
Mexické kukuřičné placičky a salsa
Salsa je v podstatě směs pikantně ochucené zeleniny, pokrájené na drobno. Nelitujte času na přípravu paprik. Když je ogrilujete a oloupete, získá dužina, a tím i salsa, mimořádně lahodnou chuť!
Vydání: 2006/2
Autor: redakce Apetitu
Počet porcí: 6-8 kousků
Ingredience
- 80 g kukuřičné mouky (jako na polentu)
- 80 g hladké mouky
- ½ lžičky soli
- 2 lžičky krupicového cukru
- 1 lžičku jedlé sody
- 1 velké vejce
- 4 lžíce podmáslí nebo jogurtu
- 1–2 lžičky mléka
- 25 g másla, rozpuštěného a vychladlého
- olej nebo máslo na vymazání pánve
- 200 g čerstvého ostrého sýra typu feta, balkánského sýra nebo brynzy
- 3 červené papriky, rozpůlené a zbavené jádřinců
- 1–2 čerstvé chilli papričky
- 1 velkou cibuli, nakrájenou na silné plátky
- 2–3 lžíce olivového oleje + na potírání
- 1–2 lžičky octa balsamico
- 1 lžičku nasekaného čerstvého koriandru a/nebo máty
- špetku mletého římského kmínu
- ½ lžičky sladké mleté papriky
Na salsu:
Příprava jídla
1. Rozehřejte gril v troubě a plech vyložte alobalem. Slupkou vzhůru na něj poklaďte papriky a chilli papričky a grilujte, dokud na paprikách nezačnou naskakovat černé puchýřky. V misce je přetáhněte fólií nebo přikryjte pokličkou, aby se zapařily. Ogrilujte i cibuli.
2. Z paprik a chilli papriček stáhněte ostrým nožíkem slupku. Odstraňte semínka, s cibulí nasekejte nadrobno a spojte se zbylými přísadami na salsu.
3. Kukuřičnou mouku promíchejte s asi 200 ml vroucí vody tak, aby vznikla hustá kaše. Prošlehejte ji metlou dohladka. Prosijte zbylé suché přísady do mísy. Přidejte vejce, podmáslí nebo jogurt, vyšlehejte husté těstíčko a spojte ho máslem. Podle potřeby zřeďte mlékem tak, aby se těstíčko dalo lít na pánev.
4. Smažte na rozehřáté silnostěnné pánvi, lehce potřené olejem nebo máslem. Podávejte se salsou a rozdrobeným sýrem, případně se zeleným salátem ze srdíček.
2. Z paprik a chilli papriček stáhněte ostrým nožíkem slupku. Odstraňte semínka, s cibulí nasekejte nadrobno a spojte se zbylými přísadami na salsu.
3. Kukuřičnou mouku promíchejte s asi 200 ml vroucí vody tak, aby vznikla hustá kaše. Prošlehejte ji metlou dohladka. Prosijte zbylé suché přísady do mísy. Přidejte vejce, podmáslí nebo jogurt, vyšlehejte husté těstíčko a spojte ho máslem. Podle potřeby zřeďte mlékem tak, aby se těstíčko dalo lít na pánev.
4. Smažte na rozehřáté silnostěnné pánvi, lehce potřené olejem nebo máslem. Podávejte se salsou a rozdrobeným sýrem, případně se zeleným salátem ze srdíček.
Přidat komentář
- Pro psaní komentářů se přihlaste nebo zaregistrujte.
Komentáře
jehane (neověřeno)
4. Leden 2007 19:22
Alena (neověřeno)
4. Září 2007 17:41