0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Lahodné dezerty plné zdraví

Lahodné dezerty plné zdraví
sdílet:

Přemýšleli jste někdy o tom, že dezerty ze zahraničních krémových sýrů, případně jejich české varianty nejsou jen kalorickou bombou, ale také skvělým zdrojem lahodně upravených proteinů?

 

Až budete příště servírovat tiramisu, nedívejte se na něj jako na kalorickou bombu, spíš jako na dobrotu, která v létě osvěží, dodá tělu potřebné látky a navíc, báječně chutné. To věděli již starověcí Egypťané, kteří své sýry taktéž přidávali do dezertů, sladili je datlemi a medem.

S krémovými sýry kolem světa

Jednoduše řečeno, základem sýrů krémového typu napříč celým světem je mléko. A také tuk. Ten je velmi důležitý, protože v mléku (a mléčných výrobcích) obsažený vápník naše tělo vstřebává právě jen v okamžiku, kdy je konzumován také s tukem. Což splňují všechny krémové sýry naprosto dokonale.

V Itálii mezi nejoblíbenější patří mascarpone a ricotta, v USA s přehledem žebříček oblíbenosti vede krémový sýr Philadelphia, v Česku umíme zpracovat do podoby sladkého dezertu nejen tvaroh, který je v zahraničí považován za cosi mezi ricottou a sýrem, ale také čerstvý sýr typu lučina nebo například krém pomazánkového typu, dříve pomazánkové máslo. Italové vám tak z několika jednoduchých surovin připraví a naservírují lahodné tiramisu, případně sušenky s ricottou, Američan připraví podle rodinného receptu neodolatelný cheesecake, který je tradičním dezertem nejen při rodinných oslavách. Případně se pochlubí mrkvovým dortem, k jehož plnění neodmyslitelně patří také krémový sýr Philadelphia.

V Česku se s dezerty, jejichž součástí je krémový sýr setkáte také. Právě polohou i cestovatelskými touhami u nás zdomácněly nejen dezerty italského typu, ale také anglosaské pochutiny. Kromě toho stačí plát listového těsta, tvaroh, případně Ayran, nebo labneh (a samozřejmě dostatek medu) a máte skvělou orientální dobrotu, která ohromí každého vašeho strávníka.

Český poklad jménem tvaroh

V zásadě ale platí, že s krémovými sýry jsme si v naší kotlině uměli poradit už v době, kdy se do Itálie moc cestovat nemohlo. Tvarohové buchty jsou symbolem cestovatelského ducha každého Honzy, valašské frgále s tvarohovou náplní jsou jedinečnou dobrotou, kterou jednou okusíte a už nikdy se chuti na ni nezbavíte. A právě tvaroh byl odjakživa zjemňován krémovými sýry, které dodávají hrubší chuti tvarohu nezaměnitelnou hebkost.

Nepřekonatelná chuť italských sýrů

Bez ricotty se dnes neobejde žádná z cukrářek, má totiž skvělou strukturu pro přípravu nejrůznějších dezertů. A navíc je lehká a chutná. Takže možná dostanete na talíř kus čokoládového koláče, který je ale v podstatě ricottovým zákuskem. I proto se o ricottě tvrdí, že ji všichni milují, aniž by o tom věděli.

Mascarpone má jinou pozici. Všichni vědí, že je součástí tiramisu, krémů pro nejrůznější dorty a dezerty a v poslední době dobývá třeba náplně do klasických českých větrníků.

Cukrařina je považována za jednu z nejpreciznějších kuchařských disciplín. Přesto ani ona nestojí stranou a inovace v ní můžete objevovat každým dnem. Sledujte trendy, užívejte si svěží chuť krémových sýrů a nedivte se, když je objevíte v receptech, kde byste je opravdu nečekali. Nenápadní služebníci, na které se všichni spoléhají, stále posilují svou pozici.

Mimichodem, pokud si nepotrpíte hutné dezerty s korpusem, využijte krémové sýry také pro plnění nejrůznějších letních pohárů. Se sezónním ovocem se snoubí skvěle!

Související články

Apetit magazín

Masové hody s českou národní klasikou: vepřo knedlo zelo
  • Tipy a triky

Masové hody s českou národní klasikou: vepřo knedlo zelo

Guláš, svíčková a knedlo vepřo zelo, když je tahle trojice na poledním menu v restauraci, máme problém se rozhodnout. Pro dnešek máme ale jasno! Dejte si s námi to nejlepší knedlo vepřo zelo, máme pro vás tipy na jedno z nejlepších českých...
Jak na bezlepkový chléb?
  • Jak na to

Jak na bezlepkový chléb?

Ať už patříte mezi celiaky nebo chcete svůj jídelníček odlehčit, máme pro vás tipy, jak si doma připravit chutný bezlepkový chléb. Vyplatí se používat kupované bezlepkové směsi nebo je lepší spolehnout se na vlastní síly? Připravte si s...
Kombucha: Připravte si nápoj dlouhověkosti
  • Zajímavosti

Kombucha: Připravte si nápoj dlouhověkosti

Pozitivní účinky kombuchy na lidský organismus jsou známy již tisíce let. Jedná se o fermentovaný nápoj, který je díky živým kulturám bohatý na probiotika, antioxidanty a mnoho dalších prospěšných látek. Jak si kombuchu připravit doma? ...
AD
Stop plýtvání jídlem aneb Nekrmte koš!
  • Nakupujeme

Stop plýtvání jídlem aneb Nekrmte koš!

Věděli jste, že domácnosti jsou odpovědné až za 53 % potravinového odpadu? Tento alarmující údaj, zveřejněný organizací Zachraň jídlo, nám může posloužit jako odrazový můstek ke změně. Naučíme-li se lépe hospodařit, bude to mít pozitivní...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
549 Kč
357 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč