Zahřejte se tradičními českými polévkami

Zahřejte se tradičními českými polévkami
sdílet:
Známé české pořekadlo tvrdí – polévka je grunt. I my se hlásíme k tomu, že polévka je základem poctivé kuchyně a staročeské recepty nám to jen potvrzují. V moderní kuchyni se na původní historické recepty poněkud zapomíná a my jsme se to rozhodli napravit! Připravili jsme pro vás spoustu tradičních receptů na známé české polévky, které vás v období sychravého podzimu zahřejí na těle i duši. Prozkoumejte s námi taje původní české kuchyně, kde polévka nesla své hrdé místo v každodenním stravování.

Polévka je pro svou tekutou konzistenci specifickým druhem jídla, které se zpravidla podává před hlavním chodem. V současné době tomu však nemusí tak být a do polévky můžeme rafinovaně schovat veškeré ingredience, které patří právě do hlavního chodu a rázem vytvoříme plnohodnotný a vydatný pokrm. Česká kuchyně se rozhodně za původní polévkové recepty nemusí stydět. Podívejte se s námi na polévky inspirované českou polévkovou historií. V našem článku jsme pro vás vybrali ty nejznámější české polévky, další inspiraci najdete v naší nové knize Polévka je grunt.

Polévka je grunt

Polévka je grunt

Více
 

Bramboračka versus česnečka

Když se řekne tradiční česká polévka, zprvu vás pravděpodobně napadne bramboračka. Polévka vonící po houbách s kostičkami kořenové zeleniny, uvařené tak akorát na skus. Receptů na bramboračku je nespočet a každý si tak může najít ten, který mu nejvíce vyhovuje. A ať už se rozhodnete vyzkoušet tradiční bramboračku, babiččinu bramboračku zpestřenou o malé kapustičky, nebo se vám v bylinkovém záhonku rozrostl libeček a vyzkoušíte naši bramboračku s libečkem, tuto polévku na mnoho způsobů vaří snad každá česká domácnost. A věřte, že i když se chutě mohou jemně lišit, tak všechny bramboračkové recepty ctí zásady této staročeské polévky.  

Tradiční bramboračka

Tradiční bramboračka

Více
 

Polévka, která má ten správný říz, to je česnečka. Díky blahodárným účinkům česneku na naše zdraví patří tato polévka k našim kuchařským klenotům. V české kuchyni se podává od pradávna a je zdrojem spousty vitamínů a zdraví prospěšných látek. Nejen, že pomáhá k léčbě při chřipce a nachlazení, dokonce je skvělým pomocníkem po prohýřené noci, když nás trápí nepříjemná kocovina. A ať už z jakéhokoli důvodu potřebujete postavit na nohy nebo vás jen láká chuť česneku, pusťte se do přípravy klasické česnečky, loštické česnečky s tvarůžky nebo česnečky zapečené se sýrem a obrňte svou imunitu proti náporu bacilů.

Klasická česnečka

Klasická česnečka

Více
 

Další skvělé české polévky

Bramboračka a česnečka hrají v oblasti českých polévek prim a patří mezi ty nejznámější. Česká kuchyně toho však nabízí ještě mnohem víc! Třeba taková dršťková polévka, dříve vyhledávaná stálice hospodských menu, je v současné době poměrně opomíjená. Chcete-li zavzpomínat na tradiční dršťkovku od maminky, vyzkoušejte náš recept inspirovaný historií s přídavkem toho nejlepšího ze současnosti. 


Ikonka tipu

Vyzkoušejte tip partnera týdne:
V Albertu najdete vše, co potřebujete pro přípravu dokonalé polévky. V našich prodejnách si můžete vybrat ze široké nabídky čerstvé zeleniny (včetně té v BIO kvalitě), kvalitního masa a dalších potřebných surovin. Pochutnat si můžete i na poctivých polévkách Fresh bistro, které oceníte během hektických dnů.
 


Polévka, která české strávníky dělí na dva tábory, kdy jí buď doslova propadnete a pak má své významné místo na pomyslném seznamu vašich oblíbených polévek, nebo ji naopak zkrátka nemůžete příjít na chuť, je kulajda. Kombinace brambor, smetany, hub a kopru zkrátka není pro každého. Tato původem jihočeská polévka si našla své zastánce i odpůrce a my vám v receptu na tu nejlepší kulajdu prozradíme několik osvědčených tipů, díky kterým si ji zaručeně zamilujete. 

Pro další ze specifických polévkových receptů se podíváme hor a podhorských kuchyní. Řeč je krkonošském kyselu, které se v našich severských horách vařilo od pradávna. Pokud se vám doma nahromadila sklizená rajčátka, určitě vyzkoušejte domácí rajskou polévku, i ta se u nás vaří již dlouhá léta. Zapomenout bychom neměli ani na klasický vývar s kapáním, který známe v různých variantách ze školní jídelny, avšak s poctivým douho taženým vývarem a domácím kapáním si dopřejete nejen chuťově vyvážený silný vývar, ale podobně jako česnečka vás tato polévka zaručeně postaví na nohy.


Partnerem Týdne polévek je společnost Albert.

Související recepty

Související články

5× podzimní krémová polévka
  • Tipy a triky

5× podzimní krémová polévka

Uvařit krémovou polévku vám zabere minimum času, získáte však báječnou večeři pro celou rodinu. Stačí na oleji nebo másle trochu osmažit zeleninu a zalít ji vodou nebo vývarem. Do polévky přidáte koření a bylinky podle chuti a vše...
5× zeleninová polévka
  • Tipy a triky

5× zeleninová polévka

Skvělé chuti docílíte pečlivým orestováním zeleninového základu, ve kterém by neměla chybět nadrobno nasekaná cibulka. Všechny polévky...

Obchod Apetit