Krajová specialita z Plzeňska. Bramborové knedlíky s houbovou smetanovou omáčkou.
Suroviny
Na knedlíky
brambory
500
g
varný typ C, uvařených ve slupce a oloupaných
tvaroh
250
g
krupice
25
g
mouka pšeničná hrubá
100
g
vejce
1
ks
malé
sůl
vepřové škvarky
1
PL
sekané
máslo
lze nahradit sádlem, na omaštění
Na omáčku
sušené houby
2
hrsti
zalijte 300 ml horké vody a nechte stát přes noc
máslo
2
PL
cibule
1
ks
menší, nadrobno
mouka pšeničná hladká
2
PL
sůl
pepř
čerstvě mletý
smetana ke šlehání
100
ml
vinný ocet bílý
1
ČL
1 Brambory prolisujte, smíchejte s ostatními přísadami a vypracujte těsto. Pomocí lžíce namočené v rozpuštěném tuku vykrajujte kousky těsta velikosti golfového míčku a dávejte na vymaštěný plech.
2 Pomastěte i shora a pečte v troubě předehřáté na 200°C asi 20 minut.
3 Sušené houby povařte ve vodě 15 minut.
4 V hrnci na másle osmahněte cibuli (3 minuty), přidejte mouku a jíšku míchejte asi 2 minuty, až zbělá. Zalijte 100 ml studené vody, prošlehejte, vlijte houby i s vývarem, osolte, opepřete a za stálého míchání přiveďte k varu. Ztlumte a vařte 10 minut, občas zamíchejte. Zjemněte smetanou a dochuťte octem. Omáčkou přelijte knedlíky.