Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Zelníky
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4/5 Počet hodnocení: 23
Více než hodinu Snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3372 kcal
Bílkoviny 81 g
Sacharidy 456 g
Tuky 131 g
Vláknina 31 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Zelníky představují jeden z klenotů české kuchyně, představila je už Magdalena Dobromila Rettigová v první polovině devatenáctého století. Těsto z kynutého i nekynutého těsta se plní sladkým zelím.

Suroviny

droždí 1 kostka
čerstvé (42 g)
mléko 150 ml
až 200 ml, vlažné
máslo 100 g
nebo domácí sádlo
hlávkové, krouhané
sůl
pepř
čerstvě mletý
větší, uvařené ve slupce
na kostičky

Postup

1

Smíchejte droždí, cukr, 150 ml vlažného mléka, lžíci mouky a nechte vzejít kvásek. Na polovině másla duste asi 10 minut zelí se solí, pepřem a 2 lžícemi vody. Odklopte, a až se odpaří tekutina, odstavte z ohně.

2

Slaninu nasucho vyškvařte a vmíchejte do zelí spolu s prolisovanými oloupanými bramborami, moukou, kváskem, solí; podle potřeby přidejte mléko nebo mouku. Vypracujte měkké těsto, poprašte ho moukou a dejte kynout na teplé místo na dvojnásobný objem. Troubu předehřejte na 180 °C.

3

Zbylé máslo rozpusťte v pekáči a nechte ho stéct ke straně. Z těsta odkrajujte lžící kousky a tvarujte bochánky. Smočte je v másle a skládejte vedle sebe odshora pekáče jako buchty. Nechte znovu nakynout. Pečte asi 35 minut dozlatova.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2010/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2010/10

Apetit magazín