Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Znáte speciality krkonošské kuchyně? Kucmoch, muzika, sejkory a další dobroty

Sejkory s medem
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Krkonoše, to nejsou jen nádherná panoramata s nejvyšším vrcholkem v Česku, ale také poctivá horská kuchyně plná specialit. Vydejte se za krkonošskou gastronomií plnou brambor, hub a zelí! Ochutnáte kyselo, sejkory, hubník a další dobroty.

Kyselo

Když se řekne krkonošská kuchyně, většině z nás se pravděpodobně vybaví kyselo, polévka typická pro oblast Krkonoš a Podkrkonoší.

  • Základem krkonošského kysela je chlebový kvásek. Ten se smíchá s vodou, přidají se houby, brambory a vejce a vše se dochutí kmínem a solí. Na zjemnění můžete do polévky vmíchat smetanu.

Krkonošské kyselo bylo původně postním jídlem, postupně se začalo jíst třeba i několikrát denně. Krkonošští tkalci prý kyselo využívali jako kalendář. Polévku totiž konzumovali třikrát denně a když ji měli už po osmnácté, věděli, že další den bude neděle.

Sejkory

Krkonošské sejkory jsou v podstatě bramboráky na krkonošský způsob. Připravují se z brambor, mléka, vajec, hladké mouky, česneku, majoránky a soli a jsou odlišné tím, že se pečou přímo na plotně.

  • Sejkory jsou v Krkonoších velmi oblíbeným jídlem. Narazíte na ně na různých krkonošských slavnostech i jarmarcích.
  • Protože se sejkory připravují z levných a běžně dostupných surovin, bývaly dřív častým pokrmem v chudších domácnostech.

Sejkory lze připravit i na sladko, například s medem a zakysanou smetanou. Inspirujte se naším receptem.

Hubník

Hubník, houbanec nebo houbový kuba, to je tradiční krkonošský sváteční pokrm, který neodmyslitelně patří k Vánocům. Jedná se o žemlový nákyp se sušenými houbami.

  • V dobách, kdy se na štědrovečerní tabuli ještě neobjevoval kapr nebo řízky, byl hubník hlavním pokrmem večera.
  • Hubníku se dřív říkávalo černý kuba, podle barvy, kterou pokrmu dodaly tmavé sušené houby.
  • Hubník se připravuje z housek, mléka, sádla vajec, cibule, majoránky, kmínu, česneku a sušených hub.

Oukrop

Další polévkou typickou pro Krkonoše je takzvaný oukrop. Jedná se o velmi jednoduchou česnekovou polévku založenou jen na pár základních surovinách, která vás postaví na nohy, když je nejhůř.

  • Oukrop se připravuje z chlebu, másla, kmínu, soli, česneku, majoránky, pažitky a vody.

Zelníky

Kromě brambor a hub hraje v krkonošské kuchyni důležitou roli zelí. To se zde konzumovalo každý den, například v kombinaci s hrachem, knedlíky nebo chlebem. Vyhlášené je takzvané kysané Roprachtické modré zelí, které se pěstuje pouze na místech s vysokou větrností. Je velice křehké.

  • Ze zelí se v Krkonoších pečou placky zvané zelníky. K jejich přípravě budete potřebovat kysané zelí, mouku, sádlo, jedno vejce a majoránku. 

Kucmoch

Další oblíbenou krkonošskou specialitou je kucmoch neboli škubánky s mákem.

  • V Krkonoších se škubánky připravují z vařených brambor a hrubé mouky. Lžící namočenou v sádle se ze vzniklého těsta vykrajují škubánky. Hotové škubánky se podávají sypané mákem a cukrem a přelité máslem.

Muzika

Jako sladkou tečku na závěr si v Krkonoších dejte takzvanou muziku, kompot ze sušeného ovoce.

  • Muzika se připravuje ze sušených švestek, hrušek a jablek. Den předem se namáčí do vody a společně s citronovou kůrou, skořicí, badyánem a hřebíčkem se krátce povaří. Druhý den se směs rozmixuje na kaši a přidají se mandle, rozinky a rum. Vše se nechá uležet v lednici a podává se vychlazené s ušlehanou smetanou.

Zdroj: Apetit

Skryt pre seznam

Související články

Apetit magazín

KVÍZ: Jak dobře se vyznáte v retro sladkostech?
  • Kvízy

KVÍZ: Jak dobře se vyznáte v retro sladkostech?

Ne vše staré je špatné, což jistě platí o retro sladkostech. Některé z nich přežily obě války, minulý režim i jeho pád a pár z nich dokonce vstoupilo do nového tisíciletí, jiné jsou již jen mlhavou vzpomínkou, kterou si naše paměť...