
Pošírované kuře s citronovou omáčkou
Bylinky a slanina dodají vařenému kuřeti skvělou chuť. K dokonalosti ji dotáhne citronová omáčka.
Vydání: 2006/3
Autor: redakce Apetitu
Počet porcí: 4
Doba přípravy: Více než hodinu
Pošírování: 1 hodina 20 minut
Pošírování: 1 hodina 20 minut
P
Ingredience
- 300 ml bílého suchého vína
- 1 cibuli, rozkrájenou na čtvrtky
- 1 malou bulvu fenyklu či 2 řapíky celeru
- 1 velkou mrkev, nakrájenou na kousky
- 2 snítky tymiánu, rozmarýnu a estragonu
- 2 velké bobkové listy
- asi 100 g anglické slaniny či uzeného bůčku
- ¼ lžičky kuliček černého pepře
- 2 kostky bujonu
- 1 celé kuře o váze asi 2 kg
- 2 žloutky
- 150 ml smetany ke šlehání
- hrst čerstvého estragonu, nasekaného
- 1 lžičku kukuřičného škrobu (maizeny)
- šťávu z jednoho citronu
- sůl a pepř na dochucení
Na omáčku:
Příprava jídla
1. Do velkého hrnce dejte všechny suroviny kromě kuřete. Přilijte půl litru vody a uveďte do varu. Po deseti minutách vložte kuře a případně přidejte horkou vodu – maso musí být ponořené.
2. Přikryjte, znovu přiveďte k varu a stáhněte plamen na minimum. Přibližně za hodinu a čtvrt by mělo být kuře měkké; stáhněte ho z ohně a po čtvrthodině vyjměte na talíř. Tekutinu přeceďte, asi půl litru odlijte do rendlíku a svařte na polovinu.
3. Kuře naporcujte, stáhněte kůži, odstraňte hřbetní kost, odřízněte špičky křidýlek, případně biskup. Přikryjte a uchovejte na teplém místě.
4. Prošlehejte žloutky se smetanou, estragonem a čtvrtinou zredukovaného vývaru, vlijte ke zbytku vývaru a povařte na co nejmírnějším ohni. Maizenu rozmíchejte v troše studené vody a přilijte. Míchejte do zhoustnutí (tři až pět minut).
5. Stáhněte z ohně a přišlehejte citronovou šťávu. Jako příloha je ideální rýže.
2. Přikryjte, znovu přiveďte k varu a stáhněte plamen na minimum. Přibližně za hodinu a čtvrt by mělo být kuře měkké; stáhněte ho z ohně a po čtvrthodině vyjměte na talíř. Tekutinu přeceďte, asi půl litru odlijte do rendlíku a svařte na polovinu.
3. Kuře naporcujte, stáhněte kůži, odstraňte hřbetní kost, odřízněte špičky křidýlek, případně biskup. Přikryjte a uchovejte na teplém místě.
4. Prošlehejte žloutky se smetanou, estragonem a čtvrtinou zredukovaného vývaru, vlijte ke zbytku vývaru a povařte na co nejmírnějším ohni. Maizenu rozmíchejte v troše studené vody a přilijte. Míchejte do zhoustnutí (tři až pět minut).
5. Stáhněte z ohně a přišlehejte citronovou šťávu. Jako příloha je ideální rýže.
Přidat komentář
- Pro psaní komentářů se přihlaste nebo zaregistrujte.
Komentáře
Alena (neověřeno)
4. Září 2007 18:06