0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Vše, co byste měli vědět o bábovkových formách

Vše, co byste měli vědět o bábovkových formách
sdílet:

Keramická, silikonová, litinová, kameninová, hlíníková, skleněná, teflonová nebo smaltovaná? Co hospodyňka, to jiná forma na pečení bábovky. Pokud ještě nemáte "tu svou", pak výběr bábovkové formy rozhodně nepodceňte. 

Nedělní dopoledne přímo vybízí k upečení mramorové bábovky, kterou si následně vychutnáte s černou kávou. Zatímco u jiných moučníků si vystačíte s plechem, při přípravě bábovky potřebujete správnou formu.  

Bez vymazání to nepůjde?

Mnoho lidí nedá dopustit na klasickou keramickou formu. Nejen, že forma krásně vypadá, především z ní ale vznikne bábovka, která je rovnoměrná a přímo k nakousnutí.

  • S keramickou formou jde ruku v ruce její vymazání. Rozhodně se nevyplácí, když tento bod opomenete. Zároveň je dobré vědět, že doba pečení v keramické formě je o něco delší než třeba u formy silikonové.
  • Podobné vlastnosti jako keramická forma má také forma hliněná nebo ta ze žáruvzdorného skla. Tudíž je jenom na vašich preferencích, pro jakou z těchto forem se rozhodnete. 

Čím bábovku vymazat? Dietáři odpustí, ale na vymazání bábovky se nejvíce hodí 100% tuk, tedy sádlo nebo olej ve spreji. Vyhýbat se nemusíte ani máslu, ale mějte na paměti, že to už v sobě vodu obsahuje, takže vás může trochu potrápit.

  • Při pečení bábovky je vymazávání formy opravdu zásadním předpokladem úspěchu. Nikdy ho neodbývejte a formu vymažte opravdu pečlivě a do posledního záhybu, jen tak budete mít jistotu, že upečená bábovka z formy snadno vyklouzne. Následně už stačí formu stejně pečlivě vysypat strouhankou, hrubou nebo polohrubou moukou, dětskou krupičkou nebo třeba kokosem a můžete se pustit do pečení. 

Moderní materiály vpřed

V posledních letech se o slovo hlásí silikonová forma. Upřednostňují ji lidé, kteří nechtějí ztrácet čas vymazáváním formy. Nespornou výhodou silikonové formy je také fakt, že silikon neakumuluje teplo, tudíž se při manipulaci s upečenou bábovkou nemůžete spálit. Na druhou stranu se mnozí obávají, že se ze silikonu uvolňují nebezpečné chemikálie.

  • Nepřilnavý povrch má také teflonová forma, na kterou nedá dopustit mnoho kuchařů a kuchařek.  

Bábovka s nádechem minulosti

V babiččině kuchyni jste možná zaznamenali kameninové či smaltované litinové formy na bábovky, které se v posledních letech opět vrací do módy. Litinové nádobí je sice těžší a náročnější na manipulaci, avšak vyniká svými skvělými vlastnostmi.

  • Pokud se rozhodnete pro tuto formu, jistě si všimnete, že forma rovnoměrně a intenzivně vede teplo, což pozitivně ovlivňuje i následnou chuť bábovky. Kromě toho je litinová forma velmi odolná a její životnost je nepřekonatelná. V neposlední řadě je dobré vědět, že smaltovaná litinová forma je úspornější na spotřebu energie. 

Jedno varování téměř na závěr. Pokud oprášíte starou formu po babičce, vždy se přesvědčte, že není načichlá. Špatně vymytý a žluklý tuk není žádná libá vůně. Může se to zdát jako maličkost, ale výsledek vašeho pečení by vás mohl opravdu nemile překvapit. 

V jednoduchosti je krása

Velmi důležitým faktorem při výběru formy na bábovku je kromě materiálu také její tvar. Zde se radíme držet klasických jednoduchých forem. Pokud jste tedy pekařští nováčci držte se raději osvědčené jednoduché klasiky s nepříliš hlubokými záhyby. 

Související články

Kakao v kuchyni: Víte, které je to nejlepší?
  • Suroviny

Kakao v kuchyni: Víte, které je to nejlepší?

Když se v 16. století španělský dobyvatel Hernando Cortéz vracel ze střední Ameriky, jedním z prvních suvenýrů, které s sebou do Evropy přivezl, byly kakaové boby. Jejich účinky a využití odkoukal od Aztéků. Ti kakao zpracovávali na...
7 nápadů, jak využít kakao jinak než do těsta
  • Suroviny

7 nápadů, jak využít kakao jinak než do těsta

Kakaový prášek skvělá surovina, která díky své výrazně tmavé barvě a bohaté chuti nabízí spousty možností, jak si ji užít v kuchyni. Můžete s ní plnit pečivo, zdobit dezerty nebo dokonce ochutit masové ragú.   ...
Autor: Alžběta Rybářová

Apetit magazín

KVÍZ: krajové speciality
  • Kvízy

KVÍZ: krajové speciality

Knedlo vepřo zná každý – oblíbený český pokrm nabízejí nejen hospody a restaurace ale také školní jídelny a kantýny. Česká kuchyně má ovšem daleko víc co nabídnout. Důkazem jsou speciality z českých a moravských koutů. Schválně, s kolika z...
Komerční sdělení
Nadýchané, a přece udržitelné mlsání!
  • Lidé a jídlo

Nadýchané, a přece udržitelné mlsání!

Sladká, příjemně nadýchaná a křupavá svačinka, která se doslova rozpustí na jazyku a vy si ji nejlépe vychutnáte v kombinaci s oblíbenou kávou nebo čajem. Takové chvíle moc nestojí, o to důležitější a povznášející v životě jsou. Užijte si...
KVÍZ: Jak dobří jste v úpravě hovězího masa?
  • Kvízy

KVÍZ: Jak dobří jste v úpravě hovězího masa?

Chcete uvařit guláš nebo roštěnky k nedělnímu obědu? Tušíte, jestli se na vývar lépe hodí přední nebo zadní hovězí či které použít do rajské? S naším kvízem můžete zjistit, jak si s hovězím rozumíte. ...
Komerční sdělení
Léto, rodina, přátelé, skvělé pití a italská pohoda!

Léto, rodina, přátelé, skvělé pití a italská pohoda!

Aperitivo Italiano je chvíle vyhrazená rodině, přátelům a ochutnávání. Nesmí chybět tyčinky grissini, krekry, sušená rajčata, olivy a samozřejmě sklenička osvěžujícího aperitivu, který doladí party atmosféru a připraví chuťové buňky na...

Obchod Apetit