Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
4/5 Počet hodnocení: 72
Více než hodinu 12

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3714 kcal
Bílkoviny 51 g
Sacharidy 204 g
Tuky 303 g
Vláknina 32 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Kromě chuti vás lahodný dezert překvapí a přesvědčí přípravou: je to velmi jednoduché a hlavně – nic se nepeče, pouze chladí!

Než se do toho pustíte...

  • Ingredience hovoří samy za sebe: sáhněte po čokoládě minimálně se 70 % kakaové hmoty.
  • Směs je lepší šlehat ruční metličkou než elektrickou – snadněji tak zabráníte přešlehání.
  • Když nahradíte šlehačku smetanovým krémem mascarpone, bude výsledek ještě hladší a lahodnější.
  • Dort je rozpočítán na rozevírací dortovou formu o průměru 18 cm. Výborný tip: vyložte ji plastovým proužkem a nezapomeňte na dno formy. Dezert pak snadněji vyjmete.

Suroviny

tmavá čokoláda 250 g
nebo kvalitní čokoláda na vaření
med 2 PL
lesní
lze nahradit mascarpone (v tom případě vynechte ztužovač)
káva instantní 4 ČL
mletá

Postup

1

Rozpusťte čokoládu
Kousky čokolády, třetinu smetany a med dejte do varné mísy. Nalijte do kastrolu vodu, přiveďte ji k varu a na hrnec postavte mísu s čokoládou tak, aby se nedotýkala vody. Plamen stáhněte na absolutní minimum. Po 15–20 minutách rozpuštěnou čokoládu promíchejte.

2

Připravte si formu
Čokoláda teď musí vychladnout zhruba na tělesnou teplotu (zkontrolujete ponořením prstu). Zatím si připravte formu: ze silné plastové fólie (desek) vystřihněte pás (i z více pruhů, mohou se překrývat) i kolo na dno a vložte je do formy.

3

Ušlehejte šlehačku
Zbylou smetanu vlijte do velké mísy a přidejte ztužovač (asi 1 lžičku), kávu i skořici. Šlehejte, aby směs trochu zhoustla, ale ještě stékala z metličky. Použijete-li mascarpone (musí být čerstvé, bílé, bez znatelných sraženin), rozetřete ho s ostatními surovinami dohladka.

4

Promíchejte sladkou hmotu
Čokoládu přidejte do mísy se šlehačkou; všechno opatrně promíchejte kovovou lžící nebo stěrkou v osmičkovém pohybu. Nepospíchejte a pečlivě hmotu zpracovávejte, až je krásně jemná, zhoustlá, hladká a nadýchaná.

5

Naplňte formu
Dejte do formy čokoládovou náplň a obrácenou lžící uhlaďte povrch. Pak všechno uložte do lednice (přes formu položte talíř nebo ji přetáhněte fólií) a nechte ztuhnout – potrvá to asi hodinu, nejlepší je však nechat dort chladit přes noc.

6

Vyjměte a podávejte
Formu rozevřete, sejměte kovový a plastový kruh. Na dort položte převrácený talíř, dezert na něj překlopte, sejměte dno a sloupněte plastové kolo. Poprašte dort kakaem (včetně talíře, chcete-li jít s módou) a podávejte nakrájený na tenké řezy.

Tipy
Rozpouštění čokolády na hladký krém stojí a padá

  • a) s teplotou – voda pod čokoládou nemá být vroucí, na rozpuštění stačí horká pára;
  • b) nesmí do ní při rozpouštění přijít ani kapka vody, srazila by se;
  • c) při rozpouštění čokoládu občas důkladně promíchejte.

V tomto receptu ,funguje‘ rozpouštění čokolády se smetanou a medem perfektně. Pokud se vám rozpuštěná čokoláda přece jenom srazí, všlehejte do ní oříšek másla nebo lžičku slunečnicového oleje. Další triky na ‚vyhlazení‘:

  1. Postupně, po lžičkách, zašlehejte vařící vodu – zatímco při rozpouštění by sražení způsobila, teď ho naopak napraví.
  2. Nechte směs vychladnout a ztuhnout, nasekejte ji a použijte do čokoládových těst.

Nepřešlehejte
Přešlehaná šlehačka z metličky nestéká. Začněte znovu s novou várkou smetany a tu tuhou si nechte ke zdobení dortu nebo do kávy. Do krému můžete použít i hodně tuhou smetanu, ale bude se vám hůř zapracovávat a výsledný krém nebude tak jemný a hedvábný.

Osobitě

  • 25 g opražených oříšků či mandlí nahradí kakao a dodá dortu křupavost.
  • Místo kávy všlehejte ve třetím kroku do smetany 2 lžičky jemně strouhané pomerančové kůry a povrch ozdobte sekanou kandovanou kůrou v čokoládě (dobrou a čerstvou mívají prodejci oříšků).

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2005/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2005/2

Komentáře

06.12.2019 11:07

Dort jsem dělala v provizorních podmínkách na koleji a musím říct, že se krásně povedl. Při rozpouštění je dobré směs občas promíchat lžičkou. Ze strachu, aby dort opravdu ztuhnul, jsem přidala místo jedné lžičky ztužovače lžičky 2. Měla jsem pocit, že jsem smetanu mírně přešlehala, neboť již nestékala z metličky šlehače,i přes to se mi dosti snadno a poměrně rychle podařilo vyšlehat hladký krém, který mi do druhého dne dobře ztuhnul.

03.10.2014 10:43

Dělala jsem ho půl na půl ze šlehačky (bez ztužovače) a mascarpone, přes noc krásně ztuhlo a na druhý den nebyl problém nakrájet. Všichni byli nadšení!

17.05.2010 18:21
Dělám ho jen s mascarpone (bez šlehačky) a vždy skvělý výsledek. I když je to kalorická bomba. :-)
14.01.2010 18:31
Opravdu labužnický kousek! Vše se povedlo na výbornou, použila jsem 3 smetany ke šlehání a 2 sáčky ztužovače a výsledek je stejný jako na obrázku. Vřele doporučuji:-)
17.06.2009 14:11
Tenhle dort jsem dělala už minimálně 5×, vždycky se povedl. Důležité je vystihnout tuhost šlehačky, pokud je málo našlehaná, neztuhne, pokud je moc, nedá se to jíst. A pokud přidáte místo 1 lžičky ztužovače celý sáček, výsledek je zaručený. Čokoládu doporučuji minimálně 80 %, i těch 70 % je málo. Mascarpone má jedinou výhodu, a to, že se nešlehá. Chuťově mi víc vyhovuje šlehačková verze, s mascarpone mi to trochu připomíná čokoládový cheesecake se skořicí....
02.05.2009 21:56
Po precteni vsech prispevku jsem mela trosku strach ze opravdu neztuhne tak jsem krem vylilla na susenkovy zaklad. Cokoladu jsem rozpustila ve smetane a pak uz jen pomalu primichala mascarpone. Kafe jsem davala v praskove podobe a rozustila jsem ho ve smetane. Myslim ze by voda zbytecne krem rozredila. Ztuhnout jsem ho dala pres noc a povedl se.Je to opravu luxusni kousek. Manzel by ho mohl jist kazdy den.
18.09.2008 13:08
Zkoušela jsem dělat dort apůl z mascarpone a napůl ze šlehačky a směs se skořicí a kafem (ještě před přidáním čokoládové směsi) se mi srazila, nevím čím to je...
07.02.2008 23:02
Postupovala jsem přesně podle receptu a vše se perfektně povedlo. Před servírováním jsem ho ozdobila malinami do tvaru srdce. A servírovala jsem ho s horkými malinami. Manžel na něj dodnes vzpomíná a stejně tak všichni, co ho ochutnali. Piškoty bych do něj rozhodně necpala, jen by se tím degradoval.
07.02.2008 23:07
Vzpomínám si, že jsem dělala verzi s mascarpone, takže zřejmě lepší než se šlehačkou. A také doporučuji použít KVALITNÍ čokoládu, tak 70%.
04.12.2007 19:19
Opravdu je tekuty,jako nejaka napln,spis bych tam jeste pridala vrstvy piskotu a pak by to bylo super a snad ztuhlo

Apetit magazín

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč