Kapučínový dort

Kapučínový dort

Hodnocení receptu
Průměr: 4.1 ()
Více než hodinu Snadné 12-16 řezů

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 7669 kcal
Bílkoviny 245 g
Cukr 733 g
Tuky 389 g
Vláknina 60 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Třívrstvý tvarohový koláč doporučuju připravit den předem, aby se chutě a vůně spojily v harmonický celek.

Suroviny

Na korpus
mouka pšeničná hladká 280 g
máslo 170 g
pokojové teploty
krupicový cukr 50 g
nejlépe přírodní hnědý
muškátový oříšek špetka
strouhaný
sůl špetka
Na čokoládovou vrstu
smetana ke šlehání 200 ml
tmavá čokoláda 240 g
nasekaná
krémový likér 50 ml
např. Baileys
Na tvarohovou náplň
tvaroh měkký 800 g
plnotučný
moučkový cukr 100 g
vanilkový cukr 2 ks
balíčky po 8–10 g
škrob 40 g
kukuřičný (maizena, gustin)
rum 2 PL
tmavý
káva instantní 15 g
melasa 1 ČL
vejce 3 ks
velká
Na polevu
zakysaná smetana 280 g
hustá, s vyšším obsahem tuku
krupicový cukr 40 g
1. Na čokoládovou vrstvu přiveďte k varu smetanu, odstavte, přidejte čokoládu a přilijte alkohol. Vymíchejte dohladka.
 
2. Zatímco čokoláda chladne, připravte si drobenkovou směs na podklad. Mouku a sůl přesijte do mísy, přidejte změklé máslo, cukr a muškátový oříšek. Vidličkou nebo prsty vypracujte drobenku a nasypte ji do kulaté formy o průměru 24 cm. Drobků těsta se neobávejte: trpělivým vymačkáváním získáte hladkou, pružnou hmotu. Prsty pěchujte nejdřív okraje a poté dno. Uhlaďte obrácenou lžící.
 
3. Na korpus nalijte vychladlou čokoládu a dejte na 30–40 minut do mrazáku. Než čokoláda ztuhne, připravte si tvarohovou náplň.
 
4. Ve sklenici rozpusťte kávu v jedné lžíci horké vody, přidejte rum a melasu. Troubu předehřejte na 170 °C, horkovzdušnou na 150 °C. Ušlehejte tvaroh s oba druhy cukru, kukuřičným škrobem a kávou. Po jednom vešlehejte vejce a nalijte na čokoládovou vrstvu. Pečte zhruba hodinu.
 
5. Vyjměte z trouby na mřížku a 20–25 minut nechte chladnout. Troubu nevypínejte. Smíchejte ingredience na polevu, nalijte na zchladlý povrch, rozetřete a pečte ještě 10 minut.
 
6. Koláč vyjměte z trouby, nechte ho chvíli vychladnout a přesuňte do chladničky.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2005/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Komentáře

Anonym

..je sice docela pracný (resp. jde o to se naučit postup, pak už je to rutinní záležitost), ale výsledek rozhodně stojí za to. Je to exkluzivní zákusek, který by se hodil do drahých restaurací:-)

Anonym

Tento dortík je skutečně výtečný a exkluzivní. Já bych snad jen příště ubrala trochu té tvarohové vrstvy. Napoprvé je to dort trochu složitější, příprava trvá déle. Ale myslím, že se nedá zkazit a je skutečně "mňam"!

Anonym

Chtěla bych se zeptat, jestli se ta forma musí vymazávat a taky, jestli je tam nutná ta lžíce melasy. Běžně jí nepoužívám, takže bych to nechtěla kupovat....

Anonym

Ahoj Káťo, formu určitě vymaž, jinak se ti dort přilepí k podkladu a už ho neodlepíš. Melasu jsem do něj nedávala a byl i tak dobrý:-) Jen si myslím, že je dobré přidat ji kvůli barvě... Můj dort byl trochu světlejší (myslím tvarohovou náplň), ale trochu tmavší odstín ji dodal likér, který jsem do náplně přidala. Napiš, jestli jsi dort zkoušela a jak jsi dopadla:o))

Anonym

Tak jsem včera ten dort upekla. Nebylo to nic těžkého. Akorát, když jsem dala poslední vrstvu zakysané smetany, tak jsem to pekla dýl než 10 min. protože mi to přišlo ještě tekuté. Přemýšlela jsem, jestli by nebyla lepší zakys. smet. Rama cremefine, má 20 % tuku, ale raději jsem se nechtěla od receptu moc odlišovat, aby se to povedlo, jo a červený tučný tvaroh jsem nesehnala, pouze ten ve vaničce a ten byl moc řidký, tak jsem použila normální zelený....Tak to dneska nakrojíme - mamka má totiž svátek a pak písnu, jak to dopadlo, zatím vypadá tak, jako na obrázku.

Anonym

Tak dort vzhledově vypadal jako ten na obrázku a myslím, že se mi povedl. Máma s babičkou, které pijí kafe každý den si na něm moc pochutnaly, já moc kafe nemusím, takže tento dort nepatří mezi mé oblíbené, ale musim řít, že byl dobrý a kdo má rád kávu, tak je to pro něj opravdu pochoutka. Je lepší ho nechat odležet aspoň 3 dny, není pak tak hutný....

Anonym

Takže dneska jsem dělala poprvé dortík a musím říct, že všem moc chutnal, měli jsme ho sice málo vychlazený - čokoláda byla ještě tekutá - ale všichni se oblizovali až za ušima, takže jsem zvědavá jaký bude zchladlý. A taky bych trochu ubrala té tvarohové náplně a přidala více čokoládové. Smetanu jsem taky pekla o deset minut déle a nezhnědla, jak psali v receptu, ale byla výborná.

Anonym

Ahoj všichni, tenhle dort je opravdu vynikající a nijak složitý, i když jeho příprava zabere torchu více času. Mám pár tipů: 1. Formu pořádně vymažte máslem, jinak nemáte šanci dort vyklopit. 2. Do tvarohové náplně jsem přidala likér, má pak výraznější chuť. Dělala jsem domácí baileys, je opravdu výborné: uvaříme 1 plechovku salka (ve vroucí vodě po 2 hodiny), necháme trochu vychladnout, přidáme půlku karamelového nebo mandlového pudinku (též vychladlého) a 250 ml rumu, vše rozmixujeme a dáme na chladné místo. Očas promícháme. Jinak kdo kávu nemusí, určitš se dá v náplni vynechat a nahradit právě likérem a troškou rumu.

Anonym

Souhlasim, i ja bych kavy dala mnohem mene, mozna i alkoholu. Testa mi prislo z udaneho mnozstvi mouky az moc, mohlo by ho byt malinko mene. Ale jinak lahoda, ktera moc chutnala!

Apetit magazín

  • Jak na to

5 chutných tipů, jak zpracovat přebytky bobulí

Vyzkoušejte některý ze snadných způsobů, jak využít maliny, ostružiny, rybíz, borůvky či moruše, i když už nejsou dost svěží a čerstvé na to, abyste je mohli jíst jen tak.  ...
  • Jak na to

Jak mrazit bobulovité ovoce

Rybíz, borůvky, maliny, ostružiny, angrešt… to jsou barvy a chutě léta. Zamrazte si je na chladnější dny, kdy vám v bublanině či knedlících připomenou prázdniny. ...
  • Tipy a triky

Tipy a triky, jak připravit nejlepší lasagne

Lasagne jsou těstoviny ve tvaru tenkých obdélníkových plátů, podle nichž získal jméno celosvětově oblíbený pokrm, jehož kořeny leží v italské Neapoli. Kvalita surovin je alfou a omegou chuti všech jídel, u lasagní to však platí dvojnásob....
  • Novinky a zajímavosti

Co jíst v červenci – prázdniny ve znamení letního ovoce

Léto je obdobím hojnosti. Vše zraje, na záhrádce při obhlížení úrody jen srdce plesá a na trzích nám ze vší té pestrobarevné krásy oči přecházejí. Jahody, borůvky, maliny a další ovoce nikdy nechutnají tak dobře jako právě o prázninách....
  • Tipy a triky

Čas malin přezrálých

Maliny jsou bezesporu symbolem léta. Pokud vám právě teď dozrávají na zahrádce, vrhněte se na zpracování úrody. Jenže… už vám došly nápady nevíte, co s nimi dál? Máme pro vás pár tipů. ...
  • Novinky a zajímavosti

Dáte si whiskey nebo whisky?

Že v tom není žádný rozdíl? Omyl. Skotové a Irové vědí nejlépe, jak velký rozdíl mezi whiskey a whisky je. Až si příště budete v restauraci tento zlatavý alkoholický nápoj objednávat, dobře si rozmyslete, co skutečně chcete. ...

Obchod Apetit