0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Zapečené brambory s lilkem

Zapečené brambory s lilkem

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Více než hodinu Snadné

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1206 kcal
Bílkoviny 36 g
Sacharidy 224 g
Tuky 12 g
Vláknina 12 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Suroviny

brambory 700 g
lilek 1 ks
velký
niva nebo eidam nebo tavený sýr
česnek 3
sůl
pepř
polévkové koření
koření na gril. zeleninu
olivový olej
nebo kousek másla
klíčky mungo na posypání
chilli sušené
mléko
zelenina
dle chuti

Postup

1

Lilek si nakrájíme na kolečka, posolíme a necháme vypotit (cca půl hodiny).

2

Brambory uvaříme ve slupce (nemusí být úplně měkké, stačí 15 minut vaření). Uvařené brambory dáme vychladnout.

3

Zapneme troubu na 220°C. Než se nahřeje trouba, ubrousky (nebo čistou utěrkou) vysušíme lilky, nakrájíme na kostky a dáme do pekáčku vyloženého pečícím papírem s trochou olivového oleje. Přidáme 2 stroužky prolisovaného česneku a hustě posypeme kořením na grilovanou zeleninu. Nakonec promícháme a dáme do vyhřáté trouby. Asi po 15-20 minutách pečení přidáme na kostky pokrájená rajčata a ještě cca 15 minut dopečeme.

4

Zatímco se pečou lilky, připravíme si omáčku- smetanu na vaření prohřejeme s prolisovaným stroužkem česneku a se sýrem, který máme doma (např. tavený se žampiony, eidam, niva), dochutíme vegetou, solí, pepřem (prostě dle chuti :)). Možno naředit mlékem.

5

Vychladlé brambory nakrájíme na plátky, vymažeme zapékací nádobu, částí brambor zakryjeme dno. Osolíme, opepříme, příp. přidáme chilli. Asi polovinu hotové zeleninové směsi (lilky, rajčata) dáme do zapékací mísy na brambory, přidáme další vrstvu brambor, kterou také osolíme a opeříme. Navrch dáme zbytek zeleninové směsi a zbylé brambory. Zalijeme připravenou sýrovou omáčkou, vložíme do zapnuté trouby a cca půl hodiny zapékáme (než brambory úplně změknou).

Podávat můžeme s klíčky mungo.

Tip: Do zeleninové směsi lze určitě přidat např. cuketu, houby, papriku apod. podle chuti.

Foto ilustrační, zdroj: Pexels.com

 
Autor: machetka

Apetit magazín

Jak na to: Dokonalá pizza je tenká, křupavá i vláčná
  • Tipy a triky

Jak na to: Dokonalá pizza je tenká, křupavá i vláčná

Jedno z jídel, které je nejlepší konzumovat ještě úplně horké, ideálně právě vytažené z trouby. Křupavé těsto, táhlý sýr, lahodná náplň. Milujeme ji a víme jak si skvělou pizzu připravit. Naučte se těsto, na které můžete skládat...
Domácí jsou nejlepší: bramborové hranolky
  • Tipy a triky

Domácí jsou nejlepší: bramborové hranolky

Bramborové hranolky zdravě? Vynechte fritézu a rozpalte troubu. V našem receptu používáme na pečení arašídový olej, který příjemně voní a chutná po burských oříšcích. Hojně ho využívá asijská kuchyně, protože snese velmi vysoké teploty, a...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč