Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Koláč s piniovými oříšky
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.7/5 Počet hodnocení: 6
Více než hodinu Snadné 6

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2302 kcal
Bílkoviny 78 g
Sacharidy 208 g
Tuky 114 g
Vláknina 17 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Geniálně jednoduchý a božsky dobrý, Vin Santo, piniové oříšky a hlavně créme fraiche z něj totiž dělají moučník, kterým rozhodně neurazíte.

Suroviny

na vymazání formy
mouka pšeničná hrubá
na vysypání formy
vejce 4 ks
středně velká
třtinový cukr 125 g
jemný tmavý
olivový olej 3 PL
Vin Santo nebo cherry či třešňovice, plus trochu na polití hotového dortu
z jednoho citronu
z jednoho pomeranče
piniové oříšky 50 g
na poprášení
k podávání

Postup

1

Troubu předehřejte na 150 °C, kulatou dortovou formu o průměru 22 centimetrů vymažte máslem a vysypte moukou. Vejce utřete s cukrem – nejlépe elektrickým šlehačem – bude to trvat 7–8 minut.

2

Pak přidejte mouku, olivový olej, Vin Santo, citrusovou kůru a sodu. Dobře promíchejte, nalijte do dortové formy a pečte 40–45 minut, nebo dokud těsto ulpívá na špejli. Dort nechte vychladnout.

3

Před podáváním pokapejte koláč trochou alkoholu, ozdobte nasucho opraženými piniovými oříšky a poprašte moučkovým cukrem. Každou porci servírujte s pořádnou lžící crème faîche.

NĚCO NAVÍC: Vin Santo neboli Svaté víno je specialitou z Toskánska. Toto dezertní víno vyrobené z polosuchých bobulí se tradičně konzumuje se sušenkami zvanými Cantuccini (tvrdší sušší sušenky s půlkami neloupaných mandlí).

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2008/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2008/9

Apetit magazín

AD
Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny
  • Zajímavosti

Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny

Zmrzlina k létu neodmyslitelně patří, milují ji děti i dospělí. Chladivý kopeček v horkých dnech dokonale osvěží a potěší chuťové buňky. Marks & Spencer si letos opět připravil několik novinek ze světa mraženého osvěžení – a...