Postup
Lilek si nakrájíme na kolečka, posolíme a necháme vypotit (cca půl hodiny).
Brambory uvaříme ve slupce (nemusí být úplně měkké, stačí 15 minut vaření). Uvařené brambory dáme vychladnout.
Zapneme troubu na 220°C. Než se nahřeje trouba, ubrousky (nebo čistou utěrkou) vysušíme lilky, nakrájíme na kostky a dáme do pekáčku vyloženého pečícím papírem s trochou olivového oleje. Přidáme 2 stroužky prolisovaného česneku a hustě posypeme kořením na grilovanou zeleninu. Nakonec promícháme a dáme do vyhřáté trouby. Asi po 15-20 minutách pečení přidáme na kostky pokrájená rajčata a ještě cca 15 minut dopečeme.
Zatímco se pečou lilky, připravíme si omáčku- smetanu na vaření prohřejeme s prolisovaným stroužkem česneku a se sýrem, který máme doma (např. tavený se žampiony, eidam, niva), dochutíme vegetou, solí, pepřem (prostě dle chuti :)). Možno naředit mlékem.
Vychladlé brambory nakrájíme na plátky, vymažeme zapékací nádobu, částí brambor zakryjeme dno. Osolíme, opepříme, příp. přidáme chilli. Asi polovinu hotové zeleninové směsi (lilky, rajčata) dáme do zapékací mísy na brambory, přidáme další vrstvu brambor, kterou také osolíme a opeříme. Navrch dáme zbytek zeleninové směsi a zbylé brambory. Zalijeme připravenou sýrovou omáčkou, vložíme do zapnuté trouby a cca půl hodiny zapékáme (než brambory úplně změknou).
Podávat můžeme s klíčky mungo.
Tip: Do zeleninové směsi lze určitě přidat např. cuketu, houby, papriku apod. podle chuti.
Foto ilustrační, zdroj: Pexels.com