0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Lahodné dezerty plné zdraví

Lahodné dezerty plné zdraví
sdílet:
Přemýšleli jste někdy o tom, že dezerty ze zahraničních krémových sýrů, případně jejich české varianty nejsou jen kalorickou bombou, ale také skvělým zdrojem lahodně upravených proteinů?

Až budete příště servírovat tiramisu, nedívejte se na něj jako na kalorickou bombu, spíš jako na dobrotu, která v létě osvěží, dodá tělu potřebné látky a navíc, báječně chutné. To věděli již starověcí Egypťané, kteří své sýry taktéž přidávali do dezertů, sladili je datlemi a medem.

S krémovými sýry kolem světa

Jednoduše řečeno, základem sýrů krémového typu napříč celým světem je mléko. A také tuk. Ten je velmi důležitý, protože v mléku (a mléčných výrobcích) obsažený vápník naše tělo vstřebává právě jen v okamžiku, kdy je konzumován také s tukem. Což splňují všechny krémové sýry naprosto dokonale. V Itálii mezi nejoblíbenější patří mascarpone a ricotta, v USA s přehledem žebříček oblíbenosti vede krémový sýr Philadelphia, v Česku umíme zpracovat do podoby sladkého dezertu nejen tvaroh, který je v zahraničí považován za cosi mezi ricottou a sýrem, ale také čerstvý sýr typu lučina nebo například krém pomazánkového typu, dříve pomazánkové máslo. Italové vám tak z několika jednoduchých surovin připraví a naservírují lahodné tiramisu, případně sušenky s ricottou, Američan připraví podle rodinného receptu neodolatelný cheesecake, který je tradičním dezertem nejen při rodinných oslavách. Případně se pochlubí mrkvovým dortem, k jehož plnění neodmyslitelně patří také krémový sýr Philadelphia.

V Česku se s dezerty, jejichž součástí je krémový sýr setkáte také. Právě polohou i cestovatelskými touhami u nás zdomácněly nejen dezerty italského typu, ale také anglosaské pochutiny. Kromě toho stačí plát listového těsta, tvaroh, případně Ayran, nebo labneh (a samozřejmě dostatek medu) a máte skvělou orientální dobrotu, která ohromí každého vašeho strávníka.

Český poklad jménem tvaroh

V zásadě ale platí, že s krémovými sýry jsme si v naší kotlině uměli poradit už v době, kdy se do Itálie moc cestovat nemohlo. Tvarohové buchty jsou symbolem cestovatelského ducha každého Honzy, valašské frgále s tvarohovou náplní jsou jedinečnou dobrotou, kterou jednou okusíte a už nikdy se chuti na ni nezbavíte. A právě tvaroh byl odjakživa zjemňován krémovými sýry, které dodávají hrubší chuti tvarohu nezaměnitelnou hebkost.

Nepřekonatelná chuť italských sýrů

Bez ricotty se dnes neobejde žádná z cukrářek, má totiž skvělou strukturu pro přípravu nejrůznějších dezertů. A navíc je lehká a chutná. Takže možná dostanete na talíř kus čokoládového koláče, který je ale v podstatě ricottovým zákuskem. I proto se o ricottě tvrdí, že ji všichni milují, aniž by o tom věděli.

Mascarpone má jinou pozici. Všichni vědí, že je součástí tiramisu, krémů pro nejrůznější dorty a dezerty a v poslední době dobývá třeba náplně do klasických českých větrníků.

Cukrařina je považována za jednu z nejpreciznějších kuchařských disciplín. Přesto ani ona nestojí stranou a inovace v ní můžete objevovat každým dnem. Sledujte trendy, užívejte si svěží chuť krémových sýrů a nedivte se, když je objevíte v receptech, kde byste je opravdu nečekali. Nenápadní služebníci, na které se všichni spoléhají, stále posilují svou pozici.

Mimichodem, pokud si nepotrpíte hutné dezerty s korpusem, využijte krémové sýry také pro plnění nejrůznějších letních pohárů. Se sezónním ovocem se snoubí skvěle!

Apetit magazín

Zahraniční polévky, které se u nás zabydlely
  • Zajímavosti

Zahraniční polévky, které se u nás zabydlely

České babičky dobře věděly, že polévka je grunt. Stejný názor ale zastávají také jejich vzdálené příbuzné ve Španělsku, Itálii nebo třeba v Rusku. A tak má snad každý národ na světě svou „typickou" polévku, na kterou nedá dopustit. My jsme...
V čem se liší černá mrkev od oranžové a co si z ní uvařit?
  • Suroviny

V čem se liší černá mrkev od oranžové a co si z ní uvařit?

Na první pohled se může zdát, že černá mrkev je jen rozmar šlechtitelů zeleniny. Chutná téměř stejně jako ta oranžová, jen má možná o trochu zemitější chuť. Její největší výhodou je ale barva, která dokáže proměnit jídla v umělecký počin! ...

Obchod Apetit