Dobroty z českých vod: 5 sladkovodních ryb, které prostě musíte ochutnat

sdílet:
„Kapra ne!“ Patříte mezi milovníky rybích pochoutek, ale máte už po krk kapříků na stovky způsobů? Vyzkoušejte něco nového. Představíme vám pětici sladkovodních ryb, které pohladí chuťové pohárky a uspokojí všechny gurmánské touhy. A přidáme pár šikovných receptů, abyste se při přípravě rybích pokrmů cítili… jako ryba ve vodě.

Sladkovodní ryby patří do našeho jídelníčku od nepaměti. Stačí připomenout Třeboňsko, na jehož území vznikaly první rybníky už ve 12. století. A není divu. Rybí maso má celou řadu výhod: obsahuje vysoký podíl bílkovin a při rozumné konzumaci podporuje činnost srdce a cév.

S příchodem podzimu se blíží také výlov rybníků. Ačkoli na některých místech už kvůli současným opatřením výlovy odpískali, jinde jsou přípravy v plném proudu. Když budete mít štěstí, můžete si přímo na místě koupit i právě chycenou rybu. Jak ale takovou rybu poznat, pokud zrovna nezažijete vypouštění rybníka na vlastní oči?

Je ta ryba čerstvá? Lidová moudrost napoví

Ne nadarmo se říká, že ryba smrdí od hlavy. Pokud máte pochyby o čerstvosti, zaměřte se na nejprve na oči. Ty by měly být nezakalené, vypouklé a zorničky ohraničené. Pokud navíc uděláte do kůže jemnou prohlubeň, měla by se zatáhnout, protože kůže čerstvých ryb bývá napjatá. Na závěr se zaměřte na žábra: ta musí být tmavě červená, bez slizu. 

4 zaručené způsoby, jak poznat čerstvou rybu

Více

A které ryby určitě stojí za ochutnání, abyste v obchodech nenakupovali naslepo?

1. Candát

Patří mezi dravé ryby, jejíž maso je ale velmi chutné a libové. Neobsahuje ani velké množství kostí, které nám občas dokážou připravit perné chvilky. V labužnických kruzích se candát řadí mezi nejžádanější ryby u nás, chuťově je jeho maso (v čerstvém stavu) srovnatelné s lososem.

Tipy na přípravu: Výborný je pečený candát s kmínem. Rozhodně neurazí ani candát na šalvěji. A jestliže plánujete romantickou večeři pro dva, co takhle candát na víně?

Smažený candát na salátu

Více

2. Pstruh

Osvědčená klasika. Pstruh patří mezi nejznámější alternativy, pokud si chceme odpočinout od kapřího masa. Méně se už ví to, že běžně nabízený pstruh duhový pochází z Ameriky. V českých končinách se začal chovat od roku 1888. Jeho maso je jemé a lehké, proto si na něm rádi pochutnají i sportovci, kteří si chtějí udržet figuru.

Tipy na přípravu: Vyzkoušejte pstruha na slanině nebo třeba po milánsku. Určitě nebudete litovat.

3. Sumec

Jedna z největších dravých ryb v českých vodách. Může dosahovat délky i tři metry a váhy přes sto kilo. Proto je také jeho maso tučnější a výborně se hodí třeba na uzení.

Tipy na přípravu: Sumce si můžete připravit na másle, který není tolik náročný na přípravu a budete mít vydatný oběd. Další možností je třeba pošírovaný sumec s česnekovým máslem. A co třeba… ?

Sumec v cornflakes pečený v troubě

Více

4. Okoun

Příbuzný candáta, jehož maso má i podobnou chuť a méně kostí. Dospělí jedinci jsou kanibalové – požírají totiž mladé rybky svého vlastního druhu. Hodí se na pečení i grilování.

Tipy na přípravu: Objevte kouzlo středomořské kuchyně a vyzkoušejte okouna po italsku

5. Lín

Pokud na líny narazíme v čistých (rašelinových) vodách, zaujmou nás především svým zlatavým odstínem kůže. Jinak se ale objevuje na našich talířích spíše vzácně. Přitom v sousedním Německu a Rakousku jde o vyhlášenou pochoutku, která si nezadá s našími kapříky.

Tipy na přípravu: Z menších línů si můžete ukuchtit dokonce vývar, zatímco větší kousky můžete klidně připravit v marinádě. A co takhle lín s křenovou omáčkou a řepou?

 

Chcete vyzkoušet další rybí speciality? Vydejte se pro inspiraci k moři. Stačí se ponořit do naší kuchařky, ve které najdete recepty na nejrůznější lahůdky z mořských hlubin.

Malou ochutnávku jsme pro vás připravili na odkaze níže. A pokud vám už teď vyhládlo, pár kulinářských tipů najdete přímo v sekci pod článkem.

Ryby a plody moře

Více

Související recepty

Rybí talíř

Takhle si pochutnávají na uzených rybách ve Skotsk...
Autor: Petr Šúth

Obchod Apetit