Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
Info ikona

Mlsání z mrazáku: zmrzlinový dort

Zmrzlinový dort patří ke skvělým dezertům, které připravíte s předstihem. Trpělivě na vás počkají v mrazáku, dokud nepřijde čas mlsání. Připravte si doma snadný zmrzlinový dort, který si všichni zamilují.
8. 4. 2021 | Autor: Jana Kopřivová

Hledáte sladkost, která všechny potěší? Zmrzlina schovaná v korpusu k takovým patří. Kromě již zmiňované přípravy s předstihem patří k jejím hlavním přednostem variabilita: můžete navrstvit piškotový korpus s vanilkovou zmrzlinou a ovocem, upéct perník nebo kakaové pláty a doplnit je čokoládovou či kávovou zmrzlinu, do které nasekáte ořechy. Nebo zvolíte bleskovou variaci na zmrzlinový dort v podobě kopečku zmrzliny mezi sušenkami či křupavými oplatky. A to je jen několik z mnoha desítek možností, jak si se zmrzlinovým dortem vyhrát.

Pojďte si ho připravit spolu s námi. Máme návod na nejlepší korpus, recepty na božskou domácí zmrzlinu i triky pro lenivé dny, kdy chcete mlsat něco velkolepého, ale času ani energie není nazbyt.  

Zmrzlinový dort s ovocem

Zmrzlinový dort? Ano! Naprosto dokonalý letní dezert!

Základní zmrzlinový dort

Dort, který připravíte od A do Z sami. Nejprve upečete korpus a necháte ho vychladit, aby se nesrazil a nerozpustil zmrzlinu. Poté si připravíte smetanový krém, kterému nevadí mrazení. Nebo si vyberte jakýkoliv recept na smetanovou zmrzlinu. Na zmrzlinové dorty se také výborně hodí italské semifreddo.

Pak začnete vrstvit. První vrstvu tvoří piškotový korpus, na něj přijde silná vrstva krému, další plát korpusu, opět krém a vršek tvoří korpus. Hotový dort necháte zmrazit a pak si můžete zvolit, zda ho chcete „nahý“ nebo byste mu raději dopřáli polevu. Pokud s ní chcete potřít celý dort, pak doporučujeme našlehanou smetanu. Pro ještě větší efekt ji můžete lehce nabarvit potravinářským barvivem. Ozdobený dort vraťte na chvíli do mrazáku.

Jinou, snazší variantou je polít hotový dort například ovocnou omáčkou nebo omáčkou ze slaného karamelu a nechat vše ještě zmrazit. 

20x skvělá domácí zmrzlina

Jahodová, čokoládová, banánové, ale také maková se švestkami, se sušenkami, nebo popcornem. Druhy jedné z...

Chcete připravit zmrzlinový dort, ale zároveň nemáte moc času připravovat vše domácí? Klidně použijte kupovaný piškotový korpus a svou oblíbenou zmrzlinu z krabice. Než začnete vrstvit, nechte zmrzlinu krátce povolit v lednici. Popřípadě ji můžete nakopečkovat do mísy a prošlehat mixérem. Bude se vám lépe nanášet. U kombinace chutí a zdobení postupujte úplně stejně jako u zmrzlinového dortu, který byste připravili od A do Z doma. 

5 nápadů, jak kombinovat chutě

Tady jsou pro inspiraci naše nejmilejší kombinace chutí. Jistě vás napadnou vaše vlastní. Pusťte se směle do nich.

  1. Vanilka a ovoce: piškot + vanilková zmrzlina + lesní ovoce
  2. Čokoláda: kakaový piškot + čokoládová zmrzlina + čokoládová poleva
  3. Káva a karamel: cheesecake korpus ze sušenek a másla + kávová zmrzlina + karamelová poleva
  4. Citrusy a maliny: piškot + krémová citronová zmrzlina + poleva z malinového nebo jahodového sorbetu
  5. Datle a ořechy: ořechový piškot + datlová zmrzlina + rum + ořechy v karamelu

Jak připravit domácí zmrzlinu, poradí autorka kuchařky Zmrzliny Katka Kočičková

V druhé části rozhovoru vás autorka kuchařky Zmrzliny, redaktorka Apetitu Katka Kočičková seznámí s typy zmrzlin...

Zmrzlinový dezert pro líné dny

Máte chuť mlsat, ale chybí vám energie nebo čas připravovat celý zmrzlinový dort? Vytáhněte ze spíže sušenky nebo tenké oplatky, z mrazáku zmrzlinu a udělejte si snadné zmrzlinové sendviče. Zmrzlinu nechte lehce povolit, aby se vám s ní lépe pracovalo, a pak ji porcujte podle velikosti sušenek. Výhodnější jsou plošší kopečky, které do sendviče stlačíte snadněji než zmrzlinové velehory. Zmrzlinové okraje mezi sušenkami můžete obalit v nasekaných oříšcích, strouhaném kokosu nebo osvěžujícím lyofilizovaném ovoci. Stejné přísady můžete vmíchat také do zmrzliny.

O něco méně rychlou, zato stejně snadnou variantou je zmrzlinový koláč na způsob cheesecaku. Na něj potřebujete také sušenky, ze kterých připravíte klasický korpus z drcených sušenek a másla pro nepečený cheesecake. Jako obměnu můžete přidat nasekané ořechy nebo kousky čokolády. Upěchujte do formy, na korpus navrstvěte zmrzlinu, zalijte polevou (karamelovou nebo ovocnou), opatrně překryjte potravinovou fólií a dejte do mrazáku. Před podáváním vyjměte z formy, nakrájejte a koláč zase rychle dejte mrazit.

Dostali jste chuť na zmrzlinu? Inspirujte se našimi recepty na zmrzlinové dezerty.

Související

Tiramisu bomba

Naše mražená verze slavného italského dezertu je naprostá bomba!

Aljaška

Efektní dezert, který můžete opálit hned třemi způsoby: buď v troubě pod grilem (bílky málo vedou teplo),...

Vanilkové makronky s malinovou zmrzlinou

Po prvním zakousnutí se budete roplývat stejně jako křehké mandlové pusinky s malinovou zmrzlinou ve vašich ústech.

Kokosovo-banánová zmrzlina v oplatce

Když použijete (stejně jako my) hodně zralé banány, není nutné zmrzlinu doslazovat. Nám přišla sladká až až.

Rebarborovo-jahodová zmrzlina v sušence

Někomu by možná stačila jen zmrzlina, jinému sušenka, ale nejlepší je užít si obojí!

Vánoční zmrzlinové sendviče

Křupavé sušenky s pekanovými ořechy a kousky čokolády plněné krémovou vánoční zmrzlinou... Nezní to jako sladký sen?

Čokoládový plát na zmrzlinové sendviče

Dvě vláčné čokoládové vrstvy, hotová zmrzlina a pár křupavých ozdob, to je lahodné a stylové osvěžení pro vás i vaše...

Sendviče s kávovým semifreddem

Osvěžující zmrzlinový dezert s kávovou příchutí servírujte na letní party nebo jako sladkou tečku za nedělním obědem.

Smažená zmrzlina

Recept na smaženou zmrzlinu (!) od našeho oblíbeného šéfkuchaře Tita Eliáše jsme poprvé viděli v kuchařce...

Sladké vzpomínky: retro zmrzliny podle redakce Apetitu

Vydejte se s námi na nostalgickou jízdu po zmrzlinovách stáncích, sídlištních samoobsluhách i vyhlášených cukrárnách...

Zmrzlina podle Katky

Naše kolegyně Katka Kočičková umí nejlepší zmrzlinu na světě! Přísaháme. K dokonalosti vyladěná chuť, nepřeslazenost,...

Vánoční semifreddo

Sváteční dezert v italském stylu! Inspirovaný je zuccottem, toskánským dezertem z piškotu naplněného ricottou. V téhle...

Přidat komentář