0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
4.1 / 5. Počet hodnocení: 8
Do hodiny Snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2955 kcal
Bílkoviny 51 g
Sacharidy 175 g
Tuky 220 g
Vláknina 25 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Tyhle koláčky voní domovem, létem – a francouzskou tradicí!

Suroviny

mandle 100 g
mleté
máslo 100 g
změklé
vejce 1 ks
krupicový cukr 50 g
listové těsto 250 g
hotové
meruňky 4 ks
rozpůlená a pokrájená

1 Mandle, máslo, vejce a polovinu cukru promíchejte v misce. Pokud nemáte rozválené těsto, vyválejte ho na výšku desetikorunové mince a vykrojte z něj čtyři koláčky (třeba podle podšálku). Přeneste na plech a tence potřete mandlovou směsí; okraj nechte volný. Koláčky poklaďte do vějířku plátky meruněk a dejte i s plechem na deset minut chladit. Troubu předehřejte na 220, horkovzdušnou na 200 stupňů.

2 Pečte na horní mřížce deset minut, pak plech vyjměte z trouby a koláčky bohatě poprašte zbylým cukrem. Překryjte pečicím papírem a na něj položte jiný plech. Pak plechy otočte, aby byly koláčky spodkem navrch. Pečte ještě pět až deset minut, až bude těsto křupavé a ovoce lehce zkaramelizuje.

Starý trik
Obracení koláčků odkazuje k francouzskému koláči tarte Tatin. Pečením ‚vzhůru nohama‘ pustí ovoce hodně šťávy, a ta pak
s cukrem báječně zkaramelizuje. Zkuste to i s jablky či broskvemi!

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2007/8 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2007/8

Komentáře

Anonym

Skusala som aj s nektarinkami aj s broskynami a boli vynikajuce! uzasny recept,velmi rychly a chutny.

Anonym

Nevím, jak vy ostatní, ale pro mě pečení těchto koláčků skončilo úplnou pohromou :( Vše šlo dobře, až do chvíle, než jsem měla přiložit druhý plech a obrátit koláčky vzhůru nohama, v tu chvíli se mi všechny koláčky sesypaly na jednu hromadu a meruňky z nich odpadly. Počkala jsem, až trochu vystydnou a položila jsem na koláčky spadlé meruňky, rychle jsem je otočila hlavou vzhůru a dala zpět do trouby. Po vyndaní vůbec nebyli zkaramelizované a z na pečícím papíře mi zůstavali opět meruňkk :-( no nic, řekla jsem si, a dávala další připravené koláčky na plech, po 10 minutách jsem je jenom pocukrovala a neotáčela (ponaučení z předchozí situace), i tak ale nezkaramelizovali a meruňky se mi svezli z koláčku skoro dolů.. Přitom mi náplně zbyla více než 1/2, takže jsem to s potíráním nepřeháněla, a stejně jí tam bylo moc.. poradí někdo, co jsem udělala špatně, že to dopadlo takovým fiaskem?? :-(

Jolana Typltová

Výborné, křehké a jednoduché na přípravu. Zkusila jsem variantu s jablky a skořicovým cukrem. Po vyndání z trouby je lepší počkat pár minut s otočením koláčků, jablka mají tendence vypadnout.

Apetit magazín

Zimní Apetit piknik přilákal tisíce návštěvníků
  • Lidé a jídlo

Zimní Apetit piknik přilákal tisíce návštěvníků

Na začátku byla myšlenka setkat se s vámi, našimi čtenáři, nejen v létě, ale také v druhé polovině roku. Vychutnat si skvělé jídlo, popovídat si, nakoupit dárky, zkrátka si užít krásný den. Bude osvědčený letní recept fungovat i v zimě?...
AD
Vychutnejte si nekonečný kontrast a fascinující barvy
  • Nakupujeme

Vychutnejte si nekonečný kontrast a fascinující barvy

Díky vyspělým technologiím, kterými jsou televize LG doslova našlapané, se otevírá celá škála nových možností na sledování obsahu a také hraní her. Nejzásadnější je zde technologie samotného zobrazení obrazu OLED. ...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
549 Kč
357 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč