Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Zahřejte se oblíbenými tradičními českými polévkami

Zahřejte se oblíbenými tradičními českými polévkami
sdílet:

Známé české pořekadlo tvrdí – polévka je grunt. I my se hlásíme k tomu, že polévka je základem poctivé kuchyně a staročeské recepty nám to jen potvrzují. V moderní kuchyni se na původní historické recepty poněkud zapomíná a my jsme se to rozhodli napravit! Připravili jsme pro vás spoustu tradičních receptů na známé české polévky, které vás v období sychravého podzimu zahřejí na těle i duši.

Polévka je pro svou tekutou konzistenci specifickým druhem jídla, které se zpravidla podává před hlavním chodem. Nemusí to tak však být pokaždé. Do polévky můžeme rafinovaně schovat suroviny, které patří do hlavního chodu a rázem vytvoříme plnohodnotný a vydatný pokrm.

  • Česká kuchyně se rozhodně za původní polévkové recepty nemusí stydět. Podívejte se s námi na polévky inspirované českou polévkovou historií. V našem článku jsme pro vás vybrali nejznámější české polévky, další inspiraci najdete v naší nové kuchařské knize Polévka je grunt.

Bramboračka versus česnečka

Když se řekne tradiční česká polévka, zprvu vás pravděpodobně napadne bramboračka. Polévka vonící po houbách s kostičkami kořenové zeleniny, uvařené tak akorát na skus. Receptů na bramboračku je nespočet.

Náš tip: Připravte si například i Savojskou bramboračku podle našeho video receptu

Skryt pre seznam
  • Vyzkoušejte tradiční bramboračku, babiččinu bramboračku zpestřenou o malé kapustičky nebo naši bramboračku s libečkem.
  • A věřte, že i když se chutě mohou jemně lišit, tak všechny bramboračkové recepty ctí zásady této staročeské polévky. 
  • Do bramboračky vedle brambor patří také sušené houby, česnek a majaoránka. Polévka se zahušťuje jíškou nebo zásmažkou.
  • Zpravidla se ní přidává také kořenová zelenina. 

Polévka, která má ten správný říz, to je česnečka. Díky blahodárným účinkům česneku na zdraví patří tato polévka ke kuchařským klenotům. V české kuchyni se podává od pradávna a je zdrojem spousty vitamínů a zdraví prospěšných látek. Nejen, že pomáhá v boji proti chřipce a nachlazení, ale je také skvělým pomocníkem po prohýřené noci, když nás trápí kocovina.

Další skvělé české polévky

Česká kuchyně toho však nabízí ještě mnohem víc! Třeba dršťková polévka, dříve vyhledávaná stálice hospodských menu, je v současné době poměrně opomíjená.

  • Chcete-li zavzpomínat na tradiční dršťkovku od maminky, vyzkoušejte náš recept inspirovaný historií s přídavkem toho nejlepšího ze současnosti. 
  • Polévka, která české strávníky dělí na dva tábory, kdy jí buď doslova propadnete a pak má své významné místo na pomyslném seznamu vašich oblíbených polévek, nebo ji naopak zkrátka nemůžete příjít na chuť, je kulajda. Kombinace brambor, smetany, hub a kopru zkrátka není pro každého. V receptu na nejlepší kulajdu prozradíme několik osvědčených tipů, díky kterým si ji zaručeně zamilujete. 
  • Pro další ze specifických polévkových receptů se podíváme hor a podhorských kuchyní. Řeč je krkonošském kyselu.
  • Pokud se vám doma nahromadila sklizená rajčátka, určitě vyzkoušejte domácí rajskou polévku, i ta se u nás vaří již dlouhá léta.
  • Zapomenout bychom neměli ani na klasický vývar s kapáním, který známe v různých variantách ze školní jídelny, avšak s poctivým douho taženým vývarem a domácím kapáním si dopřejete nejen chuťově vyvážený silný vývar, ale podobně jako česnečka vás tato polévka zaručeně postaví na nohy.
Skryt pre seznam

Související články

Autor: Šárka Měřičková

Apetit magazín