Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
Info ikona

Dobroty z českých vod: 5 sladkovodních ryb, které prostě musíte ochutnat

„Kapra ne!“ Patříte mezi milovníky rybích pochoutek, ale máte už po krk kapříků na stovky způsobů? Vyzkoušejte něco nového. Představíme vám pětici sladkovodních ryb, které pohladí chuťové pohárky a uspokojí všechny gurmánské touhy. A přidáme pár šikovných receptů, abyste se při přípravě rybích pokrmů cítili… jako ryba ve vodě.
5. 10. 2020 | Autor: Petr Šúth

Sladkovodní ryby patří do našeho jídelníčku od nepaměti. Stačí připomenout Třeboňsko, na jehož území vznikaly první rybníky už ve 12. století. A není divu. Rybí maso má celou řadu výhod: obsahuje vysoký podíl bílkovin a při rozumné konzumaci podporuje činnost srdce a cév.

S příchodem podzimu se blíží také výlov rybníků. Ačkoli na některých místech už kvůli současným opatřením výlovy odpískali, jinde jsou přípravy v plném proudu. Když budete mít štěstí, můžete si přímo na místě koupit i právě chycenou rybu. Jak ale takovou rybu poznat, pokud zrovna nezažijete vypouštění rybníka na vlastní oči?

Je ta ryba čerstvá? Lidová moudrost napoví

Ne nadarmo se říká, že ryba smrdí od hlavy. Pokud máte pochyby o čerstvosti, zaměřte se na nejprve na oči. Ty by měly být nezakalené, vypouklé a zorničky ohraničené. Pokud navíc uděláte do kůže jemnou prohlubeň, měla by se zatáhnout, protože kůže čerstvých ryb bývá napjatá. Na závěr se zaměřte na žábra: ta musí být tmavě červená, bez slizu. 

4 zaručené způsoby, jak poznat čerstvou rybu

Hlavně na trzích, kde je maso vystavené většímu teplu, se s příchodem jara a prvních slunečních paprsků může stát, že...

A které ryby určitě stojí za ochutnání, abyste v obchodech nenakupovali naslepo?

1. Candát

Patří mezi dravé ryby, jejíž maso je ale velmi chutné a libové. Neobsahuje ani velké množství kostí, které nám občas dokážou připravit perné chvilky. V labužnických kruzích se candát řadí mezi nejžádanější ryby u nás, chuťově je jeho maso (v čerstvém stavu) srovnatelné s lososem.

Tipy na přípravu: Výborný je pečený candát s kmínem. Rozhodně neurazí ani candát na šalvěji. A jestliže plánujete romantickou večeři pro dva, co takhle candát na víně?

Smažený candát na salátu

Salát stačí ochutit jen olejovo-octovým dresinkem. Na majonézu si ani nevzpomenete!

2. Pstruh

Osvědčená klasika. Pstruh patří mezi nejznámější alternativy, pokud si chceme odpočinout od kapřího masa. Méně se už ví to, že běžně nabízený pstruh duhový pochází z Ameriky. V českých končinách se začal chovat od roku 1888. Jeho maso je jemé a lehké, proto si na něm rádi pochutnají i sportovci, kteří si chtějí udržet figuru.

Tipy na přípravu: Vyzkoušejte pstruha na slanině nebo třeba po milánsku. Určitě nebudete litovat.

3. Sumec

Jedna z největších dravých ryb v českých vodách. Může dosahovat délky i tři metry a váhy přes sto kilo. Proto je také jeho maso tučnější a výborně se hodí třeba na uzení.

Tipy na přípravu: Sumce si můžete připravit na másle, který není tolik náročný na přípravu a budete mít vydatný oběd. Další možností je třeba pošírovaný sumec s česnekovým máslem. A co třeba… ?

Sumec v cornflakes pečený v troubě

Je-li sumec mladý, má jemné a velmi chutné maso, navíc bez drobných kůstek. I proto stojí za to nahodit udičku!

4. Okoun

Příbuzný candáta, jehož maso má i podobnou chuť a méně kostí. Dospělí jedinci jsou kanibalové – požírají totiž mladé rybky svého vlastního druhu. Hodí se na pečení i grilování.

Tipy na přípravu: Objevte kouzlo středomořské kuchyně a vyzkoušejte okouna po italsku

5. Lín

Pokud na líny narazíme v čistých (rašelinových) vodách, zaujmou nás především svým zlatavým odstínem kůže. Jinak se ale objevuje na našich talířích spíše vzácně. Přitom v sousedním Německu a Rakousku jde o vyhlášenou pochoutku, která si nezadá s našími kapříky.

Tipy na přípravu: Z menších línů si můžete ukuchtit dokonce vývar, zatímco větší kousky můžete klidně připravit v marinádě. A co takhle lín s křenovou omáčkou a řepou?

 

Chcete vyzkoušet další rybí speciality? Vydejte se pro inspiraci k moři. Stačí se ponořit do naší kuchařky, ve které najdete recepty na nejrůznější lahůdky z mořských hlubin.

Malou ochutnávku jsme pro vás připravili na odkaze níže. A pokud vám už teď vyhládlo, pár kulinářských tipů najdete přímo v sekci pod článkem.

Ryby a plody moře

Sedmá z řady kuchařek z Edice Apetit nabízí na 150 čerstvých receptů jak péct, grilovat a smažit ryby a filety vcelku,...

Související

Pikantní placičky z uzené ryby

Velké vločky se svou oříškovou konzistencí dodají placičkám křupavost a zázvor se postará o jemně citrusový šmrnc...

7x ryby a plody moře z grilu

Přestože největšími favority při grilovačkách bývají vepřová krkovička, kuře, uzeniny a hermelín, neměli bychom...

Rybí talíř

Takhle si pochutnávají na uzených rybách ve Skotsku, zkuste to také!

Ryba po mlynářsku

Kořeněná mouka – to je nejjednodušší způsob, jak obalit rybu. Jemně maso ochrání, a přitom nepřebije jeho delikátní...

Pečená ryba na fenyklu

Křehký fenykl je v našich krajích podobně zanedbávanou položkou jako mořské ryby. Jeho jemná, zajímavá vůně báječně...
REKLAMA

Přidat komentář