1 @ottolenghi
Skvělý britsko-izraelský kuchař Yotam Ottolenghi o jídle píše, jídlo sám připravuje a k tomu vede vlastní restaurace, z nichž nejvíce proslula londýnská NOPI. Neskutečně kreativní šéfkuchař dokázal zrovnoprávnit zeleninu s masem a ukázal tisícům domácích kulinářů, jak si díky různým způsobům úpravy a nepřebernému množství voňavého koření hrát s obyčejným lilkem, mrkví nebo kapustou. Ačkoliv Ottolenghi není vegetarián, přijal kreativní kuchař výzvu a dokázal, že při správné úpravě maso nikomu na talíři nechybí. U nás vyšly také jeho kuchařky Hojnost a Ještě více hojnosti.
2 @missmaggieskitchen
Inspirativní Francouzka žije v Normandii a její fotografie i styl se liší od zářivé barevnosti většiny instagramových profilů. Působí spíše zemitě, příjemně domácky a má v sobě francouzský šmrnc i lehkost onoho nedefinovatelného francouzského „je ne sais quoi“.
3 @minimalistbaker
Manželská dvojice Dana a John Shultz mají Instagram plný barevných jídel, které neobsahují živočišné ingredience. Většina z nich se pyšní bleskovou přípravou do 30 minut a minimem ingrediencí, které se vejdou do jedné mísy. Přináší také návody, jak si připravit domácí oříškové máslo, mléko a další lahodné vychytávky. Jak slibují autoři, pokud si připravíte dobroty podle Minimalist Baker, budete se cítit skvěle. Najdete je i na stejnojmenném webu.
4 @beetrootinmycake
Co říkáte na řepu ve svém koláči? Té se rozhodně nebojí Judy Moosmueller a Jen Leckey, australské výživové specialistky, mámy, které dohromady mají pět dětí, a také autorky kuchařek. Jejich recepty hýří barvami a uspokojí celou rodinu. Zaujmou snadnými, přitom plnohodnotnými jídly a nápady, jak pro zeleninu nadchnout i ty nejmenší.
5 @thecolorfulkitchen
Když se podíváte na tento profil, dostanete přesně to, co slibuje jeho název – barvami nadupaná jídla plná zeleniny. Oranžovou z dýně, červenou z paprik, fialovou ze zelí nebo třeba zelenou z fazolek. Autorka Ilene Godofsky Moreno se zaměřuje na veganské recepty. Za pozornost stojí především zeleninou nadupané sendviče.
6 @vegukate
Kate Jenkins ráda vyzdvihuje všechny výhody původních a neupravených potravin. Pro svůj stejnojmenný blog hledá recepty plné zeleniny. K nejoblíbenějším patří její salátové misky, které kombinují sezonní suroviny. Skvělá inspirace i pro milovníky masa, kteří svoji dávku bílkovin mohou doplnit právě o nějaký křupavý salát.
7 @hanka_zemanova_biokucharka
Hanka Zemanová je známá česká propagátorka biovaření. Nevyhýbá se ani masu, ale své čtenáře propojuje především s přírodními cykly a původními tradice našeho území. V zimě nabízí recepty na nejlepší šípkový čaj, kvašenou zeleninu a vydatné polévky, v létě inspiruje ke sběru divokých bylinek a vaření z čerstvé zeleniny ze zahrádky. Hana napsala několik kuchařek a připravuje další.