Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Levné, rychlé a zdravé: Objevte kouzlo zelníků, které zpropagovala i Magdalena Dobromila Rettigová

Zelníky
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Zelníky jsou klenot české kuchyně, do své kuchařky je zařadila už Magdalena Dobromila Rettigová v první polovině devatenáctého století. Těsto z kynutého i nekynutého těsta se plní sladkým dušeným zelím.

Zelníky nebo zelňáky? Oboje

Název zelníky a zelňáky pravděpodobně vychází z českých regionálních dialektů. V obou případech však jde o tradiční zelné placky. Jana Florentýna Zatloukalová na svých webových stránkách Kuchařka pro dceru uvádí, že označení zelňáky nejspíš pochází z Valašska. Zelňáky jsou však populární i v jižních Čechách, v Krkonoších se připravují zelníky.

  • Zatloukalová dále zmiňuje, že ve většině historických zmínek se zelníky připravují z čerstvého dušeného zelí místo kysaného, které se naopak velmi často využívá v receptech na zelné placky podobné bramborákům.
  • Kromě různých pojmenování zelných placek existují i odlišné recepty, v nichž obvykle nesmí chybět zelí, mouka, sádlo a vejce, ale mohou se ozvláštnit přidáním smažené cibulky, česneku, škvarků, slaniny nebo kmínu. Podávat je lze třeba se zakysanou smetanou nebo česnekovým dipem.
  • Další zajímavou variantou jsou slezské zelníky na sladko, do kterých se přidává zelí oslazené krupicovým cukrem.

Tip: Pokud se stravujete vegetariánsky, sádlo můžete nahradit olivovým olejem, který se zelníky také fantasticky ladí.

Jak na zelníky od Rettigové? Zkuste tradiční recept

Na území Čech se zelníky proslavily už v 19. století, kdy se často připravovaly coby výživné, ale současně levné jídlo, které zasytilo celou rodinu. O jejich popularitu se s největší pravděpodobností zasadila ikonická osobnost české gastronomie – Magdalena Dobromila Rettigová. 

  • Ta ve svém proslulém kuchařském díle zvaném Domácí kuchařka z roku 1826 uvedla hned dva předpisy na zelníky – s použitím kvasnic i bez nich. Právě kynuté zelníky si můžete připravit podle jejího originálního receptu:

„Rozeber pěknou zelnou hlávku, lístky přemej ve studené vodě, pak je drobnince usekej, dej na rendlík kus másla, dej do něho to zelí a nech ho na uhlíčku do měkká dusit, osol ho patřičně, okořeň pepřem a nech ho vychladnout. K zadělání těsta vezmi žejdlík sladké smetany, dva nebo tři žloutky, lot tlučeného cukru, 3 lžíce hustých kvasnic, pěkné mouky a 4 loty másla, hodně těsto vypracuj až jde od vařečky, a nech ho skynout; pak ho osol, dej ho na vál a dělej tenounké lístky, jak velké zelníky míti chceš, dej vždy na jeden lístek hezky tlustě zelí, druhý lístek dej navrch, dobře je okolo zadělej a nech je trochu skynout; načež potři plech máslem a klaď zelníky na něj; když jsou na jedné straně dost červené, pomaž je povrchu máslem a obrať je, aby po obou. stranách hezky zčervenaly; potom je ještě pomaž, máslem a dej je vlažné na stůl. Také se mohou pect na suchém plechu, pak rozpuštěným máslem pomastit – nejsou tak příliš mastné.“

Nejen chutné, ale i zdravé

Zelí je bohatou zásobárnou řady zdraví prospěšných látek, například vysoký obsah vlákniny podporuje trávení. Ani sádla se v zelnících nemusíte bát – obsahuje totiž méně nasycených tuků než máslo a je dobrým zdrojem vitamínu D, uvádí server Prevention. Kromě toho v něm najdete kyselinu olejovou, která pomáhá snižovat hladinu LDL neboli „špatného“ cholesterolu

Skryt pre seznam

Související články

Apetit magazín

AD
Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace
  • Tipy a triky

Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace

Zákaznické hodnocení slouží každoročně jako základ pro sestavení žebříčku nejlepších restaurací a udělení cen Wolt Awards. Pouze chuťové buňky těch, k nimž vyrážejí dnes a denně modří kurýři, tak ukazují cestu k místům, kde na vás...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč