Při prvním ochutnání vás dostanou. Se smetanovou bylinkovou omáčkou se po nich utlučete.
Suroviny
Postup
Nejprve připravte omáčku. Smetanu ochuťte prolisovaným česnekem, solí, pepřem a libečkem. Vše promíchejte, přikryjte a uložte v chladničce.
Omyjte a oloupejte brambory. Nakrájejte je na plátky silné asi 0,5–1 cm, propláchněte je nebo na chvíli ponořte do studené vody a potom je důkladně osušte a osolte.
Postupně je obalte v mouce, ve vejcích prošlehaných s trochou vody a ve strouhance. Přebytečnou strouhanku oklepněte a brambory postupně vkládejte do vyšší vrstvy dobře rozpáleného oleje a smažte jako řízky.
Jakmile se olej opět rozpálí, snižte plamen a zvolna smažte po obou stranách dozlatova. Hotové ,řízky‘ pokládejte na papírové ubrousky, aby se odsál přebytečný tuk. Stejným způsobem postupně usmažte všechny brambory. Podávejte s bylinkovou omáčkou.
NĚCO NAVÍC
Podávejte k obědu či večeři se zeleninovými saláty (třeba se zelným salátem s křenem) a pikantními dipy. Hodí se i jako příloha.
TIPY & TRIKY
Celé brambory na řízky můžete předem asi 10 minut předvařit, ale daleko chutnější řízky jsou ze syrových brambor. Brambory proto krájejte na tenčí plátky a smažte pomalu, aby se správně propekly. Brambory s pevnější dužinou jsou na smažení chutnější než moučný typ C.