Hodnocení receptu
Průměr: 4.3 ()
Více než hodinu Snadné 32 rohlíčků

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4773 kcal
Bílkoviny 132 g
Sacharidy 411 g
Tuky 274 g
Vláknina 50 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Rohlíčky prosluly už v době, kdy se Bratislavě říkalo Prešpurk, tedy za Rakouska-Uherska. Udržely se i v Maďarsku, kde se na Vánoce pečou podobné záviny.

Suroviny

Na nádivku
mléko 200 ml
moučkový cukr 100 g
s vanilkou
vlašské ořechy 150 g
mleté
strouhanka 20 g
vejce 1 ks
žloutek a bílek zvlášť
skořice
mletá, na dochucení
rum
na dochucení
Na těsto
droždí čerstvé 1 kostka
máslo 125 g
žloutek 1 ks
vejce 2 ks
na potření
mouka pšeničná hladká 330 g
lze nahradit polohrubou
sůl 1 špetka
krupicový cukr 50 g
rum 2 PL
moučkový cukr
na poprášení

V kastrůlku na vodní lázni rozpusťte v mléce cukr. Přidejte žloutek a za stálého míchání přiveďte k varu. Přisypte ořechy se strouhankou a krátce povařte do zhoustnutí. Ochuťte skořicí a rumem. Do vychladlé nádivky lehce zamíchejte ušlehaný bílek a vytvarujte z ní šišku.

Připravte těsto: máslo utřete se žloutky a s cukrem, přidejte rozdrobené droždí, mouku prosátou se solí a rum. Těsto vypracujte, vytvarujte dvě delší šišky a uložte na 2 hodiny do chladu. Každou šišku nakrájejte na 16 plátků, rozválejte oválky, naplňte nádivkou a stočte, případně vytvarujte rohlíky. Až třikrát je potřete rozšlehaným vejcem a pečte při 180 °C dozlatova. Podávejte pocukrované.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2007/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2007/10

Komentáře

Simona Langášová

Mám 2 dotazyf k Bratislavským rohlíčkům:
1.těsto je opravdu bez mléka? Vždyť se to těsto nedá dát vůbec dohromady.
2. toho droždí má být pravdu celá kostka? Vždyť se obvykle používá jedna kostka na 1 kilo mouky!

Martina Kojzarová

Dobrý den, paní Langášová,
omlouváme se za pozdní odpověď, nezapomněli jsme na vás, jen jsme se snažili tenhle oříšek "rozlousknout" :-(. Bohužel recept je 10 let starý a jeho autorka už v redakci nepracuje, takže je to komplikovanější než v jiných případech :-(. Její recepty jsou obvykle sázka na jistotu, ale samozřejmě nelze vyloučit, že mohlo dojít k nedopatření. To nejde vyloučit nikdy. Podle vysokého hodnocení (a oblíbenosti) by se ovšem také dalo soudit, že recept je plně funkční. Nejedná se o klasické kynuté těsto, takže je jeho neobvyklé složení možná opravdu správné. Budeme ho ovšem muset znovu vyzkoušet, abychom ověřili jeho funkčnost. Samozřejmě, pokud jste ho mezitím vyzkoušela, budeme za vaše postřehy moc rádi.

S pozdravem, redakce Apetitu

Věra Kacerovská

Paní Simono, já myslím, že je to asi bez mléka dobře. Není to vůbec klasické kynuté těsto - za 2 hodiny v chladnu asi nezkyne. Co z toho pak bude nemám potuchy, možná pak rychle vyskočí v troubě, ale jistá si nejsem. Na netu najdete spoustu jiných receptů na Bratislavské rohlíčky, ale už jsou z klasického kynutého.

Simona Langášová

Vím, že to není klasické kynuté těsto :-) , ale i tak: alespoň malé množství mléka je tam potřeba. Vyzkoušela jsem to. Droždí jsem dala obvyklé množství, tedy podstatně méně, než je uvedeno v receptu. Chuťově jsou celkem dobré.

Martina Kojzarová

Moc děkujeme za zprávu :-)! Jsme rádi, že se rohlíčky nakonec podařily, byť s menšími úpravami. Ovšem těsto opravdu prověříme.

Mějte se moc krásně, redakce Apetitu

Martina Kojzarová

Dobrý den, paní Langášová,
dnes kolegyně rohlíčky testovala a těsto (v uvedeném znění) fungovalo na výbornou :-). Rozhodně to není tradiční kynuté, ale pracovalo se s ním dobře a výsledek byl skvělý. Je ovšem fakt, že je potřeba ho důkladně propracovat. Určitě se ale nemusíte bát ho použít. Záleží ovšem opravdu na vás, rozhodně můžete zůstat u svého, vyzkoušeného, těsta.
Mějte se moc krásně, redakce Apetitu

Apetit magazín

50 odstínů soli: k čemu využít himalájskou, uzenou a další
  • Koktejl

50 odstínů soli: k čemu využít himalájskou, uzenou a další

Vařit bez soli je vážně umění, a tak stěží najdeme kuchyni, která by se jí vyhýbala. I špetka umí zvýraznit chuť masa či vyvážit sladkost dezertu. Prozradíme vám, jakou sůl vybrat na steak a jakou do zmrzliny i proč vyzkoušet himalájskou...
4 základní rady, jak vařit dietně
  • Tipy a triky

4 základní rady, jak vařit dietně

Svou váhu začínají řešit lidé nejen se začátkem nového roku. Slovo dieta je vyhledávaným slovem po celý rok. Lidé ale stále nevěří tomu, že lze vařit lehká, zdravá jídla, která jsou přitom chutná. Přitom i při vaření odlehčených jídel lze...
Komerční sdělení
Vyznejte lásku originálním dezertem a vyhrajte!
  • Soutěže

Vyznejte lásku originálním dezertem a vyhrajte!

Blíží se Valentýn, což je báječná příležitost hřešit v podobě mlsání. Ať už plánujete obdarovat jedlým vyznáním lásky sebe, nebo svoji drahou polovičku, my pro vás máme lákavé řešení. ...

Obchod Apetit