0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Jablečný nákyp s karamelovou polevou

Jablečný nákyp s karamelovou polevou

4.5/5 Počet hodnocení: 2
Do hodiny Snadné Pro 6 osob nebo 4 dospělé a 4 děti

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2855 kcal
Bílkoviny 43 g
Sacharidy 381 g
Tuky 125 g
Vláknina 28 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Zejména děti ocení tuto sladkou tečku za nedělním obědem. Zapečená jablka politá karamelem.

Suroviny

máslo 85 g
rozpuštěné + na vymazání
mouka pšeničná hladká 140 g
kypřicí prášek do pečiva 2 ČL
sůl špetka
cukr 100 g
mléko 200 ml
vejce 1 ks
vanilkový extrakt 1 ČL
nakyslá, oloupaná, na plátky
Na karamelovou polevu
cukr 140 g
pekanové ořechy 50 g

1 Předehřejte troubu na 180 stupňů. Dvoulitrovou zapékací formu vymažte máslem. Mouku, cukr, špetku soli a kypřicí prášek prosijte do velké mísy. V jiné nádobě smíchejte mléko, máslo, vejce a vanilkový extrakt, směs přimíchejte k suchým ingrediencím a vytvořte hladké těsto. Jablka rozložte na dno zapékací misky a lžící na ně naneste připravené těsto.

2 Pak si připravte polevu: na cukr nalijte 250 ml vroucí vody a zamíchejte dohladka. Naneste na těsto a posypte pekanovými ořechy. Pečte 40 minut, až nákyp vyběhne a zezlátne. Servírujte pomocí velké lžíce, nezapomeňte každou porci přelít vzniklým karamelem.

 

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2009/1 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2009/1

Komentáře

Ludmila Štillerová

Předpis je trochu zmatený v koncovce, nejdříve je napsáno, že se má na polévu : na cukr nalít 250ml vody zamíchat do hladka a nalít na těsto a upeci. Při servírování se má znova nezapomenout polít karamelem?! Tak kolik dávek cukru na polévu tam vlastně je?!

Andrea Turoková

Nic nie je zmatene, staci citat: "nezapomeňte každou porci přelít vzniklým karamelem" - je tym myslene karamelom, ktory vznikne pri peceni nakypu...

Apetit magazín

KVÍZ: Štrúdl nebo závin?
  • Kvízy

KVÍZ: Štrúdl nebo závin?

Jablka můžete péct, zapékat, zavařovat i vařit, dusit nebo sušit. Upečete z nich výtečný jablečný koláč, štrúdl, perník nebo buchtu s jablky, připravíte skvělá povidla, přesnídávku či pyré. Použít je můžete jako náplň do sladkých knedlíků...
Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mleté maso
  • Tipy redakce

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mleté maso

První novou kuchařkou roku 2023 je kniha Mleté maso. Novinka z edice Apetit vychází už v únoru a jak název napovídá, je věnována všestrannému využití jedné z velmi oblíbených surovin – mletého masa. ...
AD
Omáčka, bez které to nejen o Velikonocích zkrátka nejde!

Omáčka, bez které to nejen o Velikonocích zkrátka nejde!

Některé suroviny mají v receptech nezastupitelné místo, pokud nechceme ztratit správnou konzistenci, chuť nebo aroma. Mezi takové nenahraditelné suroviny patří třeba majonéza. Připravené pokrmy dokáže povznést o několik levelů výš. Kolikrát...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč