Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Jak na donuty jako z donuterie: Od těsta až po plnění a zdobení

Donuty
ZDROJ: Rod Long/Unsplash
sdílet:

Donuty jsou tradičním americkým zákuskem, který se těší oblibě téměř po celém světě. Aby ne. Kdo by se nezamiloval do nadýchaného těsta, jež se rozplývá na jazyku. Jíst je můžete jen posypané moučkovým cukrem, ale i nazdobené tak, jak bývají v donuteriích. Přesně takové zvládnete vytvořit i doma!

Aby byly donuty opravdu dokonalé, budete potřebovat především řádně odpočaté těsto, horký olej a trpělivost. Nemusíte se ale bát, zvládne to opravdu každý. Fritéza není nutná, stačí zhruba litr (podle množství koblih) řepkového oleje, hrnec a teploměr.

Dokonalé těsto je základ 

Těsto připravte den předtím, než budete koblihy smažit, aby mohlo v lednici pomalu kynout. Minimální doma je šest hodin, ale čím déle, tím budou koblihy nadýchanější.

Samotné těsto je podobné tomu na klasické briošky, skládá se z mouky, vajec, másla, kvásku a semínek vanilky. Při přípravě postupujte jako u základního kynutého těsta, pokud máte kuchyňského robota, mělo by stačit hníst zhruba 10 minut. Ale pokud robota nemáte, pravděpodobně vás budou bolet ruce.

  • Ruční hnětení by mělo trvat zhruba půl hodiny. Až se z těsta stane hladká pružná hmota, nechte ji hodinu kynout v olejem vymazané míse při pokojové teplotě. Mísu přikryjte mikrotenovou folií, aby těsto neoschlo.

Donuty můžete samozřejmě udělat i rychle, jde to i bez kynutí. Nikdy ale nebudou tak dobré, jako ty, které připravují profesionální cukráři. Recept na dokonalé donuty, jejichž příprava odpovídá tradičnímu postupu, najdete v receptu podle Maškrtnice.

Těsto musí odpočívat v chladničce přes noc 

Vykynuté těsto nechte odpočívat v chladničce přes noc, minimálně 6 a maximálně 15 hodin. Pomalé kynutí v chladu má zásadní význam pro to, aby se koblihy nafoukly a měly rovnoměrně křehký vnitřek. 

Druhý den ráno nechte vychlazené těsto před válením a krájením několik minut odpočinout.  Těsto doporučujeme rozválet na dlouhý obdélník a speciálním tvořítkem s dírou uprostřed vykrajovat jeden donut za druhým.

Trpělivost přináší růže 

Kolečka vyskládejte na pečící papír, a ještě je nechte v pokojové teplotě hodinu nebo dvě kynout. Trpělivost se vám vyplatí, protože jen správně vykynuté koblihy – při jemném stlačení by měly mít mírný důlek a asi dvojnásobnou výšku – budou vypadat jako od profesionálního cukráře. 

  • Tip: Vyměňte hrnec za pánev wok. Je ideálně široká a zároveň hluboká na to, aby se v ní koblihy mohly dostatečně rozpínat a snado se z ní také vytahují. 

Budete potřebovat teploměr – nejlépe takový, který se připevní na bok hrnce – abyste mohli sledovat teplotu oleje průběžně. Před vložením koblih by měl mít olej teplotu 170 stupňů, po vložení klesne teplota zhruba o pět až deset stupňů a teplotu okolo 160–165 stupňů musíte udržovat. 

Tip: Koblihy dejte ještě před smažením na 10 minut do lednice. Pomůže jim to udržet tvar. 

Několikrát donuty obracejte 

  • Smažte je několik sekund z jedné strany a pak koblihy opatrně otočte a smažte dalších pár sekund do zlatova.
  • Při smažení by se měl na koblihách vytvořit úzký bílý pruh, který se táhne po obvodu. Pro cukráře je toto ohraničení skutečnou sladkou tečkou dokonalosti. Značí totiž správně usmaženou koblihu.

Zdobení 

Koblihy můžete posypat jen moučkovým cukrem nebo si s jejich zdobením trochu vyhrát.

  • Použít lze cukrovou glazuru, rozehřátou bílou či tmavou čokoládu nebo ganache, klidně tu ovocnou.
  • Koblihy stačí z jedné strany do misky s polevou ponořit, nechat ji trochu okapat a pak koblihu můžete zdobit.
  • Na zdobení použijte třeba nadrcené pistácie, plátky mandlí nebo jakékoliv jiné ořechy, čerstvé nebo lyofilizované ovoce či ovocný prášek, klasické cukrářské zdobení, mini marshmallows, čokoládové kuličky nebo hoblinky.

Nebojte se výrazných kombinací, skvěle vypadají třeba donuty s čokoládovou polevou, posypané pistáciemi a lyofilizovanými malinami,“ radí čtenářům Apetitu cukrář z pražské pobočky La Donuterie.

Náplň

Donuty naplníte tak, že je z každé strany propíchnete kuchyňským nožem (zajedete, co nejdál to jde) a do vzniklých otvorů pomocí cukrářského sáčku s trubičkou natlačíte třeba žloutkový nebo oříškovým krém. 

Kam za perfektními donuty

Do La Donuterie můžete zajít načerpat inspiraci pro vaše domácí výtvory. Za vitrínkou uvidíte třeba borůvkové donuty se sušenkami Oreo nebo karamelové se sušenkami Lotus. Na špičkových donutech si v Praze můžete pochutnat třeba v Donuterii na Starém Městě nebo v Donuter Donats na Žižkově.

Zdroje informací: La Donuterie, časopis Apetit

Skryt pre seznam

Související články

Autor: Karolína Waberová

Apetit magazín

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč