Jak jíst více zeleniny: klasická jídla v nové úpravě

sdílet:
Silný vývar, řízky a bramborová kaše nebo těstoviny carbonara – připravte si s námi klasiku, kterou jsme obměnili pořádnou porcí zeleniny.

Mít ve svém jídelníčku dostatek zeleniny je nesmírně důležité. Je bohatá na živiny a antioxidanty, které posilují naše zdraví a usnadňují boj proti nemocem. Obsahuje také spoustu vlákniny, která napomáhá dobrému zažívání, očistě těla a regulaci tělesné hmotnosti.

Ačkoli nás obecná doporučení nabádají jíst několik porcí zeleniny denně, není vždy snadné se jimi řídit. Někomu zelenina prostě nechutná, jiní nevědí, jak ji připravit, aby chutnala. Máme pro vás spoustu nápadů, které vám usnadní zařazení zeleniny do svého jídelníčku. Abyste jí mohli jíst víc. A ještě víc. A ještě...

Zeleninové řízky

Jak tvrdí i britská bohyně domácí kuchyně Nigella Lawson, smažení pozvedne každé jídlo. A my zase tvrdíme, že trojobal sluší nejen masu, ale i zelenině. Ať už se stejně jako my pustíte do experimentu s bramborovými řízky nebo vsadíte na klasiku v podobě smažených květákových kousků, nešlápnete vedle. Podobná úprava je vhodná také pro cuketu, kedlubnu, předvařený patison nebo plátky celeru.

Bramborové ,řízky‘

Více

Zeleninový vývar

Horká léčivá polévka, která vyžene z těla chlad i nemoci, nemusí být jen z masa. Poctivý vývar z kostí směle zastoupí i ten zeleninový. Kořenová zelenina mu dává sílu, pórek, cibule i zelené natě chuť a drožďové knedlíčky jsou skvělým zdrojem bílkovin a vitaminů skupiny B. Chuť vylepší také čerstvě nasekané bylinky, které přidejte ke konci vaření.

Zeleninový vývar s drožďovými knedlíčky

Více

Zelenina zapečená jako francouzské brambory

Zelenina z pekáče v jakékoliv podobě je sázkou na jistotu. Díky pořádné vrstvě sýra ji milují děti i dospělí. Sýr k zapékání vybírejte takový, který se dobře rozpouští, má ale spíše jemnější chuť (např. gouda). Pokud nevaříte pro vegetariány, můžete jídlo obohatit také na kostičky nakrájenou klobáskou nebo uzeným masem. Uzeninu předem opečte, bude chutnější. A jakou zeleninu přidat na pekáček? To je hlavní výhoda tohoto jídla. Může to být prakticky cokoliv vás napadne. Od brokolice, květáku, hrášku přes cukety a dýni až po kořenovou zeleninu. Tužší zeleninu předem uvařte do poloměkka.

Květák jako francouzské brambory

Více

Těstoviny se zeleninou

Obohaťte zeleninou klasickou omáčku k těstovinám. V rajčatové výborně fungují mrkev, dýně a všechna škrobovitá zelenina. V sýrových omáčkách vynikne brokolice, květák a hrášek. Zelenina může být součástí omáčky, nebo ji opečte na másle či oleji a přidejte k těstovinám až na závěr.

Těstoviny ‚carbonara‘ s květákem

Více

Květák jako kuře

Když aromatickou marinádou na maso zalijete květák a upečete ho doměkka na grilu nebo v troubě, máte skvělou variaci klasického masitého pokrmu, která nadchne nejen vegetariány. Květáku indické chutě opravdu sluší!

Tandoori květák s rýžovým salátem

Více

Rajčatový tarte Tatin

Francouzská jablečná legenda ve slaném provedení. Klasický obrácený koláč se peče s jablky utopenými v karamelu, zeleninová varianta to stejné provádí s rajčaty, česnekem a bylinkami. Jako sladkou tečku ji sice podávat nebudete, s kozím sýrem ale představuje vyváženou večeři. A nezapomeňte na sklenku bílého vína.

Rajčatový tarte Tatin

Více

Dalších 9 nápadů, jak jíst ještě více zeleniny:

  1. Uvařte si zeleninovou polévku.
  2. Přidejte ji do karbanátků a sekané (skvělé jsou v mletém mase kapusta i mrkev).
  3. Přidejte ji do ragú a jídel z jednoho hrnce.
  4. Upečte ji v jednom pekáčku společně s masem.
  5. Uvařte si ovesnou kaši naslano (osmažená cibulka a zelený hrášek jsou jedinečná kombinace).
  6. Místo rýžového papíru zabalte letní závitky do listu salátu.
  7. Přidejte ji do smoothie.
  8. Udělejte lasagne z cuketových plátků místo těstovin.
  9. Jako přílohu si dejte květákovou rýži nebo z květáku připravte podklad na pizzu.

Související články

  • Tipy a triky

Beze zbytku aneb jak šetřit přírodu i vlastní kapsu

Pohled na přetékající popelnice, které se po odjezdu popelářského vozu opět téměř okamžitě zaplní, nás nutí k zamyšlení. Opravdu musíme kupovat tolik zboží zabaleného v několika vrstvách? Opravdu si musíme vzít na každý kus pečiva, ovoce a...
  • Tipy a triky

7 nových receptů s jarní zeleninou

1. Křupavý[[nid:26379]]2. Voňavá večeře[[nid:26381]]3. Báječný předkrm[[nid:26385]]4. Osvěžující[[nid:26418]]5. Pikantní[[nid:26426]]6. Hřejivá[[nid:26420]]7. Originální[[nid:26424]]...
  • Tipy a triky

4 důvody, proč používat čerstvé bylinky

1 Čerstvé bylinky definují chuť a charakter jídlaKaždá kuchyně používá své bylinky a jejich přidáním můžete vychýlit pomyslnou chuťovou ručičku na tu či onu stranu. Zelený koriandr nás vezme na výlet do Mexika, perilla a klasnatka s...
  • Tipy a triky

Vypěstujte si řeřichu, je plná vitaminů

Co potřebujeteVýhonky řeřichy jsou sice běžně k dostání v supermarketech, ale vypěstovat si svoje vlastní je mnohem větší zábava. Ocení ji nejen děti. Potřebujete jen plochou misku, buničitou vatu a především semínka řeřichy zahradní. Ta...
  • Novinky a zajímavosti

Naučte rodinu jíst zeleninové přílohy

Hádanku se pokusily rozluštit redaktorky Darina Sieglová a Katka Švejdová. Radí servírovat místo kopce obligátních brambor nápadité zeleninové přílohy. Rybu doplňte hráškovým pyré, zapečte krémový pórek se strouhankou, ke kuřecímu masu...

Obchod Apetit