0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Milujete pistácie? Víme, co z nich připravit

Pistácie
ZDROJ: Simone_ph/pixabay.com
sdílet:

Věděli jste, že pistácie dokonale chutnají a jsou také zdrojem prospěšných tuků, antioxiadntů a dalších blahodárných látek? Těch dobrot, do kterých je můžete použít! Pojďme společně rozloupnout jejich skořápku!

 

  • Pistácie pocházejí z Asie a rostou na řečíku pistáciovém. Typická je pro ně zelená barva.
  • Nejvíc se jejich produkcí zabývají v Íránu, USA Turecku. Jenom v USA a Íránu se vypěstuje skoro tři čtvrtiny všech pistácií na světě.
  • Druhů pistácií se rozlišují například podle toho, kde (volně) rostou, či podle velikosti a tvaru jádra.
  • Baculatější jádro a skořápka se nachází u pistácií jumbo (Kalleh Ghouchi). Naopak pistácie s úzkou a podlouhlou skořápkou se označují jako akbari.
  • Zhruba polovinu pistácií tvojí tuk a mají nízký glykemický index. Obsahují vitamíny A, B, E a minerály železo, vápník či fosfor.

Některé recepty se bez pistácií neobejdou. Pokud si chcete připravit tradiční pochoutky s pistáciovými ořechy, podívejte se na osvědčené recepty!

Baklava

Jde o dezert z několika vrstev filo těsta, které se prokládají sekanými ořechy slazenými cukrovým sirupem a medem. Jednotlivé vrstvy těsta se potírají olejem, máslem či jiným tukem.

  • Je charakteristická svou ořechovou medovou chutí.
  • Tato pochoutka je typická pro tureckou kuchyni, Balkán a země arabského světa.
  • Existuje mnoho variant baklavy, které se liší například v použitém tuku, ořeších nebo samotném tvaru dezertu.

Tip: Pokud se chystáte na přípravu domácí baklavy, vyzkoušejte vedle pistácií i náplň z mletých vlašských ořechů, mandlí nebo kokosu. Baklavu můžete připravit také z listového těsta.

Pistáciová omáčka

Recept původem z Itálie si získal i mlsné české jazýčky. Pistáciová omáčka má lehce nasládlou chuť a skvěle se hodí k těstovinám, kuřecímu masu nebo krevetám.

  • Pistáciovou omáčku nebo pistáciové pesto najdete v obchodech s italskými specialitami. K dostání je i online.

Pistáciový pudink a fondán Pista barfi

  • Pistácie hojně využívá indická kuchyně, bývá častou přísadou v typickém indickém dezertu - rýžovém pudinku.
  • Pista barfi je indická sladkost, která se přípravuje z rozemletých pistácií, cukru a kardamomu, v některých receptech se přidává mléko, mleté mandle nebo kokos. V Indii je pistáciový fondán velmi oblíbený a při slavnostních příležitostech nesmí chybět.

Pistáciová zmrzlina

Jestli patříte mezi milovníky pistáciové zmrzliny, vyzkoušejte naše recepty. Kombinace mascarpone, vyšlehaných bílků do nadýchané pěny a pistácií vám vykouzlí úsměv na tváři.

Zatoužíte-li po zmrzlině s indickým šmakem, vyzkoušejte pistáciové kulfí.

Pistáciové cukroví 

Pistácie se skvěle hodí i na přípravu cukroví. 

  • Vyzkoušejte například lahodné pistáciové placičky připomínající americké cookies, které potěší nejen vaše děti!
  • Za zmínku stojí i turecký med po italsku - torrone s pistáciemi. Vedle pistácií do něj můžete přidat i hrst sušených brusinek nebo jiného ovoce.
  • Obdarujte vaše blízké krásným vlastnoručně vyrobeným dárkem, skvěle se k tomu hodí toskánské sušenky neboli cantuccini s pistáciemi.

Související články

Autor: Karolína Jelínková

Apetit magazín

5 večeří, které vás nepošlou hned do postele
  • Jak na to

5 večeří, které vás nepošlou hned do postele

Po vánočním hodování míváme chuť na lehčí ale výživná jídla, v nichž nechybí dávka bílkovin. Ať už si dáte Asií inspirovanou polévku, dýňovou frittatu nebo krůtí karbanátky, po všem se budete cítit sytě, přitom lehce a fit! ...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč