Bramborové ,řízky‘

Bramborové ,řízky‘

Hodnocení receptu
Průměr: 4.2 (23)
Do hodiny 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3298 kcal
Bílkoviny 114 g
Cukr 516 g
Tuky 78 g
Vláknina 26 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
NEPŘEHLÉDNĚTE Více než 100 slev na skvělé gurmánské nákupy se slevami až 40 % v nové aplikaci DNY APETIT.
Google
apple
Piknik
Při prvním ochutnání vás dostanou. Se smetanovou bylinkovou omáčkou se po nich utlučete.

Suroviny

brambory 1.25 kg
větší, oloupané, varný typ AB či B
sůl
pepř
čerstvě mletý
mouka pšeničná hladká 100 g
cca
vejce 3 ks
rozšlehaná
strouhanka 250 g
cca, na obal
olej
na smažení
Na bylinkovou omáčku
zakysaná smetana 250 g
tučná např. Chef de Créme Yoplait
česnek 1 stroužky
prolisovaný
sůl
pepř
libeček 2 PL
nasekaný či jiná oblíbená aromatická bylina
1 Nejprve připravte omáčku. Smetanu ochuťte prolisovaným česnekem, solí, pepřem a libečkem. Vše promíchejte, přikryjte a uložte v chladničce.

2 Omyjte a oloupejte brambory. Nakrájejte je na plátky silné asi 0,5–1 cm, propláchněte je nebo na chvíli ponořte do studené vody a potom je důkladně osušte a osolte.

3 Postupně je obalte v mouce, ve vejcích prošlehaných s trochou vody a ve strouhance. Přebytečnou strouhanku oklepněte a brambory postupně vkládejte do vyšší vrstvy dobře rozpáleného oleje a smažte jako řízky.

4 Jakmile se olej opět rozpálí, snižte plamen a zvolna smažte po obou stranách dozlatova. Hotové ,řízky‘ pokládejte na papírové ubrousky, aby se odsál přebytečný tuk. Stejným způsobem postupně usmažte všechny brambory. Podávejte s bylinkovou omáčkou.

NĚCO NAVÍC
Podávejte k obědu či večeři se zeleninovými saláty (třeba se zelným salátem s křenem) a pikantními dipy. Hodí se i jako příloha.

TIPY & TRIKY

Celé brambory na řízky můžete předem asi 10 minut předvařit, ale daleko chutnější řízky jsou ze syrových brambor. Brambory proto krájejte na tenčí plátky a smažte pomalu, aby se správně propekly. Brambory s pevnější dužinou jsou na smažení chutnější než moučný typ C.

Apetit magazín

  • Novinky a zajímavosti

Kde se může skrývat lepek?

Lepku se lze vyhnout vyřazením mouky z jídelníčku. Jenže, co když mouku v kupovaných potravinách neočekáváte? Víte, kde na mouku můžete narazit, aniž byste pátrali ve složení na obalu?  ...
  • Novinky a zajímavosti

EXKLUZIVNĚ: Koho potkáte dopoledne na Apetit stage?

Lahůdky na Apetit pikniku nenajdete jen v prodejních stáncích. Až se nasytíte dobrotami, přijďte k Apetit stage. Od rána až do večera zde najdete skvělé hosty, zajímavé přednášky a nové zážitky. ...
  • Jak na to

Jak na bezlepkový chléb?

Ať už patříte mezi celiaky nebo chcete svůj jídelníček odlehčit, máme pro vás tipy, jak si doma připravit chutný bezlepkový chléb. Vyplatí se používat kupované bezlepkové směsi, nebo je lepší spolehnout se na vlastní síly? Připravte si s...
  • Tipy redakce

10 neodolatelných důvodů, proč jít na 10. Apetit piknik

Jupí, už se to blíží, už to klepe na vrátka! Gastronomický svátek časopisu Apetit začíná již za pár dní. Ještě váháte, zda v sobotu 19. června 2021 vyrazit do Grébovky? Tady je 10 skvělých důvod, proč oslavit začátek léta společně. ...
  • Suroviny

Jak uvařit dokonalou cibuládu

Cibulové zavařeniny skvěle ladí s pečeným či grilovaným masem, sendviči i sýry. Potřebujete na ně jen pět levných surovin: cibuli, olej, ocet, cukr a sůl. Jak se z obyčejných přísad stane neobyčejná lahůdka?  ...

Obchod Apetit