil.
Zkuste ho uvařit a budeme moc rádi, když se s námi o novou fotku podělíte.
sdílet:

Králík na česneku s bramborovými noky, špenátem a jatýrkovým ragú

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Více než hodinu

Suroviny

1 celý králík i s jatýrky, 6 stroužků česneku, hrubozrnná hořčice, 250 ml vývaru, 2 cibule, koření (nové koření, pepř, bobkový list, jalovec), 200 gr špeku, olej nebo sádlo na smažení, malá mrkev, bramborový knedlík, špenát, kousek másla, pepř, sůl.
1. Králíka očistíme od blan a tuku a naporcujeme: oddělíme zadní a přední běhy, horní a dolní hřbet a odřízneme tenké maso z břicha (a uschováme spolu s játry). Jednotlivé kusy nasolíme a prošpikujeme. Ve větším hrnci rozpálíme olej nebo sádlo a jednotlivé porce z obou stran orestujeme. Vyjmeme a potřeme směsí hořčice a utřeného česneku (cca tři lžičky na šest stroužků). V oleji, kde se smažil králík, orestujeme cibuli. Vložíme koření, podlejeme vývarem, vložíme porce králíka, zakryjeme poklicí a dáme dusit do trouby na 150-160 °C zhruba na 1-1,5 hodiny. (Roman Vaněk z Pokladech české kuchyně ještě doporučuje vyříznout kolo z pečícího papíru zvící dna hrnce, namočit ho pod tekoucí vodou a položit na králíka). Když je maso měkké, vyndáme ho ze šťávy, přendáme do pekáčku, podlijeme několika lžícemi výpeku a necháme v troubě (200°C) vypražit(zčervenat). Šťávu scedíme a necháme zredukovat na jednu třetinu. Stáhneme z ohně a vmícháme kousky studeného másla.

2. Na ragú si v malém hrnci s pokličkou orestujeme kousek špeku na kostičky, přidáme na nudličky nakrájený ořez z břicha, orestujeme, přidáme na kousky nakrájenou mrkev, osolíme, opepříme, podlejeme vývarem a dusíme cca 1 hodinu, až je maso měkké. Těsně před podáváním orestujeme pokrájená jatýrka na kostičkách špeku, spojíme a necháme společně prohřát. 3. Podáváme podlité šťávou se špenátem a bramborovým knedlíkem/noky/špeclemi. Dobré čerstvé polotovary prodává např. Billa.

Autor: ana.urbanova

Obchod Apetit