Zelníky představují jeden z klenotů české kuchyně, představila je už Magdalena Dobromila Rettigová v první polovině devatenáctého století. Těsto z kynutého i nekynutého těsta se plní sladkým zelím.
Suroviny
Postup
Smíchejte droždí, cukr, 150 ml vlažného mléka, lžíci mouky a nechte vzejít kvásek. Na polovině másla duste asi 10 minut zelí se solí, pepřem a 2 lžícemi vody. Odklopte, a až se odpaří tekutina, odstavte z ohně.
Slaninu nasucho vyškvařte a vmíchejte do zelí spolu s prolisovanými oloupanými bramborami, moukou, kváskem, solí; podle potřeby přidejte mléko nebo mouku. Vypracujte měkké těsto, poprašte ho moukou a dejte kynout na teplé místo na dvojnásobný objem. Troubu předehřejte na 180 °C.
Zbylé máslo rozpusťte v pekáči a nechte ho stéct ke straně. Z těsta odkrajujte lžící kousky a tvarujte bochánky. Smočte je v másle a skládejte vedle sebe odshora pekáče jako buchty. Nechte znovu nakynout. Pečte asi 35 minut dozlatova.