Silvestrovskou oslavou to nekončí. V lednu sice návštěvy nejsou tak hojné jako o svátcích a na konci roku, přesto se vyplatí mít doma nezbytný základ, ze kterého během chvilky vykouzlíte skvělé pohoštění pro neohlášené návštěvníky.
Následujícící dobrůtky zachrání každého hostitele. Ve spíži nebo v lednici je můžete mít prakticky pořád, a když vás překvapí nečekaná návštěva nebo vaši hosté dorazí dřív, než bylo v plánu, tyto stálice s delší dobou spotřeby vám doslova vytrhnou trn z paty.
1. Tortilly
Pšeničné placky vydrží ve spíží dlouho a snadno z nich připravíte tortillové chipsy tak, že je rozkrájíte na osminy. Poslouží jako skvělý základ pro jednohubky nebo můžete jednotlivé dílky opéct v troubě dokřupava.
- Připravte k nim jednoduchou pomazánku či dip, například z krémového sýra, avokáda, zakysané smetany nebo konzervovaných rajčat. Stačí přidat česnek, bylinky, chilli papričky či jemně pokrájenou zeleninu.
- Přidat můžete i proužky pevnější zeleniny, například mrkev, okurky, papriku či řapíkatý celer.
2. Ořechy
Mandle, vlašské ořechy, pistácie, para nebo pekanové ořechy můžete podávat v miskách jen tak samotné k zobání nebo z nich opečením a přimícháním dalších ingrediencí připravit pikantní chuťovku.
- Ořechy navíc představují nejen skvělou drobnost k mlsání, ale také chytrý předkrm.
3. Paštika
Má jedinou nevýhodu: Hodí se mít k ní doma také čerstvé pečivo nebo alespoň samoobsluhu hned za dveřmi, kam pro něj můžete zaskočit. I tady však můžete uplatnit tortillové placky.
4. Nakládané speciality
Olivy, nakládané okurčičky a kyselá zelenina nejlíp chutnají se salámy, šunkami a sýry. Připravit tapas nebo obložené prkénko (nebo rovnou dvě) pro nečekanou návštěvu je pak doslova hračka.
5. Listové těsto
Chlazené listové těsto vás zachrání, pokud potřebujete rychlé pohoštění. Jeho nespornou výhodou je, že s ním připravíte sladké i slané dobroty.
- Rozválejte těsto na tenký plát, rozkrájejte na čtverce velikosti dlaně (cca 8 x 8 cm), doprostřed každého vložte čtvereček čokolády. Kraje potřete rozšlehaným vejcem a spojte.
- Naplněné trojúhelníky přeneste na plech, potřete vejcem a upečte.
- Bleskové šátečky mají nespočet variant. Příště do nich můžete přidat kousek jablka nebo jiné ovoce, lžičku hustého džemu nebo sýr a šunku.
- Povrch můžete také posypat mákem či nasekanými mandličkami.
- Slané tyčinky jsou ještě jednodušší, stačí testo potřít rozšlehaným vejcem, posypat sýrem a kořením
6. Nakládaný sýr a utopenci
Nakládáný camembert, balkánský sýr nebo třeba olomoucké tvarůžky či utopenci vyžadují trochu plánování. Sice jejich příprava nevyžaduje velké úsilí, ale je žádoucí, aby všechny suroviny měly čas propojit své chutě. Proto se připravují pár týdů dopředu. S takovou zásobou v chladničce budete za hostitelské hvezdy.
7. Zmrzlina
Zmrzlina pomůže elegantně vyřešit dezert pro nečekané hosty. Doplňte ji pár sušenkami a nasucho opraženými oříšky. Pro dospělé ji můžete polít likérem (skvělé je například limoncello).
8. Směs lesního ovoce
Základ pro teplou omáčku, který můžete mít v mrazáku pořád. Můžete s ním vylepšit třeba bleskový zmrzlinový pohár. Hodit se bude také na kopeček mascarpone nebo smetanový jogurt. Kuličky lesního ovoce můžete přidat do ovocného čaje a během chvilky tak vytvořit horký nápoj.
9. Sušené ovoce naložené v alkoholu
Další skvělý zlepšovák s téměř neomezenou dobou spotřeby, ovšem nejistou dobou pobytu v lednici. Je těžké odolat a průběžně neujídat.
- Ovoce naložené v alkoholu použijete jak na zmrzliny a sladké krémové dobroty pro dospělé, tak do grogu, punče či horkého čaje. Můžete ho použít také jako součást náplně do šátečků a jiných sladkostí.