Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Maso a pomeranče? Chutná i zdraví prospěšná kombinace

Maso a pomeranče? Chutná i zdraví prospěšná kombinace
sdílet:
Máte rádi maso, ale už vás nenapadá, jak a s čím jej kombinovat? Vyzkoušejte pomeranče. Že vás kombinace slaného masa a sladkokyselého ovoce neláká? Možná, že po přečtení tohoto článku změníte názor. Prozradíme vám, proč je kombinace masa a pomerančů skvělou volbou a jak tyto dvě suroviny spojit, aby vznikl lahodný pokrm.

Maso a pomeranče pro lepší trávení

Pomeranče jsou důležitým zdrojem vitaminu C, mají tak rozhodně pozitivní vliv na náš organismus. Jak je zařadit do jídelníčku? To není nic těžkého, protože pomeranče mají v kuchyni široké využití. Jsou výborné jen tak, ve svěžím salátu, v podobě čerstvě vymačkané šťávy, ale skvěle také doplní chuť masa. Kromě vynikající chuti má kombinace masa a pomeranče ještě jeden pozitivní efekt – pomáhá s trávením. Různé druhy potravin totiž vyžadují různé druhy trávicích enzymů, aby je žaludek dokázal správně strávit. Bílkoviny obsažené v masu vyžadují kyselé pH, což přítomnost kyselých pomerančů v žaludku zajistí. O důvod více číst dál a inspirovat se nějakým tím masovo-pomerančovým receptem.

Jak zkombinovat maso a pomeranče?

Maso můžete na pomerančích péct, nebo pomeranči ochutit omáčku, kterou budete k masu podávat. Maso můžete také posypat nasekanou či kandovanou pomerančovou kůrou. Možností je spousta. K jakému druhu masa se pomeranče nejvíce hodí?

Pomeranče skvěle doplní chuť jemného drůbežího masa. Zcela jednoduchým, rychlým, ale výborným pokrmem jsou opečená kuřecí prsa přelitá omáčkou z vývaru a pomerančové zavařeniny. Tuhle minutku zvládnete i v hektickém dni. Trochu asijských chutí získáte s naším receptem na kuřecí nudličky s pomerančem po asijsku. Kombinace pomerančové šťávy, medu, zázvoru a sójové omáčky je prostě dokonalá a pokrmu dodá ten správný říz. Kromě kuřete můžete pomeranče použít také do receptů s kachním masem. Doslova nabitý pomeranči je náš recept na kachnu přelitou omáčkou z pomerančové šťávy, pomerančové zavařeniny a čerstvých plátků z pomerančů. Prostě pomerančové nebe. Trochu netradiční a velmi zajímavou kombinaci chutí pak nabídne kachna v doplněná omáčkou z vývaru, medu, skořice, koriandru, rozmarýnu, pomerančů a oliv. To je přehlídka chutí, že?

Pomeranče si dobře rozumí také s masem vepřovým. Chcete-li svou rodinu při nedělním obědu překvapit nějakým speciálním pokrmem, vsaďte na vepřovou pečínku v mléce na pomerančích, skořici a bobkovém listu. Všichni se budou olizovat a vůně linoucí se z trouby vám navíc příjemně provoní byt. Pokud se nechcete v kuchyni zdržet příliš dlouho, zvolte něco rychlejšíhoVepřové kotlety s dijonskou hořčicí zapečené s pomeranči budete mít hotové raz dva.

Nakonec se pomeranče skvěle hodí k rybímu masu. Chutný a dietní pokrm vám zajistí recept na pstruha vařeného v páře společně s pomerančem a tymiánem. Kdo má raději exotické chutě, tomu doporučujeme kombinaci sladkovodní ryby a exotické omáčky z harissy, pomerančové kůry, pomerančové šťávy a olivového oleje. S pomerančem si rozumí i mořské ryby jako je třeba čerstvý losos.

Tip: Pokud se chystáte při vaření používat pomerančovou kůru, používejte kůru z chemicky neošetřených pomerančů v bio kvalitě.

Související recepty

Apetit magazín