Čich a chuť jsou smysly, které jsme ještě do nedávna brali jako samozřejmost. Netušili jsme, do jaké míry jejich ztráta může ovlivnit vnímání okolního světa. Své o tom ví italský superdegustátor, gastronom a influencer Michele Crippa, který našel způsob, jak ztracené smysly obnovit. Pokud vás trápí podobný problém, poradíme vám, jak po covidu získat čich zpět.
Schopnost rozpoznávání chutí máme zakořeněné v genech a lze ji pozorovat už u novorozenců od šesti měsíců. Vyvinula se nám pravděpodobně proto, aby nám pomohla přežít. Rozeznáme pět chutí – sladkou, slanou, kyselou, hořkou a umami (slaná masová chuť). Nově se mluví i o tučné chuti.
- Sladká chuť nám sděluje, že potravina je zdrojem energie.
- Sůl je důležitá pro regulaci tělních tekutin.
- Kyselost napovídá, že by potravina mohla být zkažená.
- Hořké jsou zpravidla jedovaté rostliny.
- Umami je známkou přítomnosti nezbytných bílkovin a esenciálních aminokyselin.
- Tuk je dalším zdrojem energie.
Čich jako detektor
Zatímco vnímání a vyhodnocování chutí máme evolučně dané, rozpoznávání pachů je zkušenost, kterou se během života učíme. Lidé jsou na čich velmi citliví a rozeznají až 10 tisíc různých aromat.
- Čichové ústrojí je aktivní už od chvíle, kdy se narodíme, a jeho činnost téměř nevnímáme.
- Funguje jako detektor nebezpečí a upozorňuje tak mozek například na blízký požár nebo na zkažené jídlo.
- Funguje však i naopak jako „spouštěč dobrého pocitu“. Díky vůním si vychutnáme ranní kávu nebo dobré jídlo s přáteli.
Zánět způsobený onemocněním Covid-19 poškozuje neuronové propojení buněk a vlivem toho dochází u některých pacientů ke ztrátě čichu (anosmii). Podle neurovědkyně Frederiky Genovese z Monell Chemical Senses Center v americké Filadelfii jsou čichové neurony jedny z mála, které dokážou regenerovat během celého života. To znamená, že by se ztracený čich měl mít schopnosti časem vrátit. Intenzivní zánět, který Covid-19 způsobuje, ovšem čichové neurony ničí a proces regenerace může nenávratně poškodit.
Když pak začne docházet k regeneraci, neurony se snaží znovu propojit s čichem, ovšem všechny současně. Takové shlukování zvyšuje možnost chyb a způsobuje zkreslené vnímání pachů (parosmie).
- To, jak ztráta čichu a chuti je pro člověka zásadní, dokazuje studie z roku 2021, publikovaná v Journal of Affective Disorders Reports. Poukázala na to, že u lidí se ztrátou těchto smyslů v důsledku Covid-19 ve vyšší míře stoupl počet sebevražedných myšlenek oproti těm, kteří onemocnění prodělali, ale ztrátu smyslů nezaznamenali.
Michele Crippa – superdegustátor bez chuti
V březnu roku 2020 ztrátu čichu a chuti v důsledku onemocnění Covid-19 zaznamenal i italský superdegustátor Michele Crippa, kdy místo vůně své ranní kávy necítil vůbec nic. Po několika měsících se mu smysly opět vracely, ale trochu nečekaným způsobem – všechno kolem vonělo jako vařené zelí a mokrý popelník. V prosinci roku 2020 se u něj objevila parosmie – některé pachy začal cítit, ale velmi zkresleně. Citrusy voněly jako mýdlo, káva jako odpadní voda, vanilka jako zvratky.
Dosud známé i nově objevené různé druhy léčby (od terapií esenciálními oleji až po zásahy chiropraktiků) často nepomohly, nebo problém dokonce zhoršily.
Mozek registruje každou vůni, o kterou zavadí
Už od narození náš mozek vyhodnocuje každou vůni nebo pach, se kterými se setká a spojuje je s předměty, vzpomínkami, emocemi. A právě těchto poznatků italský degustátor využil, aby pomohl získat ztracené smysly nejen sobě, ale i dalším pacientům.
Michele Crippa si pro svou metodu vypůjčil nástroj zvaný „smyslová krabička“, kterou používají profesionální degustátoři během výuky a školení.
- Krabice obsahuje 20 očíslovaných baněk naplněných typickými vůněmi (např. lanýže, med).
- Dále je v ní brožura, která popisuje konkrétní každodenní situace nebo vzpomínky, které se k dané vůni nejčastěji vážou.
- Pacienti zavřeli oči a na 3 – 6 vteřin čichali k baňce. Pokud jim připomínala nějakou známou vůni, zapsali ji. Pokud ne, zaznamenali vzpomínku, kterou v nich zanechala, a za pomoci nápovědy v brožuře se postupně ke správné vůni dopracovali.
Jak obnovit čich
Pokud i vy patříte mezi ty, které v důsledku onemocnění Covid-19 přišli o čich, tato metoda vám může pomoc ho znovu získat. Co budete potřebovat?
1. Nachystejte si aromatické přírodní produkty, které vám jsou dobře známé a pojí se k nim některé příjemné vzpomínky nebo zážitky. Plodiny by měly být z pěti okruhů:
- Květiny – růže, levandule, pivoňka atd.
- Ovoce – citron, jablko, hruška, banán atd.
- Koření – skořice, majoránka, kmín, kardamom atd.
- Zelenina – máta, okurka, rajče atd.
- Pochutiny – káva, čokoláda, ocet atd.
Z počátku jejich počet nepřehánějte a zvolte si dvě vůně od každého druhu.
2. Připravte si malé uzavíratelné krabičky nebo dózy, které můžete skladovat v lednici. Měly by mít vzduchotěsné uzavírání, aby aromatické látky neunikaly a mohli jste produkty používat opakovaně.
3. Sešit a tužku na poznámky.
Jak na to:
Crippa doporučuje provádět tento pachový trénink každé ráno po probuzení (kdy jsou čichové buňky odpočaté) a večer před spaním.
- Odzátkujte sklenici a 3 – 6 sekund čichejte k produktu. V ten moment začnete stimulovat své čichové vnímání a vybaví se vám slova i vzpomínky, spojené s konkrétní vůní. Mezi přivoněními ponechejte alespoň 45sekundovou pauzu.
- Jakmile si přičichnete, podívejte se na produkt a poznamenejte si do sešitu:
- Konkrétní věc, kterou vám pach připomíná.
- Zkuste si vybavit nějaké vzpomínky, které se k vůni pojí. Například, když ucítíte skořici, vzpomenete si na nedělní oběd u babičky, u kterého voněl jablečný závin se skořicí.
- Uvědomte si, jak intenzivně dokážete vůni vnímat, a oznámkujte ji od 1 (velmi nízké vnímání) do 10 (výborné vnímání). Na začátku můžete cítit na stupni č. 1 nebo 2, postupně se to bude zlepšovat.
Tento trénink opakujte každý den, ráno a večer. Vše si pečlivě znamenejte a pozorujte případná zlepšení.
Zdroje informací: School of Public Health Harvard T.H. Chan, EatingWell