Suroviny
Na těsto
mouka pšeničná polohrubá
400
g
pšeničná
žloutek
2
ks
máslo
1
PL
rozpuštěné
mléko
250
ml
droždí
20
g
cukr
100
g
sůl
citronová kůra
1
PL
vejce
1
ks
na potření
mouka
špetka
na vál
tuk
na vymazání
švestková povidla
1
bal
Náplň
tvaroh měkký
250
g
moučkový cukr
3
PL
žloutek
1
ks
máslo
0.5
PL
vanilkový cukr
1
Z části vlažného mléka, lžíce cukru, lžíce mouky a droždí umíchejte kvásek a nechte ho vzejít. Zbytek mouky prosejte do mísy, přidejte zbylý cukr, sůl, žloutky, máslo, zbytek mléka, citronovou kůru a vzešlý kvásek a vypracujte vláčné těsto.
Přikryjte mísu čistou utěrkou a nechte těsto asi 1 hodinu kynout. Utřete tvaroh s cukry, máslem a žloutkem dohladka. Vykynuté těsto přendejte na pomoučený vál a rozdělte ho na stejně velké kousky. Z každého kousku utvořte placičku, zabalte do ní lžičku povidel a uzavřenou stranou položte na vymazaný plech.
Bochánky skládejte dále od sebe a nechte ještě asi 20 minut kynout. Potom do každého udělejte lžící nebo pomoučeným vejcem důlek, do něj dejte trošku tvarohové náplně, potřete rozšlehaným vejcem a posypte drobenkou (nemusí se dávat).
Plech vložte do trouby vyhřáté na 200°C, teplotu snižte na 180°C a koláčky upečte dorůžova. Nechte je vychladnout a jemně pocukrujte.
Poznámka k receptu
Povidla můžete vylepšit přimícháním trošky rumu, citronové kůry a nastrouhaného perníku