0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Zapečené brambory s lilkem

Zapečené brambory s lilkem

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Více než hodinu Snadné

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1206 kcal
Bílkoviny 36 g
Sacharidy 224 g
Tuky 12 g
Vláknina 12 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Suroviny

brambory 700 g
lilek 1 ks
velký
rajče 2 ks
smetana na vaření 1 ks
sýr
niva nebo eidam nebo tavený sýr
česnek 3
sůl
pepř
polévkové koření
koření na gril. zeleninu
olivový olej
nebo kousek másla
klíčky mungo na posypání
chilli sušené
mléko
zelenina
dle chuti

Postup

1

Lilek si nakrájíme na kolečka, posolíme a necháme vypotit (cca půl hodiny).

2

Brambory uvaříme ve slupce (nemusí být úplně měkké, stačí 15 minut vaření). Uvařené brambory dáme vychladnout.

3

Zapneme troubu na 220°C. Než se nahřeje trouba, ubrousky (nebo čistou utěrkou) vysušíme lilky, nakrájíme na kostky a dáme do pekáčku vyloženého pečícím papírem s trochou olivového oleje. Přidáme 2 stroužky prolisovaného česneku a hustě posypeme kořením na grilovanou zeleninu. Nakonec promícháme a dáme do vyhřáté trouby. Asi po 15-20 minutách pečení přidáme na kostky pokrájená rajčata a ještě cca 15 minut dopečeme.

4

Zatímco se pečou lilky, připravíme si omáčku- smetanu na vaření prohřejeme s prolisovaným stroužkem česneku a se sýrem, který máme doma (např. tavený se žampiony, eidam, niva), dochutíme vegetou, solí, pepřem (prostě dle chuti :)). Možno naředit mlékem.

5

Vychladlé brambory nakrájíme na plátky, vymažeme zapékací nádobu, částí brambor zakryjeme dno. Osolíme, opepříme, příp. přidáme chilli. Asi polovinu hotové zeleninové směsi (lilky, rajčata) dáme do zapékací mísy na brambory, přidáme další vrstvu brambor, kterou také osolíme a opeříme. Navrch dáme zbytek zeleninové směsi a zbylé brambory. Zalijeme připravenou sýrovou omáčkou, vložíme do zapnuté trouby a cca půl hodiny zapékáme (než brambory úplně změknou).

Podávat můžeme s klíčky mungo.

Tip: Do zeleninové směsi lze určitě přidat např. cuketu, houby, papriku apod. podle chuti.

Foto ilustrační, zdroj: Pexels.com

 
Autor: machetka

Apetit magazín

Ganache: Jak na čokoládový krém, kterému nikdo neodolá
  • Tipy a triky

Ganache: Jak na čokoládový krém, kterému nikdo neodolá

Víte, co mají společného stékaný dort, makronky a čokoládové fondue? Ano, je to ganache. Původně šlo o francouzskou nadávku, dnes tento pojem označuje čokoládu rozpuštěnou ve smetaně, kterou lze v cukrařině využít na mnoho způsobů. ...
STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická
  • Zajímavosti

Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická

Vanilka je surovinou, kterou by bylo při přípravě krémových náplní, tvarohových dortů, pudinků a vanilkových rohlíčků škoda vynechat. Není snad krásnější sladká vůně, která se line z trouby. Často místo pravé vanilky používáme její náhražku...

Obchod Apetit