
Uživatelský
recept
recept
Koláčky s tvarohem a povidly
Popis receptu:
http://www.chutastyl.cz/recepty/sladke/kolace-kolacky/kolacky-s-tvarohem...
Výborné - chtěla na mě recept mamka i Ondrova máma
Autor: Lucie Hříbková
Počet porcí: 8
Doba přípravy: Více než hodinu
Ingredience
-
Dvojctihodné koláčky
přidat foto
1
mouka pšeničná polohrubá 400 gramů
žloutek 2 kusy
máslo 1 lžíce (rozpuštěné)
mléko 250 mililitrů
droždí 20 gramů
cukr 100 gramů
sůl
citronová kůra 1 lžička
vejce 1 kus (na potření)
mouka (na vál)
tuk (na vymazání)
povidla 1 balení (švestková)
Na náplň:
tvaroh měkký 250 gramů
cukr moučkový 3 lžíce
žloutek 1 kus
máslo 0,5 lžic
cukr vanilkový 1 balíček
Příprava jídla
Z části vlažného mléka, lžíce cukru, lžíce mouky a droždí umíchejte kvásek a nechte ho vzejít. Zbytek mouky prosejte do mísy, přidejte zbylý cukr, sůl, žloutky, máslo, zbytek mléka, citronovou kůru a vzešlý kvásek a vypracujte vláčné těsto.
Přikryjte mísu čistou utěrkou a nechte těsto asi 1 hodinu kynout. Utřete tvaroh s cukry, máslem a žloutkem dohladka. Vykynuté těsto přendejte na pomoučený vál a rozdělte ho na stejně velké kousky. Z každého kousku utvořte placičku, zabalte do ní lžičku povidel a uzavřenou stranou položte na vymazaný plech.
Bochánky skládejte dále od sebe a nechte ještě asi 20 minut kynout. Potom do každého udělejte lžící nebo pomoučeným vejcem důlek, do něj dejte trošku tvarohové náplně, potřete rozšlehaným vejcem a posypte drobenkou (nemusí se dávat).
Plech vložte do trouby vyhřáté na 200°C, teplotu snižte na 180°C a koláčky upečte dorůžova. Nechte je vychladnout a jemně pocukrujte.
Poznámka k receptu
Povidla můžete vylepšit přimícháním trošky rumu, citronové kůry a nastrouhaného perníku
Přidat komentář