Litujeme, k návštěvě tohoto webu musíte povolit JavaScript.

Milujete pistácie? Víme, co z nich připravit

Pistácie
ZDROJ: Simone_ph/pixabay.com
sdílet:

Věděli jste, že pistácie dokonale chutnají a jsou také zdrojem prospěšných tuků, antioxiadntů a dalších blahodárných látek? Těch dobrot, do kterých je můžete použít! Pojďme společně rozloupnout jejich skořápku!

 

  • Pistácie pocházejí z Asie a rostou na řečíku pistáciovém. Typická je pro ně zelená barva.
  • Nejvíc se jejich produkcí zabývají v Íránu, USA Turecku. Jenom v USA a Íránu se vypěstuje skoro tři čtvrtiny všech pistácií na světě.
  • Druhů pistácií se rozlišují například podle toho, kde (volně) rostou, či podle velikosti a tvaru jádra.
  • Baculatější jádro a skořápka se nachází u pistácií jumbo (Kalleh Ghouchi). Naopak pistácie s úzkou a podlouhlou skořápkou se označují jako akbari.
  • Zhruba polovinu pistácií tvojí tuk a mají nízký glykemický index. Obsahují vitamíny A, B, E a minerály železo, vápník či fosfor.

Některé recepty se bez pistácií neobejdou. Pokud si chcete připravit tradiční pochoutky s pistáciovými ořechy, podívejte se na osvědčené recepty!

Baklava

Jde o dezert z několika vrstev filo těsta, které se prokládají sekanými ořechy slazenými cukrovým sirupem a medem. Jednotlivé vrstvy těsta se potírají olejem, máslem či jiným tukem.

  • Je charakteristická svou ořechovou medovou chutí.
  • Tato pochoutka je typická pro tureckou kuchyni, Balkán a země arabského světa.
  • Existuje mnoho variant baklavy, které se liší například v použitém tuku, ořeších nebo samotném tvaru dezertu.

Tip: Pokud se chystáte na přípravu domácí baklavy, vyzkoušejte vedle pistácií i náplň z mletých vlašských ořechů, mandlí nebo kokosu. Baklavu můžete připravit také z listového těsta.

Pistáciová omáčka

Recept původem z Itálie si získal i mlsné české jazýčky. Pistáciová omáčka má lehce nasládlou chuť a skvěle se hodí k těstovinám, kuřecímu masu nebo krevetám.

  • Pistáciovou omáčku nebo pistáciové pesto najdete v obchodech s italskými specialitami. K dostání je i online.

Špagety s pistáciovou omáčkou a krevetami

Špagety s pistáciovou omáčkou a krevetami

Více

Pistáciový pudink a fondán Pista barfi

  • Pistácie hojně využívá indická kuchyně, bývá častou přísadou v typickém indickém dezertu - rýžovém pudinku.
  • Pista barfi je indická sladkost, která se přípravuje z rozemletých pistácií, cukru a kardamomu, v některých receptech se přidává mléko, mleté mandle nebo kokos. V Indii je pistáciový fondán velmi oblíbený a při slavnostních příležitostech nesmí chybět.

Pistáciová zmrzlina

Jestli patříte mezi milovníky pistáciové zmrzliny, vyzkoušejte naše recepty. Kombinace mascarpone, vyšlehaných bílků do nadýchané pěny a pistácií vám vykouzlí úsměv na tváři.

Zatoužíte-li po zmrzlině s indickým šmakem, vyzkoušejte pistáciové kulfí.

Pistáciová zmrzlina

Pistáciová zmrzlina

Více

Pistáciové cukroví 

Pistácie se skvěle hodí i na přípravu cukroví. 

  • Vyzkoušejte například lahodné pistáciové placičky připomínající americké cookies, které potěší nejen vaše děti!
  • Za zmínku stojí i turecký med po italsku - torrone s pistáciemi. Vedle pistácií do něj můžete přidat i hrst sušených brusinek nebo jiného ovoce.
  • Obdarujte vaše blízké krásným vlastnoručně vyrobeným dárkem, skvěle se k tomu hodí toskánské sušenky neboli cantuccini s pistáciemi.

Související články

Lískové trio: připravte si nugát, pralinky a nutellu
  • Suroviny

Lískové trio: připravte si nugát, pralinky a nutellu

Lískové oříšky jsou oblíbené díky své lahodné chuti a velkému množství zdraví prospěšných látek. Pokud potřebujete doplnit energii po cvičení nebo po pracovním výkonu, sáhněte po nich. Vytvořit si z nich můžete alternativy sladkých...
Autor: Karolína Jelínková

Obchod Apetit