0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Bramborové ,řízky‘

Bramborové ,řízky‘

4.2 / 5. Počet hodnocení: 24
Více než hodinu Velmi snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3298 kcal
Bílkoviny 114 g
Sacharidy 516 g
Tuky 78 g
Vláknina 26 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Při prvním ochutnání vás dostanou. Se smetanovou bylinkovou omáčkou se po nich utlučete.

Suroviny

brambory 1.25 kg
větší, oloupané, varný typ AB či B
sůl
pepř
čerstvě mletý
mouka pšeničná hladká 100 g
cca
vejce 3 ks
rozšlehaná
strouhanka 250 g
cca, na obal
olej
na smažení
Na bylinkovou omáčku
zakysaná smetana 250 g
tučná např. Chef de Créme Yoplait
česnek 1 stroužky
prolisovaný
sůl
pepř
libeček 2 PL
nasekaný či jiná oblíbená aromatická bylina

1 Nejprve připravte omáčku. Smetanu ochuťte prolisovaným česnekem, solí, pepřem a libečkem. Vše promíchejte, přikryjte a uložte v chladničce.

2 Omyjte a oloupejte brambory. Nakrájejte je na plátky silné asi 0,5–1 cm, propláchněte je nebo na chvíli ponořte do studené vody a potom je důkladně osušte a osolte.

3 Postupně je obalte v mouce, ve vejcích prošlehaných s trochou vody a ve strouhance. Přebytečnou strouhanku oklepněte a brambory postupně vkládejte do vyšší vrstvy dobře rozpáleného oleje a smažte jako řízky.

4 Jakmile se olej opět rozpálí, snižte plamen a zvolna smažte po obou stranách dozlatova. Hotové ,řízky‘ pokládejte na papírové ubrousky, aby se odsál přebytečný tuk. Stejným způsobem postupně usmažte všechny brambory. Podávejte s bylinkovou omáčkou.

NĚCO NAVÍC
Podávejte k obědu či večeři se zeleninovými saláty (třeba se zelným salátem s křenem) a pikantními dipy. Hodí se i jako příloha.

TIPY & TRIKY
Celé brambory na řízky můžete předem asi 10 minut předvařit, ale daleko chutnější řízky jsou ze syrových brambor. Brambory proto krájejte na tenčí plátky a smažte pomalu, aby se správně propekly. Brambory s pevnější dužinou jsou na smažení chutnější než moučný typ C.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2010/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2010/10

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je jádro domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Jak připravit nejdokonalejší rýžový nákyp
  • Tipy a triky

Jak připravit nejdokonalejší rýžový nákyp

Pomůžeme vám zahnat vzpomínku na nepopulární nákyp ze školní jídelny. Rýžový nákyp podle našeho návodu je krásně vláčný a nadýchaný. Zkrátka takový, že ho klidně můžete servírovat jako dezert, když přijde návštěva. ...

Obchod Apetit