0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Bramborové ,řízky‘

Bramborové ,řízky‘

4.3/5 Počet hodnocení: 28
Více než hodinu Velmi snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3298 kcal
Bílkoviny 114 g
Sacharidy 516 g
Tuky 78 g
Vláknina 26 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Při prvním ochutnání vás dostanou. Se smetanovou bylinkovou omáčkou se po nich utlučete.

Suroviny

brambory 1,25 kg
větší, oloupané, varný typ AB či B
sůl
pepř
čerstvě mletý
mouka pšeničná hladká 100 g
cca
vejce 3 ks
rozšlehaná
strouhanka 250 g
cca, na obal
olej
na smažení
Na bylinkovou omáčku
tučná např. Chef de Créme Yoplait
česnek 1 stroužky
prolisovaný
sůl
pepř
libeček 2 PL
nasekaný či jiná oblíbená aromatická bylina

Postup

1

Nejprve připravte omáčku. Smetanu ochuťte prolisovaným česnekem, solí, pepřem a libečkem. Vše promíchejte, přikryjte a uložte v chladničce.

2

Omyjte a oloupejte brambory. Nakrájejte je na plátky silné asi 0,5–1 cm, propláchněte je nebo na chvíli ponořte do studené vody a potom je důkladně osušte a osolte.

3

Postupně je obalte v mouce, ve vejcích prošlehaných s trochou vody a ve strouhance. Přebytečnou strouhanku oklepněte a brambory postupně vkládejte do vyšší vrstvy dobře rozpáleného oleje a smažte jako řízky.

4

Jakmile se olej opět rozpálí, snižte plamen a zvolna smažte po obou stranách dozlatova. Hotové ,řízky‘ pokládejte na papírové ubrousky, aby se odsál přebytečný tuk. Stejným způsobem postupně usmažte všechny brambory. Podávejte s bylinkovou omáčkou.

NĚCO NAVÍC
Podávejte k obědu či večeři se zeleninovými saláty (třeba se zelným salátem s křenem) a pikantními dipy. Hodí se i jako příloha.

TIPY & TRIKY
Celé brambory na řízky můžete předem asi 10 minut předvařit, ale daleko chutnější řízky jsou ze syrových brambor. Brambory proto krájejte na tenčí plátky a smažte pomalu, aby se správně propekly. Brambory s pevnější dužinou jsou na smažení chutnější než moučný typ C.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2010/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2010/10

Apetit magazín

KVÍZ: Uhádnete oblíbená jídla celebrit?
  • Kvízy

KVÍZ: Uhádnete oblíbená jídla celebrit?

Není tajemstvím, že mezi naše nejpopulárnější články patří ty, které se týkají jídelníčku osobností. Lidé zkrátka hoří touhou přečíst si, co jejich oblíbená celebrita jí (jedla) a inspiraovat se. Zkuste si pro pobavení tipnout chutě...
Jak na to: Dokonalá pizza je tenká, křupavá i vláčná
  • Tipy a triky

Jak na to: Dokonalá pizza je tenká, křupavá i vláčná

Jedno z jídel, které je nejlepší konzumovat ještě úplně horké, ideálně právě vytažené z trouby. Křupavé těsto, táhlý sýr, lahodná náplň. Milujeme ji a víme jak si skvělou pizzu připravit. Naučte se těsto, na které můžete skládat...
Domácí jsou nejlepší: bramborové hranolky
  • Tipy a triky

Domácí jsou nejlepší: bramborové hranolky

Bramborové hranolky zdravě? Vynechte fritézu a rozpalte troubu. V našem receptu používáme na pečení arašídový olej, který příjemně voní a chutná po burských oříšcích. Hojně ho využívá asijská kuchyně, protože snese velmi vysoké teploty, a...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč