Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
Uživatelský
recept

Zapečené brambory s lilkem

Popis receptu: 

Lehký letní a bezmasý oběd či večeře

Autor: Michaela .
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Snadné
Počet porcí: 3
Doba přípravy: Více než hodinu

Ingredience

    Několik brambor (cca 700g), 1 velký lilek, 2-3 velká rajčata, smetana na vaření, sýr (niva nebo eidam, tavený sýr), 3 stroužky česneku, sůl, pepř, vegeta, koření na grilovanou zeleninu, olivový olej nebo kousek másla na vymazání Další možné ingredience (není nutné): klíčky mungo na posypání, chilli koření, mléko, další zelenina

Příprava jídla

Lilek si nakrájíme na kolečka, posolíme a necháme vypotit (cca půl hodiny).

Brambory uvaříme ve slupce (nemusí být úplně měkké, stačí 15 minut vaření). Uvařené brambory dáme vychladnout.

Zapneme troubu na 220°C. Než se nahřeje trouba, ubrousky (nebo čistou utěrkou) vysušíme lilky, nakrájíme na kostky a dáme do pekáčku vyloženého pečícím papírem s trochou olivového oleje. Přidáme 2 stroužky prolisovaného česneku a hustě posypeme kořením na grilovanou zeleninu. Nakonec promícháme a dáme do vyhřáté trouby. Asi po 15-20 minutách pečení přidáme na kostky pokrájená rajčata a ještě cca 15 minut dopečeme.

Zatímco se pečou lilky, připravíme si omáčku- smetanu na vaření prohřejeme s prolisovaným stroužkem česneku a se sýrem, který máme doma (např. tavený se žampiony, eidam, niva), dochutíme vegetou, solí, pepřem (prostě dle chuti :)). Možno naředit mlékem.

Vychladlé brambory nakrájíme na plátky, vymažeme zapékací nádobu, částí brambor zakryjeme dno. Osolíme, opepříme, příp. přidáme chilli. Asi polovinu hotové zeleninové směsi (lilky, rajčata) dáme do zapékací mísy na brambory, přidáme další vrstvu brambor, kterou také osolíme a opeříme. Navrch dáme zbytek zeleninové směsi a zbylé brambory. Zalijeme připravenou sýrovou omáčkou, vložíme do zapnuté trouby a cca půl hodiny zapékáme (než brambory úplně změknou).

Podávat můžeme s klíčky mungo.

Tip: Do zeleninové směsi lze určitě přidat např. cuketu, houby, papriku apod. podle chuti.

REKLAMA

Přidat komentář