0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
4.1 / 5. Počet hodnocení: 8
Do hodiny Snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2955 kcal
Bílkoviny 51 g
Sacharidy 175 g
Tuky 220 g
Vláknina 25 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Tyhle koláčky voní domovem, létem – a francouzskou tradicí!

Suroviny

mandle 100 g
mleté
máslo 100 g
změklé
vejce 1 ks
krupicový cukr 50 g
listové těsto 250 g
hotové
meruňky 4 ks
rozpůlená a pokrájená

1 Mandle, máslo, vejce a polovinu cukru promíchejte v misce. Pokud nemáte rozválené těsto, vyválejte ho na výšku desetikorunové mince a vykrojte z něj čtyři koláčky (třeba podle podšálku). Přeneste na plech a tence potřete mandlovou směsí; okraj nechte volný. Koláčky poklaďte do vějířku plátky meruněk a dejte i s plechem na deset minut chladit. Troubu předehřejte na 220, horkovzdušnou na 200 stupňů.

2 Pečte na horní mřížce deset minut, pak plech vyjměte z trouby a koláčky bohatě poprašte zbylým cukrem. Překryjte pečicím papírem a na něj položte jiný plech. Pak plechy otočte, aby byly koláčky spodkem navrch. Pečte ještě pět až deset minut, až bude těsto křupavé a ovoce lehce zkaramelizuje.

Starý trik
Obracení koláčků odkazuje k francouzskému koláči tarte Tatin. Pečením ‚vzhůru nohama‘ pustí ovoce hodně šťávy, a ta pak
s cukrem báječně zkaramelizuje. Zkuste to i s jablky či broskvemi!

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2007/8 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2007/8

Komentáře

Anonym

Skusala som aj s nektarinkami aj s broskynami a boli vynikajuce! uzasny recept,velmi rychly a chutny.

Anonym

Nevím, jak vy ostatní, ale pro mě pečení těchto koláčků skončilo úplnou pohromou :( Vše šlo dobře, až do chvíle, než jsem měla přiložit druhý plech a obrátit koláčky vzhůru nohama, v tu chvíli se mi všechny koláčky sesypaly na jednu hromadu a meruňky z nich odpadly. Počkala jsem, až trochu vystydnou a položila jsem na koláčky spadlé meruňky, rychle jsem je otočila hlavou vzhůru a dala zpět do trouby. Po vyndaní vůbec nebyli zkaramelizované a z na pečícím papíře mi zůstavali opět meruňkk :-( no nic, řekla jsem si, a dávala další připravené koláčky na plech, po 10 minutách jsem je jenom pocukrovala a neotáčela (ponaučení z předchozí situace), i tak ale nezkaramelizovali a meruňky se mi svezli z koláčku skoro dolů.. Přitom mi náplně zbyla více než 1/2, takže jsem to s potíráním nepřeháněla, a stejně jí tam bylo moc.. poradí někdo, co jsem udělala špatně, že to dopadlo takovým fiaskem?? :-(

Jolana Typltová

Výborné, křehké a jednoduché na přípravu. Zkusila jsem variantu s jablky a skořicovým cukrem. Po vyndání z trouby je lepší počkat pár minut s otočením koláčků, jablka mají tendence vypadnout.

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je jádro domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...

Obchod Apetit