Ochutnejte nejznámější jídla z Asie: nasi gadang, tom yam nebo pekingskou kachnu

tom yam
ZDROJ: Unsplash
sdílet:

Potřebujete se zahřát nebo si prostě jen zostra pochutnat? Zavítejte s námi do nabídky kuchyně jihovýchodní Asie a Číny. Možná budete potřebovat suroviny, které běžně doma nemáte, vyzkoušejte ale nebližší večerku. Třeba vás překvapí svou bohatou nabídkou autentických ingrediencí!

Tom yam kung

Tom yam kung, známá též jako tom yum goong, je klasická thajská polévka. Existují sice i verze s kuřetem, ale s krevetami je nejlepší!

  • Tom znamení v thajštině vařit, yam zase označuje směs. Ve voňavé polévce Tom yam nesmí chybět typické thajské koření a bylinky, jako je například citronová tráva, listy kafrové l imety, galangal, limetová šťáva, rybí omáčky a chilli papričky.
     
  • Hotovou pastu na tom yam můžete koupit v obchodech s asijskými potravinami. 

Pekingská kachna

Pekingská kachna pochází z čínského hlavního města už z dob činského impéria. Kachna se připravuje v celku a má tenkou křupavou kůži. Tradičně se servíruje tak, že se krájí přímo před stolovníky na plátky i s kůží. 

  • Pro tento pokrm se chovají speciální kachny, které se porážejí po 2 měsících života, kdy dosáhnou 5 – 7kg hmotnosti.
     
  • Vykrmené kachny se porazí, oškubou, vyvrhnou a properou v horké vodě. Pak se pod jejich kůži napumpuje vzduch, čímž se kůže separuje od tuku. Kachna se pak pár minut blanšíruje ve vroucí vodě, než se zavěsí na hák k uschnutí. Tím se její kůže napne.
     
  • Zatímco kachna visí, glazuje se sirupem z maltózy, sojové omáčky a koření pěti vůní. Po 24 hodinách odpočinku se peče, dokud není kůžička zlatavě hnědá.

Pekingská kachna

Pekingská kachna

Více

Pao-c’ (baozi)

Knedlíčky pao-c’ se jedí k snídani či jako příloha. Často se plní mletým vepřovým, podobně jako ťiao-c’. Pao-c’ můžete uvařit bez náplně, pak je roztrhnout a naplnit jako sendvič pečeným kachním masem nebo hovězím. Nakonec je zakapejte omáčkou hoisin a posypte jarní cibulkou.

Pad Thai

Na pad thai narazíte zejména v turistických částech Bangkoku na každém rohu. Nudle se připravují přímo na ulici ve velkých pánvích, jsou bleskurychle hotové a báječně chutnají. Jsou oblíbené u turistů i u místních.

  • Tradiční thajský pokrm si zaslouží dobré rýžové nudle.
     
  • Když pokrm doplníte jarními závitky s houbovou náplní a limonádou ze sodovky, trochy kokosového mléka a palmového cukru, budete si připradat jako na výletě v Siamu.

Nasi Dagang

Nasládlá rýže a voňavě pikantní karí s čerstvým tuňákem – vítejte v Malajsii!

  • Když k tomuhle klasickému snídaňovému jídlu přidáte několik ‚strouhanců‘ čerstvého kokosu, rázem budete jíst pod palmami.
     
  • Nejdůležitější na tomhle malajském jídle je jakost rýže, takže investovat do kvalitní suroviny se vám opravdu vyplatí. Kombinace s kořeněným karí přináší dokonalé skloubení jinak protikladných chutí.

Gado gado

S indonéskou arašídovou omáčkou si tofu a tempeh zamilují i jejich odpůrci. Pro zvýšení efektu sáhněte po uzeném tempehu. Omáčka gado gado si žádá k namáčení co možná nejčerstvější zeleninu. Exkluzivní rada šéfkuchaře zní: Až uvaříte vejce, čtyři minuty je opékejte na oleji a pak je na pět minut namočte do sladké chilli omáčky. Díky tomu budou křupavá a mimořádně lahodná.

Související články

Sexy kari od asijské šéfkuchařky Sofie Smith
  • Zajímavosti

Sexy kari od asijské šéfkuchařky Sofie Smith

Poctivé kari na sexy způsob Exotické bylinky, vlastní kořenicí směsi, kari omáčky a pasty. Tohle všechno slibuje rozvážková společnost The Sexy Curry Company. A nejen to! Při donášce používají ekologicky šetrné obaly a každému...
Koření pěti vůní využijete v asijské kuchyni
  • Tipy a triky

Koření pěti vůní využijete v asijské kuchyni

Vůně Asie Koření pěti vůní nebo také směs pěti koření se používá po celé jižní Číně a ve Vietnamu k ochucení drůbeže, vepřového i dalších druhů masa. Základní směs zde většinou obsahuje mletý badyán, fagaru, skořici, fenykl a hřebíček...
Autor: Redakce Apetit

Obchod Apetit