Tyhle koláčky voní domovem, létem – a francouzskou tradicí!
Suroviny
Postup
Mandle, máslo, vejce a polovinu cukru promíchejte v misce. Pokud nemáte rozválené těsto, vyválejte ho na výšku desetikorunové mince a vykrojte z něj čtyři koláčky (třeba podle podšálku). Přeneste na plech a tence potřete mandlovou směsí; okraj nechte volný. Koláčky poklaďte do vějířku plátky meruněk a dejte i s plechem na deset minut chladit. Troubu předehřejte na 220, horkovzdušnou na 200 stupňů.
Pečte na horní mřížce deset minut, pak plech vyjměte z trouby a koláčky bohatě poprašte zbylým cukrem. Překryjte pečicím papírem a na něj položte jiný plech. Pak plechy otočte, aby byly koláčky spodkem navrch. Pečte ještě pět až deset minut, až bude těsto křupavé a ovoce lehce zkaramelizuje.
Starý trik
Obracení koláčků odkazuje k francouzskému koláči tarte Tatin. Pečením ‚vzhůru nohama pustí ovoce hodně šťávy, a ta pak
s cukrem báječně zkaramelizuje. Zkuste to i s jablky či broskvemi!
Komentáře
Výborné, křehké a jednoduché na přípravu. Zkusila jsem variantu s jablky a skořicovým cukrem. Po vyndání z trouby je lepší počkat pár minut s otočením koláčků, jablka mají tendence vypadnout.