Litujeme, k návštěvě tohoto webu musíte povolit JavaScript.
Hodnocení receptu
Průměr: 4.3 (41)
Více než hodinu Snadné 8

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5861 kcal
Bílkoviny 107 g
Sacharidy 867 g
Tuky 212 g
Vláknina 46 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Býval prostě úžasný, ač z obchodu. A jelikož se nám po něm zastesklo, museli jsme ho upéct a zavzpomínat si...

Suroviny

mouka pšeničná hladká 250 g
mouka pšeničná polohrubá 250 g
krupicový cukr 3 PL
vejce 1 ks
droždí 30 g
mléko 150 ml
vlažné
sůl špetka
vejce
na potření koláče
Na žmolenku
krupicový cukr 120 g
mouka pšeničná hrubá 200 g
máslo 120 g
skořicový cukr 2 PL
mléko 200 ml
vanilkový cukr 1 bal
škrob 1 PL
moučkový cukr 3 PL
máslo 100 g
studené

1 Droždí rozdrobte do hrnku, přidejte mléko s trochou soli. V míse smíchejte mouku, cukr, majolku a vejce. Vlijte vzešlé droždí a vařečkou zpracujte vláčné těsto. Nechte je v míse přikryté utěrkou asi 45 minut kynout na teplém místě.

2 Troubu předehřejte na 180, horkovzdušnou na 160 stupňů. Z vykynutého těsta utvořte dva kulaté koláče. Přeneste je na vymaštěný, případně pečicím papírem vyložený plech a nechte je ještě asi deset minut kynout. Do misky vsypte hrubou mouku a cukr na žmolenku, přidejte máslo nakrájené na kousky a nejlépe pomocí prstů směs zpracujte na drobečky – žmolenku. Povrch koláčů potřete rozšlehaným vejcem, posypte žmolenkou i skořicovým cukrem a pečte je asi dvacet minut (dozlatova).

3 Mezitím vlijte do kastrolu mléko (dvě lžíce si nechte stranou). Vsypte moučkový i vanilinový cukr a máslo nakrájené na kousky. Za stálého míchání rozpusťte.

4 Ve dvou lžících mléka rozmíchejte škrob a vlijte ho k horkému mléku. Stále míchejte a nechte jednou přejít varem, až krém zhoustne. Kastrol sejměte z ohně a krém dejte vychladnout.

5 Smetanu ušlehejte tak, aby měla pevné ,špičky‘, a pak ji opatrně vetřete do krému.

6 Koláče nechte trochu vychladnout, nejlépe na mřížce, pak je rozřízněte a naplňte krémem.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2004/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2004/9

Komentáře

Anonym

Pražský koláč jsem si oblíbila i ve skutečně šizené verzi od m. pekáren a žádný jeho rozměr mi nebyl dost velký. Jsem už delší dobu vděčná za zveřejněný recept v Apetitu, neboť tento pražský koláč je přímo božský! Jen když ho tvořím, dělám žmolenku z polovičního množství zadaných ingrediencí a i tak je jí až až. Každopádně díky Apetitu za recept! A s chutí do pražského koláče.

Anonym

Já bych udělala žmolenku i jen z 1/4, i z poloviny jí bylo dost. Neměl sice tak pěknou barvu, ale dostala jsem pochvalu i za krém, který prý byl lepší než u kupovaného :-)

Anonym

i šlehačky stačí jen 1/4l

Anonym

Recept se nachází v č.9/04, str.18

Anonym

Já když dělám drobenku, tak vždy víc a zbytek dám v sáčku do mrazáku. Pak jen odebírám, když potřebuji příště...

Apetit magazín

Proč jíst para ořechy a jak prospívají našemu tělu?
  • Jak na to

Proč jíst para ořechy a jak prospívají našemu tělu?

Matkeřským stromem brazilských para ořechů je juvie ztepilá. Roste v dalekých deštných pralesích jižní Ameriky. Velká exotická jádra bývají součástí ořechových a ovocných směsí. Para ořechy jsou bohaté na zdraví prospěšné látky. Kolik...
Jak poznat pravý parmazán a jak se vyrábí?
  • Tipy a triky

Jak poznat pravý parmazán a jak se vyrábí?

Historie parmazánu se začala psát už ve středověku, kdy tamní mniši hledali způsob, jak co nejdéle uchovat mléko. Dnes je tento sýr nejvýznamnějším obchodním artiklem celé Itálie. Zároveň patří mezi nejpřísněji sledované zboží, které se...

Obchod Apetit