Vše o pizze: Jak vznikla královna pizzy margherita a kdy přišla do Čech

pizza
ZDROJ: Inna Podolska/ Unsplash
sdílet:

Jedno z jídel, které je nejlepší konzumovat ještě úplně horké, ideálně právě vytažené z pece. Křupavá kůrka, táhnoucí se rozteklý sýr a vůně oregana. Ano, určitě jste všichni poznali, že je řeč o pizze! Všichni ji milují, ať už tu domácí s různými ingrediencemi nebo tradiční margaritu z vyhlášené italské restaurace.

Pizza Margherita aneb jak to všechno začalo

První pizzerie vznikly v Itálii už na konci 17. století. Pečené placky z kynutého těsta pak dostaly svou nynější podobu spolu s rozmachem pěstování rajčat, která jsou dnes pro Italy podobně charakteristická jako pizza samotná.

  • Historicky nejslavnější se pak stala pizza Margherita.
  • V příběhu o této pizze figuruje obyčejný neapolský kuchař Rafael Esposito a královna Margherita. Zmíněný kuchař chtěl královnu při její návštěvě města v roce 1889 pohostit nějakým originálním způsobem.
  • Svou roli v tom sehrál fakt nedávného sjednocení Itálie. Připravil pro královnu tedy pizzu v italských barvách: s červenými rajčaty, bílým sýrem a zelenými lístky bazalky.
  • Pizza Margherita dodnes vévodí takřka každému seznamu pizzy na jídelních lístcích po celém světě.
  • Je zářným příkladem toho, že v jednoduchosti je krása, což je mimochodem nevyřčeným pravidlem většiny italských pokrmů.

Pizza u nás i ve světě

Pizza se díky italským přistěhovalcům rychle rozšířila také po celých Spojených státech.

  • První americká pizza se nazývala chicagská podle místa vzniku a údajně se objevila na trhu v roce 1943.
  • Překvapivě až Američané přidali do rajčatového základu oregano a za sýr číslo jedna zvolili ikonickou mozzarellu, která se skvěle roztéká, ale není nijak výrazná.
  • Původní italské pece na dřevo nahradily při přípravě pizzy trouby a pánve a z pizzy se tak postupně stal jeden z nejčastějších fast foodových pokrmů.
  • V roce 1957 se pak díky rozmachu mražených potravin prosadila pizza mražená, která si nachází své příznivce dodnes.

V Čechách díky období normalizace nemá pizza moc slavnou minulost a některé nešvary u nás bohužel přetrvávají dodnes.

  • Mizerné těsto, eidam, kečup, levná uzenina, to všechno občas na tuzemské pizze ještě můžete tu a tam zahlédnout. I když se v tomto ohledu blýská na časy, máme pořád co dohánět.
  • Jak by taky ne, první italská restaurace pro českou klientelu Grosseto s pravou italskou pizzou u nás totiž vznikla až v roce 1996, což je ve srovnání s tradicí italskou poměrně nedávno.
  • V současnosti se proslýchá, že na tu nejlepší neapolskou pizzu si musíte zajít do pizzerie Sasyre v pražských Modřanech nebo do restaurace San Carlo, která má v Praze už dvě pobočky (Malá Strana a Dittrichova ulice).

Tradiční suroviny na pizzu

V zásadě můžete na pizzu použít takřka cokoliv, co máte rádi: kvalitní šunky a salámy, houby, olivy, zeleninu i ovoce. Existuje však pár základních ingrediencí, které vycházejí z italské kuchyně a jsou sázkou na jistotu.

Sugo

Na pizzu se obvykle nepoužívají čerstvá rajčata, protože jsou málo výrazná a příliš vodnatá. Těsto by tak mohlo být po upečení rozmáčené.

  • Lepší variantou je tzv. sugo, sladkokyselá rajčatová omáčka, obvykle vyrobená z rajčatového pyré (passata) ochuceného cibulí, česnekem, oreganem, cukrem, solí a octem.
  • Na rajčatový základ se nejlépe hodí rajčata odrůdy San Marzano, která mají výraznou chuť a hodně pevnou dužinu.
  • Rajčatové sugo si nejlépe vychutnáte na pizze margheritě, která je, jak už zaznělo výše, tvořená rajčatovým základem, mozzarellou, čerstvou bazalkou a pokapaná kvalitním olivovým olejem.

Sýr

Co se týče sýra, jedničkou se postupem času stala mozzarella pro své specifické vlastnosti.

  • Mozzarella díky své poměrně neutrální chuti nikdy nepřebije ostatní ingredience.
  • Zároveň je dostatečně tučná a díky tomu se na pizze krásně roztéká. Po vyndání z trouby sýr začíná pomalu tuhnout, takže se táhne přesně tak, jak to má být.
  • Naprostým vrcholem gastronomie je pak tzv. mozzarella di bufala neboli mozzarella z bůvolího mléka.
  • Jedná se o sýr tučnější a smetanovější než klasická mozzarella i chuťově výraznější. Taková pizza, pokud je dobře připravená, pak již nepotřebuje nic moc navíc.
  • Nemusí však zůstat pouze u mozzarelly. Pizza quattro formaggi se často připravuje bez použití rajčat a snoubí se v ní hned čtyři druhy sýra např. mozzarella, plísňová gorgonzola, sýr parmazánského typu grana padano a ovčí sýr pecorino.

Ančovičky

Sardelky neboli ančovičky jsou drobné slané rybičky, které se v celku nasolí a nakládají do oleje.

  • Mají velmi intenzivní chuť, na pizze se vlivem tepla v podstatě rozpustí a dodají jí šmrnc.
  • Pokud jste jejich chuti ještě nepropadli, doporučujeme je určitě někdy vyzkoušet.
  • Sugo s mozzarellou a právě onou výraznou chutí ančoviček spojuje pizza napoletana.

Šunka

Asi nejpoužívanější masitou ingrediencí používanou na pizzu je šunka. Ale pozor, nejde o jen tak ledajakou šunku.

  • Italové nejraději používají tzv. prosciutto cotto neboli dušenou šunku s vysokým obsahem masa nebo naopak prosciutto crudo, na tenké plátky krájenou sušenou šunku z vepřové kýty.
  • Obě varianty jsou lahodné, přičemž prosciutto crudo je vyzrálejší, slanější a díky tomu i výraznější.

Související články

Ančovičky alias sardelky jako chuťová bomba
  • Suroviny

Ančovičky alias sardelky jako chuťová bomba

Pokud se rozhodnete v encyklopedii nebo učebnici biologie hledat ančovičky, najdete tam tuto malou rybku pod jménem sardel obecná. Je menší než sardinka i její použití v kuchyni je odlišné. ...
Autor: Veronika Hendrychová

Apetit magazín

Koprová omáčka na 6 různých způsobů
  • Tipy redakce

Koprová omáčka na 6 různých způsobů

Některými milovaná a jinými nenáviděná omáčka z kopru neodmyslitelně patří do české národní kuchyně. Někdo ji rád s bramborami a vejcem, jiný s knedlíkem a masem. Jak ještě si ji můžete vychutnat? Připravili jsme pro vás šest variací. ...
Představujeme novinku z edice Apetit: Jahody
  • Tipy redakce

Představujeme novinku z edice Apetit: Jahody

Nová kuchařka z edice Apetit – Jahody, vychází už 19. 5. 2022. Je ódou na naše nejoblíbenější letní ovoce. Voňavé sladké jahody jsme nechali zazářit ve více než 130 receptech a tipech. ...
SOUTĚŽ: Hlasujte o nejoblíbenější jahodový dezert a vyhrajte
  • Soutěže

SOUTĚŽ: Hlasujte o nejoblíbenější jahodový dezert a vyhrajte

Sezona jahod je v plném proudu a s ní přicházejí ty nejlákavější pochoutky v podobě šlehačkových pohárů, tvarohových dezertů, jednoduchých bublanin a koláčů, zmrzlin i sofistikovaných dortů a zákusků. Všechny spojuje čerstvost, neodolatelná...
Za vůní dálek: kubánská kuchyně
  • Zajímavosti

Za vůní dálek: kubánská kuchyně

Cestování je o poznávání cizí krajiny i tamější kultury, se kterou je jídlo neodmyslitelně spojeno. Vydejte se s námi za vůní dálek, dnešní zastávkou bude Kuba. Trochu exotiky si tak můžeme užít všichni! Vydejte se s námi do exotické,...

Obchod Apetit