Geniálně jednoduchý a božsky dobrý, Vin Santo, piniové oříšky a hlavně créme fraiche z něj totiž dělají moučník, kterým rozhodně neurazíte.
Suroviny
Postup
Troubu předehřejte na 150 °C, kulatou dortovou formu o průměru 22 centimetrů vymažte máslem a vysypte moukou. Vejce utřete s cukrem – nejlépe elektrickým šlehačem – bude to trvat 7–8 minut.
Pak přidejte mouku, olivový olej, Vin Santo, citrusovou kůru a sodu. Dobře promíchejte, nalijte do dortové formy a pečte 40–45 minut, nebo dokud těsto ulpívá na špejli. Dort nechte vychladnout.
Před podáváním pokapejte koláč trochou alkoholu, ozdobte nasucho opraženými piniovými oříšky a poprašte moučkovým cukrem. Každou porci servírujte s pořádnou lžící crème faîche.
NĚCO NAVÍC: Vin Santo neboli Svaté víno je specialitou z Toskánska. Toto dezertní víno vyrobené z polosuchých bobulí se tradičně konzumuje se sušenkami zvanými Cantuccini (tvrdší sušší sušenky s půlkami neloupaných mandlí).