0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
5 / 5. Počet hodnocení: 1
Více než hodinu Snadné Na 6 koláčků

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4469 kcal
Bílkoviny 100 g
Sacharidy 400 g
Tuky 257 g
Vláknina 24 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Trochu sladké, trochu kyselé... Tyhle koláčky jsou ideální tečkou za obědem, na který můžete navázat ginem s tonikem v původní tekuté verzi.

Suroviny

mouka pšeničná hladká 200 g
moučkový cukr 35 g
máslo 75 g
studené
citronová kůra 2 ČL
žloutek 1 ks
tonic 60 ml
Na náplň
vejce 4 ks
krupicový cukr 165 g
citronová kůra 1 PL
citronová štáva 185 g
smetana ke šlehání 150 ml
gin 60 ml
Na dokončení
smetana ke šlehání 200 ml
moučkový cukr 1 PL
limetová kůra 2 PL
jemně strouhaná
krupicový cukr 2 PL

1 Mouku, moučkový cukr, máslo a citronovou kůru dejte do mísy a prsty promněte tak, aby vám vznikla drobenka (skvěle to jde i v robotu). Přidejte žloutek a tonik a vypracujte těsto, zabalte ho do potravinářské fólie a dejte na alespoň 30 minut chladit.

2 Troubu předehřejte na 180 °C a připravte si 6 malých formiček s odnímatelným dnem. Těsto rozdělte na 6 dílů, každý vyválejte na pomoučněné pracovní ploše na tloušťku asi 5 mm a vyložte jím formičky, dejte ještě na 15 minut chladit. Poté vždy dno propíchejte vidličkou, vyložte pečicím papírem a vsypte suché fazole nebo rýži. Pečte tzv. naslepo 10 minut, poté sundejte papír i se zátěží a dejte ještě na 5 minut péct, aby těsto zezlátlo. Nechte vychladnout.

3 Na náplň prošlehejte vejce, cukr, citronovou kůru i šťávu, smetanu (33%) a gin. Náplň vlijte do připravených koláčků a dejte ještě na cca 20 minut péct (náplň musí tak akorát ztuhnout). Mezitím promíchejte limetovou kůru a krupicový cukr. Smetanu (30%) vyšlehejte se lžící moučkového cukru.

4 Upečené koláčky nechte vychladnout a vyjměte z formiček. Ozdobte šlehačkou a podávejte s limetkovým cukrem.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2014/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2014/5

Apetit magazín

Ganache: Jak na čokoládový krém, kterému nikdo neodolá
  • Tipy a triky

Ganache: Jak na čokoládový krém, kterému nikdo neodolá

Víte, co mají společného stékaný dort, makronky a čokoládové fondue? Ano, je to ganache. Původně šlo o francouzskou nadávku, dnes tento pojem označuje čokoládu rozpuštěnou ve smetaně, kterou lze v cukrařině využít na mnoho způsobů. ...
STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...

Obchod Apetit