Přiznám to rovnou: při přípravě na focení jsme zapomněli na prášek do pečiva. Vznikla tak pinolata hutná – a skvělá! ‚Správná‘ verze byla jen trochu nadýchanější. Takže je to na vás! Obě jsou však božské čerstvé i odleželé…
Suroviny
máslo
125
g
+ na vymazání formy
krupicový cukr
250
g
mouka pšeničná hladká
350
g
mléko
200
ml
nebo 12% smetana
kypřicí prášek do pečiva
1
bal
lze vynechat
vejce
2
ks
žloutky, bílky zvlášť
vanilkový cukr
1
bal
piniové oříšky
100
g
na poprášení
Postup
1
Zpěňte máslo s cukrem, vetřete žloutky, pak mouku s práškem a mléko. Bílky ušlehejte na sníh a i s vanilinovým cukrem ho zlehka zatřete do těsta. Kulatou formu o průměru 20 cm nebo hranatou (25 × 30 cm) vymažte máslem, dno vyložte papírem na pečení.
2
Troubu předehřejte na 180, horkovzdušnou na 160 stupňů. Těsto vlijte do formy, posypte oříšky a trochou cukru. Pečte asi tři čtvrtě hodiny dozlatova. Podávejte poprášené moučkovým cukrem.
Komentáře