Nová registrace Zapomenuté heslo

Amuse bouche, to je pohlazení po jazyku v jednom soustu

Veronika Hendrychová
23. 3. 2022
amuse bouche
Farhad Ibrahimzade/Unsplash

Termín „amuse bouche“ ve francouzštině doslova znamená „potěšení pro ústa“. Jde o je velmi malý pokrm, jehož účelem je nabudit chuťové pohárky na další chody. Co všechno se za pojmem skrývá a v jakých variantách si můžete předkrm doma připravit?

Amuse bouche má podobu chuťovky či jednohubky, která je často podávána jako pozornost podniku. Může jít o cokoliv od kousku chleba se solí po sofistikované komplexní drobné jídlo mnoha barev, tvarů i skupenství.

Kanapky s celerovou remuládou, křepelčím vejcem a kaviárem

Kanapky s celerovou remuládou, křepelčím vejcem a kaviárem

< 30 min
4.3(10x)
Přečíst recept

Podpis podniku či šéfkuchaře

Tento chod si obvykle host neobjednává sám, ale jedná se o výběr samotného šéfkuchaře. Ten si tak někdy testuje jídlo, které se chystá v budoucnu zařadit do menu, nebo se snaží ukázat svůj osobitý styl.

  • Může se jednat o pokrm postavený na cenově či místně méně dostupné (a tím vzácnější) ingredienci např. lanýže, kaviár apod.
  • Předkrm někdy funguje jako tzv. signature dish šéfkuchaře nebo samotné restaurace.
  • V tomto mini jídle se mohou odrážet aktuální sezónní suroviny.
  • Může ale také jít o naprosto běžné suroviny v netradiční úpravě. V luxusních či fine diningových restauracích se při přípravě amuse bouche někdy využívá postupů molekulární gastronomie (změny skupenství apod.).
  • Italské restaurace si obvykle drží styl a nabízejí jednoduché a tradiční pokrmy avšak vždy ve špičkové kvalitě (např. olivový olej či pomazánka a pečivem).
  • Ve Španělku se často jedná o tzv. tapas: talíř s olivami, sušenými rajčaty a typickými uzeninami, kdy si každý z hostů nabídne, na co má zrovna chuť.

Smažené plněné olivy

Smažené plněné olivy

> 60 min
5(12x)
Přečíst recept

Rekvizity důležité k představení

Předkrm amuse bouche je pozorností, jehož velikost by měla odpovídat jednomu soustu. Kuchař má tedy poměrně omezený prostor. Zajímavý na amuse bouche však není pouze obsah, ale i forma. Své dokáže udělat i nádobí. Speciální miniaturní talířky a misky všech tvarů nebo polévky podávané ve skleničkách velikosti malých panáků, které vypijete kovovým nebo bambusovým brčkem.

  • Tradiční jsou speciální nádoby na amuse bouche ve tvaru lžičky, se kterými se můžete běžně setkat na rautových stolech.

Amuse bouche u vás doma

Chcete-li si připravit amuse bouche doma, máme pro vás pár tipů, díky nimž zaručeně zabodujete:

  • Buďte odvážní a klidně se pusťte do práce se surovinou, kterou neznáte. I pro vás to pak bude opravdový zážitek. Co si vyzkoušet třeba svatojakubské mušle?
  • Vsaďte na barvyZelené avokádo, růžový zázvor, černá čočka – to všechno klidně společně na jednom talíři!
  • Další možností jsou mořské ryby, tygří krevety nebo kousek vyzrálého hovězího steaku musí obměkčit každého. Co třeba marinovaný losos s červenou řepou?
  • Zelenina a ovoce vynikne ve spojení se sýry jako třeba zralé fíky s prvotřídní mozzarellou.
  • Efektně působí jádra granátových jablek, například na lilkovém baba ganuš.
  • Inspiraci hledejte i v receptech cizokrajných národních kuchyní. Izraelské nebo libanonské speciality vás jistě dokážou inspirovat k originální kombinaci chutí.
Zdroje informací: Michelin, Britannica, časopis Apetit

Sdílet článek

Související články