Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Křupavá velikonoční granola: Ideální snídaně a zdravá výslužka pro koledníky

Granola s banánem
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Také už na Velikonoce nechcete příchozím koledníkům dávat jako výslužku jen koupené sladkosti? Připravte jim zdravou dobrotu v podobě velikonoční granoly a dopřejte sobě, svým blízkým i návštěvníkům mlsání bez výčitek.

Granola je pečené müsli, které se dá připravit na spoustu způsobů k různým příležitostem. Zatímco na Vánoce zaručeně uspějete s dárkem v podobě domácí perníkové granoly, na Velikonoce stačí přidat strouhanou mrkvičku a rázem proměníte obyčejnou granolu ve stylovou výslužku pro koledníky, která na rozdíl od hromady sladkostí nezpůsobí břichabol.

Mrkněte na postup přípravy v našem videu a čtěte dále, čím granolu ještě vylepšit, aby byla výslužka co nejlákavější.

Skryt pre seznam

Jak připravit dokonalou velikonoční granolu?

Granola patří k oblíbeným snídaním a svačinkám dětí i dospělých. Jakmile se ovesné vločky spojí s medem či sirupem, vznikne po upečení křupavá lahůdka, kterou si můžete vyladit dle vlastní chuti. Na velikonoční granolu budete potřebovat:

  • 2 oloupané mrkve
  • 1 hrnek ovesných vloček
  • 1 a ½ čokoládových rýžových vloček
  • větší špetku muškátového oříšku
  • špetku skořice
  • 6 lžic javorového sirupu
  • 3 lžíce vody
  • 1 lžíci kokosového oleje
  • 2 - 3 hrsti rozinek

Mrkve nastrouhejte nahrubo do mísy, do které přidejte ovesné vločky, rýžové vločky, špetku muškátového oříšku, skořici a vše promíchejte dohromady.

  1. Do směsi přidejte javorový sirup, vodu, kokosový olej a promíchejte v kompaktní hmotu.
  2. Připravenou směs rozprostřete v co nejtenčí vrstvě na plech vyložený pečícím papírem a dejte péct do trouby vyhřáté na 185°C. Pečte 75 – 85 minut. Granolu průběžně kontrolujte a v průběhu pečení párkrát promíchejte.
  3. Po upečení přisypte rozinky a nechte zcela vychladnout.
  4. Granolu nasypte do celofánových sáčků, ozdobte mašlí a vytvořte balíček ve tvaru mrkvičky. Nebo přesypte do vzduchotěsných sklenic, ve kterých granola vydrží i několik měsíců.

Co ještě přidat do domácí granoly?

Granolu můžete vyšperkovat jak před pečením, tak ji doladit dalšími ingrediencemi až po upečení. Prozradíme vám pár osvědčených triků, jak si granolu ochutit a co do ní přidat. Možností je nespočet a klidně se můžete pustit do vlastního experimentování.

  • Místo javorového sirupu můžete použít med nebo jiné sladidlo, jako například datlový, čekankový či agávový sirup.
  • Před pečením můžete přidat také ořechy, semínka či plátky sušeného kokosu. Vždy ale dávejte pozor, aby se při pečení nespálily.
  • Po upečení je možné přidat jakékoli sušené ovoce. Skvěle se hodí například nakrájené fíky, švestky, datle nebo višně. Stejně tak lyofilizované ovoce v granole hraje na správnou chuťovou i vizuální notu.
  • Granolu povznesou také kousky hořké čokolády přidané po upečení a vychladnutí.

Zdroj: Apetit

Skryt pre seznam

Související články

Apetit magazín

AD
Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr
  • Zajímavosti

Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr

Dubaj je město, které se může pochlubit nekonečnou paletou gastronomických zážitků. V tomto článku se zaměříme na čtyři restaurace, které představují unikátní aspekty dubajské kulinářské scény a nabízejí jedinečné koncepty a hluboké...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč