Trochu sladké, trochu kyselé... Tyhle koláčky jsou ideální tečkou za obědem, na který můžete navázat ginem s tonikem v původní tekuté verzi.
Suroviny
Postup
Mouku, moučkový cukr, máslo a citronovou kůru dejte do mísy a prsty promněte tak, aby vám vznikla drobenka (skvěle to jde i v robotu). Přidejte žloutek a tonik a vypracujte těsto, zabalte ho do potravinářské fólie a dejte na alespoň 30 minut chladit.
Troubu předehřejte na 180 °C a připravte si 6 malých formiček s odnímatelným dnem. Těsto rozdělte na 6 dílů, každý vyválejte na pomoučněné pracovní ploše na tloušťku asi 5 mm a vyložte jím formičky, dejte ještě na 15 minut chladit. Poté vždy dno propíchejte vidličkou, vyložte pečicím papírem a vsypte suché fazole nebo rýži. Pečte tzv. naslepo 10 minut, poté sundejte papír i se zátěží a dejte ještě na 5 minut péct, aby těsto zezlátlo. Nechte vychladnout.
Na náplň prošlehejte vejce, cukr, citronovou kůru i šťávu, smetanu (33%) a gin. Náplň vlijte do připravených koláčků a dejte ještě na cca 20 minut péct (náplň musí tak akorát ztuhnout). Mezitím promíchejte limetovou kůru a krupicový cukr. Smetanu (30%) vyšlehejte se lžící moučkového cukru.
Upečené koláčky nechte vychladnout a vyjměte z formiček. Ozdobte šlehačkou a podávejte s limetkovým cukrem.